自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

隔離人士可以比親友上酒店探訪,
再將病毒帶入社區

伯爵府

回覆樓主:

原因咪派$5000囉

大宅

真係痴線 隔離中都可以比人探訪

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

如果係真,香港政府真係勁廢
點解抗疫咁兒戲

伯爵府

牛年勳章

Macaron___ 發表於 20-11-22 13:08
真係痴線 隔離中都可以比人探訪

現實係酒店係因生意俾隔離人士住,隔離人士一出門酒店可以報警。但其他人入去探搵政府有冇規定?如果冇酒店好難做。d人係咪應該自律呢?
政府冇監管好,set 好 rules.

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

呢班人,已經比佢地返嚟, 仲要搵人探佢,害人害物

伯爵府

牛年勳章

Chchingpig 發表於 20-11-22 13:16
如果係真,香港政府真係勁廢
點解抗疫咁兒戲

所以內地同澳門怕左Hk 唔係冇道理
HK乜都做一半唔做一半
大家要保護醫療體系,一時太多確診,爆煲就好麻煩。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有班叫雞同叫鴨、Staycation 開 P、隔離期間親朋戚友可以探訪、唔強制做檢測
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Myannes 發表於 20-11-22 11:49
再將病毒帶入社區

探嘅又係有問題
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

多餘又係自律問題,既然要隔離仲探什麼?又唔係真係病,係酒店好難做到出入都要登記,始終酒店係私人業務,關政府咩事?香港人居家隔離戴左手帶都照出街,要病毒清零不是靠政府什麼什麼政策,係市民齊心合力去抗疫,總不可能樣樣都立例,如果立例係有效,就不會出現咁多咩咩群組,街上還有人拉下口罩食煙,香港執法人員有限,沒可能跟住全港市民,香港只需3萬警務人員就可保持香港長期企係高安全城市之列,只因香港大部份人都懂自律守法,可惜這種香港精神不復再了。

子爵府

政府如果不做好規管, 怕依樣個樣, 疫情只會無限輪迴直到疫苗出現!

伯爵府

再將病毒帶入社區

真係好低能,咁隔離仲有咩意義?

水晶宮

Myluckybaby 發表於 20-11-22 13:58
真係好低能,咁隔離仲有咩意義?

隔離=形同虛設

伯爵府

2018母親節勳章

回覆樓主:

有幾多個個案係去酒店探望隔離中嘅人仕而中招?有冇實則數字?
有跳舞群組丶的士司機群組,係咪而家有探望群組?

珊瑚宮

esmehouse 發表於 20-11-22 13:49
有班叫雞同叫鴨、Staycation 開 P、隔離期間親朋戚友可以探訪、唔強制做檢測 ...

呢d咪高質香港人, 優秀細佬
完全係腦生草, 無用個腦諗野

男爵府

回覆樓主:

第四波原因,4人限聚令名存實亡形同虛設。
執法人員固意放鬆手腳唔執行法例

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

癈政府,癈高官

子爵府

再將病毒帶入社區

探望又得,要酒店人士入房清潔都得啊!....

珍珠宮

414928 發表於 20-11-22 13:56
多餘又係自律問題,既然要隔離仲探什麼?又唔係真係病,係酒店好難做到出入都要登記,始終酒店係私人業務, ...

政府就係要諗啲例出嚟好好規管啲人,人就係要管!唔係洗乜野要法律、規例等規範住呢。學校點解要有校規,公司都唔洗有規例,啲人個個都咁自律就得,更何況係一個社會就更加要。

大宅

我記得之前有個巴基斯坦嘅女人中左,原來佢老公較早前確診,喺隔離期間嘅輸入個案,但個女人聲稱自己冇接觸過個老公喎⋯⋯

wcpcelia    發表於 20-11-23 11:46

首頁

尾頁

跳至