夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

已解決

男爵府

ch2013 發表於 20-11-21 13:29
年紀越大,越諗唔明,點解要結婚,生小孩捆綁自己自由。朋友約你食飯,要睇太太比唔比自己去,太太唔想,就 ...

你嗰堆負面意見係因為嫁錯郎。婚姻既好處你有想過嗎?我先生係我既最好朋友,最好旅伴,最好精神支柱。小朋友係我同先生既愛情結晶品。有左另一半,唔需要亦唔想喺情場上玩嗰啲男歡女愛猜度心理遊戲,成個人生唔同左。家庭唔係捆綁自由,而係工作既原動力。自由既時間我經歷過亦玩夠,時間同金錢都有但冇地方冇對象可以分享,不斷買野去填補空虛,周末時間多到係咁瞓覺。人生有唔同階段,只要知道自己想要乜就得。

大宅

年紀越大,越諗唔明,點解要結婚,生小孩捆綁自己自由。朋友約你食飯,要睇太太比唔比自己去,太太唔想,就 ...

我結婚是為了有一個自己的家。

婚後二人世界,和生小朋友是兩條不同的路,各有各的幸福,也各有各的失落,行邊條路,是兩公婆的取捨。

選擇二人世界,無錯是十分瀟灑自由的,光是可以在淡季時出外旅遊,不用在學校假期同人逼,就已經羨煞旁人了,但也無法享受到兒女的天倫之樂。

選擇生育小孩的,那種辛苦哪是三言兩語可以形容的,但是看著跟自己有血緣的小生命的誕生,養育成長,成為父母是任何角色都無法取代的,但也因此付出相當大的代價,包括自由的生活模式,金錢,心力,夫妻關係的改變,等等。

每條路都不完美,有得也有失。

我個人覺得,結了婚我有了家,結了婚有了自己的兒女,我有了一個完美的家。

複式洋房

honeybid2 發表於 20-11-21 14:01
你嗰堆負面意見係因為嫁錯郎。婚姻既好處你有想過嗎?我先生係我既最好朋友,最好旅伴,最好精神支柱。小 ...

謝謝jm分享,聽到你咁幸福既生活,即刻充滿了正能量

複式洋房

Flower-kid 發表於 20-11-21 14:10
我結婚是為了有一個自己的家。
婚後二人世界,和生小朋友是兩條不同的路,各有各的幸福,也各有各的失落, ...

謝謝jm分享,思路清晰,好有啟發性

大宅

回覆樓主:

你找到真命天子,就唔會覺得係捆綁自由

別墅

上面都係廢話,你只係未搵到你甘心情願去為佢付出 既人。 會將佢放係比自己更前位置。 所以先結完婚咁痛苦

複式洋房

回覆 Flower-kid 的帖子

講真係因為未遇到合適既人先有以上問題,我老公好重視溝通,所有野吾岩講到岩,對另一半係絕對信任同尊重,而自己本身識避嫌,根本就吾會有以上問題

大宅

SC91 發表於 20-11-25 21:36
回覆 Flower-kid 的帖子

講真係因為未遇到合適既人先有以上問題,我老公好重視溝通,所有野吾岩講到岩,對 ...
祝福!要繼續幸福下去啊!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

有你甘思維,唔合適結婚,就算結左都好痛苦.

別墅

honeybid2 發表於 20-11-21 14:01
你嗰堆負面意見係因為嫁錯郎。婚姻既好處你有想過嗎?我先生係我既最好朋友,最好旅伴,最好精神支柱。小 ...

大宅

結婚法律意義就係
離婚分身家
遺產
有意外可以搵配偶簽字
移民 - 如果配偶有外國passport
報稅社會福利, 例如公屋居屋
公司配偶保險
其實啲咩一世承諾都係心理上, 冇實際用途. 結婚時一定會話愛你一世, 到最到有冇愛你一世, 要到死先知.

我自己唔會生小朋友, 又賺到錢, 基本上好難搵個身家多過我的男人, 我亦都沒有興趣搵, 因為佢地都係會貪後生靚女.

咁同個身家少過自己嘅結婚,分分鐘俾佢分身家,所以我好大機會唔會結婚

所以我會情願拍下拖, 有就拍, 冇就單身. 冇乜所謂.
就算搵個long term partner 都只會同居, 唔會結婚

睇你本身想唔想生小朋友囉, 唔想生係唔需要結婚.
我建議, 如果係自己好想生, 想生都單親都想生, ADHD 自閉都愛先好生, 因為生仔真係好大責任.
當然遇到好老公神隊友就好幸福, 如果係衰男人出軌就喊都無謂, 但係日久先會見人心.

