醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近因為胆固醇高,介緊口,唔想食太多肉,諗住食多D素,朋友話素食好多豆制品,會有痛風,都唔知食乜好?因我尿酸都擲界。

大宅

bobo_chan201314 發表於 20-11-22 11:50
最近因為胆固醇高,介緊口,唔想食太多肉,諗住食多D素,朋友話素食好多豆制品,會有痛風,都唔知食乜好?因 ...
食素都好多選擇,但要小心烹調方法,其實好多素食太多油,你可以選擇無咁高「飄零」的食物,防止痛風,同多飲水。

因為我媽媽食素,但膽固醇都偏高,因為佢成日食麵包蛋糕餅乾呢d野,有好多反式脂肪,建議多菜少肉,少油少脂肪,唔好食咁多加工食品,同做運動會降到膽固醇。

我上年check都膽固醇高,但改變左飲食習慣同做返運動,今年再check就去返正常水平,但偏高。

樓主加油

禁止訪問

複式洋房

Ms.Gratitude 發表於 21-4-8 00:55
回覆 bobo_chan201314 的帖子

食啲不含大豆嘅優質蛋白粉,同埋食相關保健品會有幫助,加油~ ...

謝謝~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bobo_chan201314 發表於 20-11-22 11:50
最近因為胆固醇高,介緊口,唔想食太多肉,諗住食多D素,朋友話素食好多豆制品,會有痛風,都唔知食乜好?因 ...

豆,菇類會,少食
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆 bobo_chan201314 的帖子

膽固醇高,除了控制飲食,也要注意運動、休息和放鬆心情。膽固醇高,通常跟壓力有關。另外就係遺傳。

首頁

尾頁

跳至