烹飪搵食

跳至
[麵包糕點] 抹茶千層蛋糕

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

第一次試整抹茶千層蛋糕明晩請波友食,希望好味。其實整呢個甜品都幾花時間,一層層pancake要煎到好薄,之後又要續層塗cream。專登去買咗宇治抹茶粉,啲色真係shape醒唔同啲,但係價錢又貴啲。

Cheuk2012    發表於 20-11-22 23:54

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

好靚

珍珠宮

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好正

子爵府

NiaBB 發表於 20-11-22 05:07
好正

未食,唔知啲cream會唔會好甜好膩。youtube教用cream+白朱古力話更清爽。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

賣相好掂

子爵府

stagea 發表於 20-11-22 16:22
賣相好掂

你又玩我喇,大部千層蛋糕都係呢個賣相。如果唔係呢個樣,睇怕會嚇親人

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

PorkChopPC 發表於 20-11-22 16:24
你又玩我喇,大部千層蛋糕都係呢個賣相。如果唔係呢個樣,睇怕會嚇親人
...

係靚仔

好呀!等我試下先

子爵府

stagea 發表於 20-11-22 16:25

係靚仔

咁你快啲整咗post上嚟分享。等你。

琥珀宮

PorkChopPC 發表於 20-11-22 16:26
咁你快啲整咗post上嚟分享。等你。

好呀!等我星期五試下

子爵府

stagea 發表於 20-11-22 16:27
好呀!等我星期五試下

你之前整過未?

琥珀宮

PorkChopPC 發表於 20-11-22 16:35
你之前整過未?

未架,而家摷下個蛋糕磅同打蛋器出來先得

子爵府

stagea 發表於 20-11-22 16:36
未架,而家摷下個蛋糕磅同打蛋器出來先得

咁煎pancake要小心,要薄,倒入麵糊要快手塗滿個pan. 我好多年前整過芒果pancake,太耐無整開頭煎pancake煎到好厚。

琥珀宮

PorkChopPC 發表於 20-11-22 16:40
咁煎pancake要小心,要薄,倒入麵糊要快手塗滿個pan. 我好多年前整過芒果pancake,太耐無整開頭煎pancake煎 ...

係架?我留意下,謝謝提醒
係咪要煎好全部,再放凍先上cream?

子爵府

stagea 發表於 20-11-22 16:41
係架?我留意下,謝謝提醒
係咪要煎好全部,再放凍先上cream?
...

其實當你煎完嘅時候,都差唔多好多都凍哂。所以我一開始係說定左個cream,煎完之後先開始打cream,打完之後已經可以開始塗上啲皮度

琥珀宮

PorkChopPC 發表於 20-11-22 16:58
其實當你煎完嘅時候,都差唔多好多都凍哂。所以我一開始係說定左個cream,煎完之後先開始打cream,打完之 ...

原來如此,等我試下 ,可能失敗

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章

HIMMAMA3  男爵府

子爵府

stagea 發表於 20-11-22 17:00
原來如此,等我試下 ,可能失敗

未試又點知失敗?

琥珀宮

PorkChopPC 發表於 20-11-22 19:07
未試又點知失敗?

試左再報告

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

PorkChopPC 發表於 20-11-21 23:12
第一次試整抹茶千層蛋糕明晩請波友食,希望好味。其實整呢個甜品都幾花時間,一層層pancake要煎到好薄,之 ...

子爵府

stagea 發表於 20-11-22 20:18
試左再報告

報告:好味、好滑,用youtube 40g cream一層太多,搶咗crepe味,你可試用20g cream一層。

首頁

尾頁

跳至