婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Edwardcase 發表於 20-11-22 11:53
因為樓下同自已裝修關係,由bb出世我地就搬黎同父母一齊住. 一住就住左差不多一年. 小嘈就唔太多,因為大家 ...
嘩,你老婆大Q 哂咁喎

老人家肯湊B 已經好好喇,仲要一個老人家日日咁走黎走去?貪舒服自私既係你兩公婆喎。家下個B 係邊個架?

無能力請工人,但又下下搵個老人家著數使到盡,好心就咪生喇,登你媽陰公

叫你老婆盡返做老母責任分擔下,咪咁自私仲好喇

cathngai    發表於 20-11-23 08:40

子爵府

birdbird 發表於 20-11-22 21:29
湊仔安排唔係個b 出世前已經諗好咩?個b 出世咁耐, 你娘就已經湊咁耐。你要靠你娘湊B 就要配合阿娘, 而不是 ...
講到尾,都係樓主兩公婆自私,無能力請工人學乜人生仔,生左就識掟個波俾人攞哂著數

正常男人聽到個老婆咁講自己亞媽,一腳呻佢去大西洋喇,又唔見佢老母(即你外母)拍心口湊 !!堅廢

cathngai    發表於 20-11-23 08:41

水晶宮

回覆樓主:

工人都請唔起,咁你俾幾多錢呀媽幫你tun 來tun 去湊b?!

禁止訪問

大宅

Edwardcase 發表於 20-11-22 11:53
因為樓下同自已裝修關係,由bb出世我地就搬黎同父母一齊住. 一住就住左差不多一年. 小嘈就唔太多,因為大家 ...

師兄,我係男人,但撐你唔落手,阿B係你生的,你幾辛苦都要頂,你老婆和你阿媽都有道理,但你話怕辛苦,唔想每日接送B仔去你阿媽度,講唔通喎

複式洋房

我係樓主,其實我都明要老人家過黎我地度睇係好辛苦既一件事,所以我同老婆講我地輪流湊佢過去佢無問題.

其實大家講過既道理我都有同佢講過,例如我媽睇足一日就好似坐監咁..但佢始終覺得佢係岩.上網仲得到其它媽咪support.之前我地兩個都發生無數次既吵架,都係源於佢對我呀媽有意見.
平心而論佢係好錫個仔,而且為寵物同個仔都幾上心盡責. 為湊個仔呢條事上面我地嘈過好多次,例如佢肯幫我地已經好好呀之類. 但始終住埋一齊佢就覺得好唔開心,特別係湊小朋友方面.
當我問既然係咁,咁我地無選擇可點?
佢又會講下話如果有能力佢都想自己湊返之類. 總之就係在我能力之內解決唔到

複式洋房

curry451 發表於 20-11-23 09:01
師兄,我係男人,但撐你唔落手,阿B係你生的,你幾辛苦都要頂,你老婆和你阿媽都有道理,但你話怕辛苦,唔想每日 ...

我雖然每日都要ot 同半夜要起身湊b 我都會去做既 因為唔想日日家嘈屋閉,因為嘈之前已嘈過,係解決唔到問題

複式洋房

大家既睇法就係:
媽:暫時同佢地住直到佢大少少先
老婆:有產後抑鬱,同屋企人住好唔開心,覺得好無自由,好想搬走. 佢想搵自己媽做,但佢媽手腳行動唔到. 到可以搬出去,佢覺得如果我媽真係為個孫好唔會想佢走黎走去.

我:除左無錢請工人外,我已經盡量希望大家都過到既方法

複式洋房

KittyMelody1 發表於 20-11-23 03:22
嘩,你老婆大Q 哂咁喎

老人家肯湊B 已經好好喇,仲要一個老人家日日咁走黎走去?貪舒服自私既係你兩公婆喎 ...

其實無.
總之最錯係我. 我無預計呢一步.
老婆佢講過想自己湊返都唔想比我屋企人湊

複式洋房

@Ting@ 發表於 20-11-22 13:25

要比你老婆知道個人地阿媽唔好奉旨幫手既,個bb係你地,自然 ...

