夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

crystal媽咪 發表於 20-11-22 09:15
我冇睇劇
但好同意,有d事情可以轉換不同解決方法,效果便好唔同
謝分享
謝謝。有時我們的確需要換個焦點視角去經營家庭關係。

別墅

2021勳章

Flower-kid 發表於 20-11-21 12:12
煲劇,看到這一幕,想同JM們分享:

老婆出門,交帶老公湊4歲兒子,在家好了,千萬不要出去玩,因為最近流 ...

其實只要記住2公婆永遠坐同一隻船,就算有仔囡將來佢地都有自己世界!(仔囡大了都有自己世界)
我覺得依家男女關係最差係冇一方想過維繫一段關係,女人迫得緊,男人就跳船,大家都忘記結婚當日的誓言忘了包容、忘了愛

大宅

SaMaMaSa 發表於 20-11-22 22:16
其實只要記住2公婆永遠坐同一隻船,就算有仔囡將來佢地都有自己世界!(仔囡大了都有自己世界)
我覺得依 ...
Well said

複式洋房

Flower-kid 發表於 20-11-21 12:12
煲劇,看到這一幕,想同JM們分享:

老婆出門,交帶老公湊4歲兒子,在家好了,千萬不要出去玩,因為最近流 ...

情商極高,處理得非常好,可惜這麼完美的妻子最後還是被出軌了⋯⋯

大宅

勿忘初心 發表於 20-11-23 14:20
情商極高,處理得非常好,可惜這麼完美的妻子最後還是被出軌了⋯⋯
呢位妻子在劇中說過,不是所有的努力都會成功的。為人妻,自己盡力了,即使最後婚姻失敗,也不用自責。

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

但女主角因老公有脂肪肝迫佢夜晚唔食野,就一d都唔認同,女人成日一句為你好,就唔準呢樣,唔準嗰樣,都會係婚姻失敗原因之一。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

大宅

fitceo 發表於 20-11-24 00:32
但女主角因老公有脂肪肝迫佢夜晚唔食野,就一d都唔認同,女人成日一句為你好,就唔準呢樣,唔準嗰樣,都會係婚姻 ...
唉,婚姻失敗的確有很多原因,一個巴掌拍不響。
我不是推崇女主角,只是其中一幕我覺得可以提醒我們在夫妻相處時可以換個角度。
l

複式洋房

Flower-kid 發表於 20-11-23 14:34
呢位妻子在劇中說過,不是所有的努力都會成功的。為人妻,自己盡力了,即使最後婚姻失敗,也不用自責。
...

說得對!一段感情告終有時候不是因為你不好,而是對方不配,懂得珍惜,才配擁有。

Flower-kid    發表於 20-11-25 03:57

大宅

fitceo 發表於 20-11-24 00:32
但女主角因老公有脂肪肝迫佢夜晚唔食野,就一d都唔認同,女人成日一句為你好,就唔準呢樣,唔準嗰樣,都會係婚姻 ...
一句為你好,就如泰山壓頂,對方即使不情願,也得硬食。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