自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

三個小朋友無人幫手好辛苦. 現在請個好工人超難, 如果家務OK只係唔多理小朋友, 我會比佢留低, 小朋友自己湊.
奇怪點解佢唔出去做, 你三件+FTM, 出面應該有更好選擇. 或者樓主對工人太好了.
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

大宅

之前F TM 加個小朋友,自己一腳踢真係好辛苦,三個小朋友可以自己搞掂,真是佩服

子爵府

chbch 發表於 20-11-22 16:22
三個小朋友無人幫手好辛苦. 現在請個好工人超難, 如果家務OK只係唔多理小朋友, 我會比佢留低, 小朋友自己 ...

可能我三個獨立開,自己做自己野,雖然聽三個小朋友好似好辛苦,佢地細個嗰時真係辛苦,所以個個工人都走,我屋企只係俾佢地黎既踏步石,再博炒搵另一家,所以我先唔再請。
而我而家屋企小朋友基本唔雖要姐姐湊,佢有自己房,唔洗煮同買餸,唔洗洗碗同杯,而我主力跟小朋友,佢清潔屋企,所以佢工作量應該比起1,2個但年紀細/父母都要返工既家庭輕鬆。
當我唔舒服時我老公更會提早返屋企,仔女自己係廳玩同功課,大家姐慣左自己出入樓下補習,亦會係我唔舒服時跟埋弟妹功課,所以佢好多時可以入房。

我估佢自己有計過數。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

carly.c 發表於 20-11-22 18:24

可能我三個獨立開,自己做自己野,雖然聽三個小朋友好似好 ...

唔請,佢根本冇心做只係騎牛搵馬,而且教極都做得唔好證明冇心機做,又成日講大話,樓主小朋友都唔算太细,根本冇須要請返佢,將來博炒又要你賠償一筆比佢。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

carly.c 發表於 20-11-22 11:21
本身俾左一個月通知佢,下個月走。
佢經過搵工後返黎同我講想做我屋企份工,話會改變,想留我屋企。。

我唔會要黑面bun.。用一年都想 c,為咗見少啲佢,放工幾累都係街行到食飯時間先返屋企。好彩炒得快,真係怕自己因為佢有產前抑鬱。

水晶宮

yipsiumee 發表於 20-11-22 12:07
我唔會要呢個工人,寧願請過另外一個

正確

水晶宮

carly.c 發表於 20-11-22 18:24

可能我三個獨立開,自己做自己野,雖然聽三個小朋友好似好 ...

樓主放佢走,呢個工人留不得,情願請第二個!

珍珠宮

回覆樓主:

你而家身體狀況點先?如果都係成日要出出入入覆診,容易攰,我會請住先。而家隨時都話停課,你 6/7 歲嗰兩個點搞?有工人最起碼唔使獨留兒童在家,有人煮餐佢地食,要返學校交收功課又可以叫佢去,唔使下下你一拖三

男爵府

回覆樓主:

唔好相信她會改變。換人

wcpcelia    發表於 20-11-23 11:09

子爵府

zitzai 發表於 20-11-22 20:48
你而家身體狀況點先?如果都係成日要出出入入覆診,容易攰,我會請住先。而家隨時都話停課,你 6/7 歲嗰兩 ...

而家唔洗覆診了,但比以前明顯易累, 有keep睇中醫

大宅

回覆樓主:

其實你姐姐工作好輕鬆,不用照顧小朋友,連煮飯洗碗都唔使,可否只請鐘點代替?

你屋企比只有兩夫婦家庭的工作更輕鬆,你姐姐可能計過度過而選擇暫時留低。你姐姐一開始表現咁差只會越做越差

子爵府

carly.c 發表於 20-11-22 21:22
而家唔洗覆診了,但比以前明顯易累, 有keep睇中醫

有時出去, 多一個人睇住, 方便好多.

我也有3個, 有時真係唔想次次帶禁多人出去. 而家仲2個remote , 1個返學校.

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

買洗衣珠已解決問題2及5

隨時停課(如兩小朋友返學一個要返學)
有工人方便啲

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有經濟能力,你對佢有不滿佢知的,回頭草未必好,而且聽你咁講佢慣性講大話走精面,唔留無損失。

水晶宮

piggip77 發表於 20-11-22 21:30
有時出去, 多一個人睇住, 方便好多.

我也有3個, 有時真係唔想次次帶禁多人出去. 而家仲2個remote , 1個 ...

我睇法同你差不多。根本楼主d 小朋友自出娘胎以來已經唔痴工人, 個工人 係"看更" 角色 (不用獨留兒童在家), 而呢個角色鐘點係做不到。如果樓主最細果兩個小朋友已經上中學, 佢就可以完全不用工人。

不過樓主根本心有定案, 其他意見不太入耳

男爵府

carly.c 發表於 20-11-22 11:21
本身俾左一個月通知佢,下個月走。
佢經過搵工後返黎同我講想做我屋企份工,話會改變,想留我屋企。。

疫情前唔會留,疫情期間會留。呢段時間請工人係非常非常非常之難。如果佢都仲算可以幫到少少手就留多排,呢段時間出去搵定個新,新黎到先再炒。除非你好有信心自己handle到,如果唔係都要留住先。

子爵府

birdbird 發表於 20-11-22 21:59
我睇法同你差不多。根本楼主d 小朋友自出娘胎以來已經唔痴工人, 個工人 係"看更" 角色 (不用 ...

“看更”呢個term , 真係好岩.

我亦都好需要呢個看更係我屋企. 曾經試過無啦啦有一個病咗要入醫院, 咁啱姐姐放大假返咗家鄉, 冇咗呢個看更, 個幾日我真係搞唔掂. 最後要搵親戚幫手. (非必要都唔想搵,因為佢哋唔係住附近)

水晶宮

piggip77 發表於 20-11-22 22:14

“看更”呢個term , 真係好岩.

exactly!!

好多家庭的長老唔細, 一有咩事, 自己唔通拖晒屋企d 細路出去睇長老咩?! 有個工人 就即時解決 "兒童獨留在家", 即使d 小朋友係自顧自玩, 但家中始終要有大人。

我始終係果句, 請工人係 "養兵千日, 用在一時".

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

表現唔好一定唔留,貼錢買難受
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

珍珠宮

carly.c 發表於 20-11-22 14:26
呢點都係我老公想法, 其實已病好,唔須要再覆診,但身體比起以前體力真係冇咁好,易暈,有睇中醫。
但有 ...

如果係咁我會睇多3個月,講真3個小朋友加ftm 真係超難搵工人,就當佢係一個stand-by俾你有me time,至於惰性.. 請工人就係想搵人幫輕下,除非佢態度好差令你好激心,如果佢肯改我會俾多一次機會

首頁

尾頁

跳至