我都曾經好多次講過,佢都好似唔係好理解. 佢覺得如果為件事好,比較好既方法就係我呀媽過去.為左件事,兩面都為難. 總之最錯就係搵唔到錢

複式洋房

回覆樓主:

講黎講去...兩公婆又無經濟能力 有個咁好老人家幫手但又多多不滿
身在福中不知福

大宅

Edwardcase 發表於 20-11-23 09:35
其實無.
總之最錯係我. 我無預計呢一步.
老婆佢講過想自己湊返都唔想比我屋企人湊

咁你老婆自己湊返咪得囉. 仲有咩問題?

大宅

有產後抑鬱,我覺得唔係好返到工,你有無儲蓄令老婆自己湊,湊到小朋友返學?

別墅

mcs74 發表於 20-11-22 23:15
問題係你奶奶湊成點先?如果湊得ok梗係奶奶湊好啦

我奶奶係揍bb揍得好,但係成日鬧我搵我出氣,我好辛苦,然後晚晚就同c6嘈交!
學其他留言話齋,揍b係父母自己應盡嘅責任,唔應該掉比老人家揍,咁樣真係好醜
如果老婆同奶奶相處唔到,係唔係要搞到個老婆痴線自殺定離婚先安落?! 老婆仔女係你嘅,根本應該要自己獨立自己照顧,自己一家幾口住,有咩交嗌都係自己嘅事,為咗奶奶搞到家嘈屋閉有乜為

男爵府

yuki... 發表於 20-11-22 21:57
我想好想問問大家,我有類似問題,我同c6都係雙職,呀b比奶奶揍咗1年,我就一直好想自己請工人揍,c6死都唔 ...

冇乜可以點,你同先生要和和氣氣傾掂數。老實講,工人湊有工人湊既問題,老人家有老人家既問題。雙職父母要管個工人(通常係女人管)你自問係咪有信心做得好做得到。如果你堅持請工人,先生又讓步,你就一定要做好俾佢睇,如果唔係到時真係又嗌交。又或者最好選擇係請工人然後老人家再幫眼睇住,但通常老人家vs工人又係另一個女人要管既地方...

複式洋房

ALYYCC 發表於 20-11-23 10:56
咁你老婆自己湊返咪得囉. 仲有咩問題?

講左 我錯 我無呢個能力 大家要供樓 又要好多必需洗費

複式洋房

先多謝咁多人覆我 每個就算罵我,支持我我都有認真睇 但未必個個覆得到全部 因為回應可能重複左

複式洋房

yuki... 發表於 20-11-23 11:49
我奶奶係揍bb揍得好,但係成日鬧我搵我出氣,我好辛苦,然後晚晚就同c6嘈交!
學其他留言話齋,揍b係父母 ...

我諗過好可能就係我早上湊b 坐巴士過我媽到. 我明呀 就係之前已經講過嘈過好多次 直頭搞到大家都想自殺咁滯 覺得再嘈落去都解決唔到問題,而且可能對bb成長唔好,所以現在有好多事兩邊有意見我都諗好耐先講

複式洋房

ayalick 發表於 20-11-23 11:34
有產後抑鬱,我覺得唔係好返到工,你有無儲蓄令老婆自己湊,湊到小朋友返學?
...

食緊藥 之前社工佢都有哭 只係我之前成日都同佢講道理 但永遠好似absorb 唔到
例如,我父母出心出力幫我地之類....
所以永遠好似對接唔到
有時講講下又會講d難聽說話,我就忍唔到.... 無限loop 好辛苦

別墅

Edwardcase 發表於 20-11-23 11:55

我諗過好可能就係我早上湊b 坐巴士過我媽到. 我明呀 就 ...

我完全相同境況
邊個女人唔想自己有頭家,而家要比99日鬧夜鬧,再同c6日嘈夜嘈,真係會寧願自己請工人揍,工人勞氣極都係自己嘅事!
就算好似樓主話將bb帶去99屋企,放工帶返屋企,起碼夜晚仲有幾個鐘自己同bb相處嘅時間,自己話事嘅時間,星期六日仲有2日自己話事嘅時間
我勸樓主(亦都希望我c6) 盡快帶bb同老婆一家3口自己住,唔好搞到老婆精神病自殺定離婚

首頁

尾頁

跳至