啲jm 話你覺得婚姻唔好係因為嫁錯郎, 最慘係, 你未生仔你都唔知自己嫁啱定嫁錯, 所以真係你好想生先好博. 唔想生就無謂博. 博的不單只是自己一生幸福, 仲有小朋友的一生

珍珠宮

somesome2020 發表於 20-11-27 23:57
結婚法律意義就係
離婚分身家
遺產

我特別能理解你的perspective taking.
可能在我這人生階段,經歷,我對婚姻都係有如此相同嘅見解。
你的自我機會率分析很realistic:好難搵個身家多過我的男人、、、因為呢類條件嘅男人有的是又後生,又靚女,又聰明,又搵到錢,又獨立沒有包袱嘅女人畀佢哋揀。
想起我先生的前妻知道佢同我一齊咗,都問我先生點解唔揀個比我後生冇包袱揹嘅對象?
我先生亦好現實地大概咁答佢前妻,佢自己都有包袱要揹,想有個後生未結過婚,未生養過小孩嘅畀佢揀,談何容易?!
我同我先生都冇一紙婚姻書,但係佢就花錢做齊法律上對他的兒子和我都有福利保障的有效文件:遺產,意外搵我簽字,配偶(我)保險等等, like a customized 適用於我們「婚姻」情況的 一紙婚姻書。那律師都說現今社會,辦這種法律效用的文件很普遍。這位律師也是他前妻用來辦她娘家事務的律師。
我亦希望我啲女到時大個後會懂得議定份婚前協議書,到時離婚時唔會分一半我嘅遺產畀人。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

858D 發表於 20-11-28 02:43
我特別能理解你的perspective taking.
可能在我這人生階段,經歷,我對婚姻都係有如此相同嘅見解。
你的 ...
香港婚前協議未必有效力。
外國可能ok

大宅

好似程可為, 羅蘭姐咁, 從頭到尾都冇想過結婚. 一樣過得好好.

亦有好多女明星, 後生拍過拖, 結果到最後單身, 亦都冇問題. 最緊要唔好喊苦喊忽, 好似啲男人欠佢地一世咁, 個男人衰唔衰都好啦, 自己開心最緊要.
我覺得唔生仔好啲, 男人對自己唔好/外遇就一個華麗轉身頭也不回飛左佢. 唔駛忍.
亦都唔駛怕孤獨終老, 因為好多時結得婚, 都係搵個大過自己的男人, 而男人平均壽命又短過女人, 所以好大機會男人死先, 結果女人都係孤獨終老.

咁亦都唔好旨意養兒防老啦, 個仔唔啃老/要你俾首期就偷笑啦.

所以我諗黎諗去, 都係靠自己穩陣安心有底氣.

珍珠宮

somesome2020 發表於 20-11-28 04:06
好似程可為, 羅蘭姐咁, 從頭到尾都冇想過結婚. 一樣過得好好.

亦有好多女明星, 後生拍過拖, 結果到最後單 ...

又一次同你分析嘅觀點雷同。
如果我可以從來,我都唔會選擇我前夫來做我子女嘅親父。同佢結婚,我冇後悔。
而家我就係好似你形容嘅,如果我啲女第日生計能力,生活智慧,交際技能等各方面會比佢啊爸好,唔會攤大手板問翻我攞錢照顧翻佢嘅,我先識得偷笑,莫望佢有能力照顧翻我轉頭。而家我預境佢哋嘅將來,我仲係

不過俗語話:「有早知,冇乞衣!」
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

858D 發表於 20-11-28 06:06
又一次同你分析嘅觀點雷同。
如果我可以從來,我都唔會選擇我前夫來做我子女嘅親父。同佢結婚,我冇後悔。 ...
好耐無見到你喇

結唔結婚,生唔生仔,真係各人有自己的價值觀,最緊要自己無悔和無遺憾。

男爵府

somesome2020 發表於 20-11-28 04:06

亦有好多女明星, 後生拍過拖, 結果到最後單 ...

結唔結婚,係睇吓有冇遇到合適嘅人,好似羅蘭姐咁,佢嘅男朋友早逝,可能佢冇遇到比佢男朋友更好嘅人,佢冇結婚,如果佢遇到呢??
最好隨遇而安,有結婚也好,冇結婚也好,過好自己嘅生活

大宅

結婚與唔結婚都係個人,我唔生小朋友,我先生都同我結婚,唔係因係想做父母,係因為愛,我同先生性格好相似,嗜好亦好相近,所以以前未一齊時係可以傾心事既知己

拍拖到某階段想昇華, 俾一個名份對方, 其實到現在6年, 回想這段係婚禮上讀出既承諾個刻, 係好開心既, 當中關係有開心亦有唔開心, 我未必認同要生小朋友至知有無嫁錯人, 建立一個家, 生活裡既點滴都可以知大家有無錯配

人生總會有個刻好想同另一個人去生活, 去建立一個家, 同另一邊家人相處, 新年用x太身份派利是, 先生係朋友圈稱呼我係老婆 太太, 互相依靠依賴, 學習打理自己屋企都大小事務, 感覺係比情侶關係實在

當然都有好多人為結婚而結, 睇你自己睇法, 現今社會大把女性搵唔岩就情願唔結,或者結左唔岩咪離, 都係搵個長期伴侶, 個刻有愛好夾又好岩,最緊要岩時間就係佢, 黎得好自然輕鬆

珍珠宮

Flower-kid 發表於 20-11-28 09:08
好耐無見到你喇

結唔結婚,生唔生仔,真係各人有自己的價值觀,最緊要自己無悔和無遺憾。
好開心又見到你。 同意,我都係最緊要自己對得住自己的良知。
最近花多咗資源去學烹飪。前夫話鍾意飲香芋波霸奶,細女問波霸奶茶店開唔開門,我就即刻記下各人最喜歡飲嘅品種 話佢哋知我會一一學整畀佢哋飲食。疫情下最好避免出去食人哋整嘅。 我真係買新鮮芋頭來整波霸。有買抹茶粉來整拿鐵、、、、 整得算成功,佢哋個個都鍾意。

首頁

尾頁

跳至