論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

我一家三口,有個BB 將會在3月出世。有個來港2年的菲律賓姐姐1月完約。時間上夾到,面試感覺都可以。人工用最低價錢可以,跟現任顧主關係不錯,仲俾我聯絡他的現任顧主傾下她的工作情況。但她要求要有food allowance, agent 話佢想食返自己口味嘅嘢,唔洗我地準備佢的飯餸,跟據法例係要俾多千幾蚊。

問題來了:如果俾,我當俾多幾百蚊買個保險,等佢安心照顧 new born BB, 唔好玩野。但係俾左,我又覺得好貴,唔知做得好唔好就俾咁多,俾左收唔返。

明天會跟她的現任顧主傾電話了解她的工作情況,如果現顧主對他評價不過不失,換了你是我,應該請她嗎?

大宅

我唔會請,我之前in 一個菲,又係要求food allowance, 感覺上佢只係想搵著數,我比了food allowance, 佢哋真係捱到三十日?佢哋真係唔會用屋企啲柴米油鹽?我覺得唔係囉,同埋如果好,點解前僱主會呢個時勢唔用佢?

大宅

2021勳章

Baby豬1209 發表於 20-11-22 07:42
我唔會請,我之前in 一個菲,又係要求food allowance, 感覺上佢只係想搵著數,我比了food allowance, 佢哋 ...

我都有問点解唔 renew contract,佢就話,之前因為菲律賓屋企有啲事,諗住完約就走, 所以現任顧主就請定另一個工人,佢屋企現在真係有2個工人。後來屋企的問題解決左,現在可以繼續留在香港工作。今朝現顧主會打電話來跟我傾,到時會問清楚佢。

另外,我又自己計數,如果用$5000 請佢,當佢買送打虎頭,俾多100-200,又包佢食,成本又幾百,計埋條數會唔會差唔多呢?因為現在我們自己買送,姐姐打唔到虎頭,而有 food allowance, 當佢早餐午餐都係趁無人在家食我既,咁我夜晚返來,佢唔會老逢食我掛,一日俾少一餐,一個用省幾百,其實條數會唔會差唔多呢?

大宅

2021勳章

fayssm 發表於 20-11-22 07:56
我都有問点解唔 renew contract,佢就話,之前因為菲律賓屋企有啲事,諗住完約就走, 所以現任顧主就請定另 ...

因為我要完約的日子就到,又怕佢揾我笨,又怕其他姐姐好難搵(emoji)

大宅

我都有問点解唔 renew contract,佢就話,之前因為菲律賓屋企有啲事,諗住完約就走, 所以現任顧主就請定另 ...

點解要用$5000 請佢?佢都未開工,人工就有得加?
問埋現僱主有冇俾food allowance? 同埋現僱主地址邊個屋苑,因為屋企要放兩個工人,都唔可以咁細。
至於菲律賓屋企問題,係咪解決好?免得一陣做三個月又話要返菲律賓

大宅

2021勳章

其實點證明同你聯絡嗰個係現任顧主而唔係 Agent扮架呢?我係顧主都唔會咁神心主動打俾你啦。

瑪瑙宮

2021勳章 精叻鼠年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

小心, 可能佢好煩,多多要求, 又未衰到忍唔到要即炒。
唔憤比多個月佢, 捱到完約算數。 好極有限。

當年我件偷野印siti就係咁。 佢已做咗幾個2年滿约, 但從無人同佢再續。

另外大食bun vicky, 最多4年, 因最鐘意屈錢, 從無人同佢多過3個約。
仲有, agent好叻扮僱主架, 咁多太空咭。
我炒個件垃圾肥廢人, 要我比reference, 日日追, 因太衰, 唔寫。 個agency扮入境處問我攞, 比我釋穿。

男爵府

2021勳章

如果查清楚其他都係真既我會考慮俾,但俾得我就真係會同佢計清楚。除左調味品外(最多豪埋米俾佢),你真係一片包一隻蛋都唔好食我既,如果唔係就收返food allowance。
呢個姐姐牌面唔差,出去咁既要求都幾大機會搵到工。相反你要照顧初生,少人肯做之餘都要揀個似信得過既,唔容易。如果佢真係唔滿意你炒佢既話,food allowance 又唔係人工部分唔使賠。
除開每日都係$30左右伙食費,中午晚三餐唔使煩佢食乜,都唔係唔抵。你俾野佢食其實條數都唔爭遠老實講。

翡翠宮

2021勳章

樓主是否第一次請工人?
正路一般工人,一日食你一百元伙食一D都吾奇
招積菲要食好野靚野
吾啱食就倒
或偷食僱主好食物
仲有偷錢偷野整爛野
請佢當做足2年無玩野(例如扮病入院住番三五七日再加二星期病假)
連所有使費加每月開支
你预每月七八千或以上啦

佢未入門你已計定D細數
如入門后佢係衰
肉赤死你
如係好就恭喜你中頭獎

得閒就上来報下料啦

如真係做得吾錯又吾衰
好多僱主為求無眼屎乾净盲
肯比多好多錢吾使煩
玩具萬歲!

