自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

絕對唔會!工人只有越做越衰,返唔到轉頭,你買部小米吸拖吸塵機已經唔洗用工人,況且有工人不盡是好處,有好多麻煩事,可以唔用工人就唔會用,我自己請過一個印一個賓各4年。

公爵府

我唔會要呢個工人,寧願請過另外一個

伯爵府

carly.c 發表於 20-11-22 11:21
本身俾左一個月通知佢,下個月走。
佢經過搵工後返黎同我講想做我屋企份工,話會改變,想留我屋企。。

好馬不吃回頭草!

侯爵府

回覆樓主:

咁計, 你請鐘點好d 喎, 你又想train 小朋友自理, 又唔駛日日捉佢有咩問題,自己反而無咁辛苦囉

翡翠宮

carly.c 發表於 20-11-22 11:42
係我自己方面
1唔喜歡佢對小朋友冷淡,大女話我係度佢表現唔同。
2教極佢用屋企清潔劑份量佢都唔太識,最 ...

其實你睇到咁多問題都唔會想留呢個工人啦
不如請家務助理幫輕下好過繼續用呢個工人

水晶宮

回覆樓主:

主張樓主唔留工人的, 只着眼 "正常" 情況。其實養兵千日, 用在一時, 就係有 突發事或非經常性的事上來, 家有工人就即係多個人可用, 那怕她只是 "看更" 一個。
eg. 家中2小朋友停課, 自己又要去覆診或突然長老需要自己陪睇醫生, 工人就正好可以在家睇住小朋友。樓主小朋友本身自出世已活在没工人下, 佢地唔太倚賴工人, 工人陪唔陪佢地玩都已經唔重要, 最重要係工人充當看更角色, 唔好俾危險嘢發生。
以樓主個 case, 真係有工人比冇工人好。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

搵唔到筍工,至死死氣屈就喺你屋企,搵到就會飛起你

大宅

繼續留這工人,留得一日得一日,走了先唔請工人,再請工人又洗多20,000,又要等幾個月,有三個小朋友真的很難請工人

子爵府

hohoho2013 發表於 20-11-22 12:32
搵唔到筍工,至死死氣屈就喺你屋企,搵到就會飛起你

我都有同佢講,其實而家出面好多僱主請人。佢話會掛住我同先生煮既野。。。
其實我留唔留主要考慮佢對小朋友態度,Day1已同佢講清楚,屋企工作量唔多,佢自己都咁講,仲話悶~

子爵府

佢搵唔到工先返來話會改,應該只係係你面前會改少少。你唔喺度咪又係好似以前咁。既然之前佢都表現唔好諗住唔用我唔用返佢

子爵府

birdbird 發表於 20-11-22 12:20
主張樓主唔留工人的, 只着眼 "正常" 情況。其實養兵千日, 用在一時, 就係有 突發事或非經常性的事上來, 家 ...

咁其實呢個工人樓主一早諗清楚唔要佢,即係已經可以唔使佢啦。咁點解佢搵唔到工返嚟你又要返佢呢

珍珠宮

No

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔會留, 但會請過另一個,或者請鐘點。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

carly.c 發表於 20-11-22 13:00
我都有同佢講,其實而家出面好多僱主請人。佢話會掛住我同先生煮既野。。。
其實我留唔留主要考慮佢對小朋 ...

仲要煮埋畀佢食,又唔使洗碗?
請鐘點好過啦。

子爵府

rachie 發表於 20-11-22 13:04
咁其實呢個工人樓主一早諗清楚唔要佢,即係已經可以唔使佢啦。咁點解佢搵唔到工返嚟你又要返佢呢
...

我未答佢,佢主動同我講又見佢有改變。

子爵府

birdbird 發表於 20-11-22 12:20
主張樓主唔留工人的, 只着眼 "正常" 情況。其實養兵千日, 用在一時, 就係有 突發事或非經常性的事上來, 家 ...

小朋友已經唔須要陪玩,12歲女直頭最好唔好煩佢, 有時細仔仲會搵佢玩,姐姐成日回;”later later"了事。所以仔女更唔所近佢,有時更會幫佢答“later"

大宅

有時用咗工人屋企仲污糟,

wcpcelia    發表於 20-11-23 11:02

大宅

唔留,工人係唔會改好,只會越嚟越衰越嚟越懶!我都曾經相信過!

禁止訪問

男爵府

carly.c 發表於 20-11-22 11:21
本身俾左一個月通知佢,下個月走。
佢經過搵工後返黎同我講想做我屋企份工,話會改變,想留我屋企。。

同你一樣,有三個小朋友,依家自己一個湊,好爽好free, 可以享受吓自己私人時間,之前用咗工人十幾年,仔女都好依賴,著連校服扭毛巾洗面都要人幫,依家無工人佢地自己做番囇先似翻個正常人。

首頁

尾頁

跳至