翡翠宮

2021勳章

如工人有心而拿不到著数

又或者覺得你刻薄佢

因住加料
玩具萬歲!

男爵府

2021勳章

要求food allowance的工人我不會請。一黎我覺得佢要求多多,會較麻煩,你又保證不到佢不吃屋企野。二黎佢要出去買野食,你又唔可以唔比佢出去,咁佢可能成日出街。

eggcake    發表於 20-11-22 21:57

複式洋房

回覆 fayssm 的帖子

唔會請。我俾5000人工兩個。
但係大前提係容易相處。都未黎我屋企煮過一餐就話唔合佢口味。唔好意思,我唔想請公主。

瑪瑙宮

2021勳章 精叻鼠年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你工人明揾你笨, 5千另加food allowance, 加埋6千幾?

好啦, 比咗food allowance, 唔食你D野, 咁用你D柴米油鹽煮佢D野, 又或你D飯煮多D, 你有飯剩, 餸又則則膊煮多D, 你唔會食到照鏡咁乾淨, 咁即有food啦。 咁有心計, 請唔過。

大宅

fayssm 發表於 20-11-22 01:06
我一家三口,有個BB 將會在3月出世。有個來港2年的菲律賓姐姐1月完約。時間上夾到,面試感覺都可以。人工用 ...

我兩個工人都係比 food allowance. 我覺得冇問題,佢哋買自己鍾意嘅嘢食,仲好,我煩少三餐比佢哋, 又唔使喺屋企儲糧食比佢地。我同佢地講調味料可以用我哋嗰啲,不過佢哋都自己買油,自己買糖鹽。

佢哋一嚟到時我係畀三餐的 (沒有 food allowance),我覺得嗰時仲煩,要成日留意住屋企夠唔夠嘢食畀佢哋。所以之後決定比 food allowance.

當然每個家庭都唔同,所以以上只供你參考。:)

大宅

2021勳章

我一家三口,有個BB 將會在3月出世。有個來港2年的菲律賓姐姐1月完約。時間上夾到,面試感覺都可以。人工用 ...

謝謝大家意見,最後我地同agent講,5300人工,無food allowance, 睇下姐姐意思点。因為大家一個family,如果俾左food allowance, 總係覺得好似生活有啲野要就住就住咁。如果佢唔接受就算啦

翡翠宮

2021勳章

sakura888 發表於 20-11-22 22:23
我兩個工人都係比 food allowance. 我覺得冇問題,佢哋買自己鍾意嘅嘢食,仲好,我煩少三餐比佢哋, 又唔使 ...
你2個工人菲定印?
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 20-11-23 11:36
你2個工人菲定印?

兩個都係菲

翡翠宮

2021勳章

sakura888 發表於 20-11-23 11:47
兩個都係菲
2個菲又幾好喎
約二千幾三千元一個月2人一日3餐伙食(每日100元2個人)
話夠又得吾夠又得
好慳儉可以有錢剩
食好D就吾夠

亞印仲慳。買豆餅辣椒蔬菜就可食幾餐
玩具萬歲!

別墅

sakura888 發表於 20-11-22 22:23
我兩個工人都係比 food allowance. 我覺得冇問題,佢哋買自己鍾意嘅嘢食,仲好,我煩少三餐比佢哋, 又唔使 ...

一樣!我係比food allowance, 我唔想煩她3餐,用醬油米,無問題!

我是普通家庭,但家中飲食都係買taste, 一田, A1 panash 果d, 已唔會買 city super, 但一餐餸都要兩舊水,一隻腸仔包都15-17蚊,香印提子日本蘋果,等等我完全唔想share比她食!

她自己只會做蕃茄旦 比自己食。我哋覺得食材其實幾貴,餐餐清,唔會有剩。

反而,我獎勵她就一星期買一袋panash 提子包比她,她已很開心了!

我fridge 有3門,其中一門(櫃桶梳果格)比姐姐用,唔會過界。大家都好好 她開心多啲錢,我心情好先有食物獎勵,大家都開心

別墅

咁似我個工人既,agent係邊區呀?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