自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

侯爵府

ctslhkc 發表於 20-11-22 14:15
佢男友話近排好多方面壓力都好大,話我個fd俾佢好大壓力,要分開冷靜吓!

我覺得這只是藉口!

佢男友又係教授?
咁分開下都好
命仔緊要

公爵府

ctslhkc 發表於 20-11-22 19:58
但如果結咗婚先厭就仲大鑊!

其實啲男人是否多數因為有另一個新歡先會肯同舊的講分手?

我覺得係 又或者比人迫婚

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 ctslhkc 的帖子

我失戀時, 也痛得死去活來, 仲要一直都沒有吵鬧,不是性格不合, 亦不是因為第3 者,而是家庭環境差異, 他話分就分.
我好彩有幾班朋友, 常常放工同我去做運動 , KEEP 好自己, 星期六, 日又會約我去參加他們的朋友聚會, 重返森林就不願再回頭, 因為怕再受他傷害. 當遇到其他既樹, 亦學懂得選擇, 學懂得收放.

我現在找到的, 雖然不是最驚天動地的愛情, 但絕對是最適合自己的.

我哥哥當時同我講, 一雞死一雞鳴. 人生就好似坐巴士甘, 身邊會有不停既人上落車, 你願意放下, 望望身邊出現的人, 他就有可能是你的MR. RIGHT , 如果你永遠向下望或只望街外, 你到人生終站時, 他也永遠不會出現在你眼前.

希望你朋友和所有失戀既朋友早日走出深谷, 好好享受一下外出世界, 傷心一定會, 因為是証明自己有愛過, 但俾個時間自己, 要為自己人生負責任. 要好好過.

wcpcelia    發表於 20-11-23 14:35

珍珠宮

ctslhkc 發表於 20-11-22 13:58
我個朋友同佢男友已經一齊咗9年,最近分開咗,佢心情底落,做咩都冇心機,佢話個心好實,冇胃口又訓唔到覺 ...

拍好耐拖但最終分手時有所聞。 應該係一早已覺得唔啱但拖拉又唔想分手,又想再儘努力去相處,直到第二位出現才決方分開。

作為朋友,聽佢呻已經幫助好大

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我個朋友同佢男友已經一齊咗9年,最近分開咗,佢心情底落,做咩都冇心機,佢話個心好實,冇胃口又訓唔到覺 ...

時間是最好的療藥,趁呢段時間好好對自己,減下肥做吓Facial買下靚衫

男爵府

好媽媽勳章

kurocat 發表於 20-11-22 23:40
佢男友又係教授?
咁分開下都好
命仔緊要

互抄的藉口,果然好多男人用

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

一定係有事發生了一斷時間

子爵府

回覆樓主:

我中學至大學初戀八年,出來工作後男朋友識咗個年紀比佢大嘅女人(佢哋後尾結咗婚,我仲有去飲,因為已經放下)
之後兩年,我遇到一個大我十幾年嘅男人,好快結咗婚、生仔
十三年後,老公出軌,搭上一個細佢廿幾歲嘅女仔
我一揭發就要求立即離婚

講咁多,係想講,愛情婚姻可以好脆弱
時間是良藥,你朋友總會痊愈
但我建議你朋友去找輔導,我自己兩次都係因為輔導而走出困局

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

緣盡,放下

男爵府

一起3年 唔結婚 仲唔肯走?

男爵府

好媽媽勳章

cupid0627 發表於 20-11-23 08:40
我中學至大學初戀八年,男朋友識咗個年紀比佢大嘅女人(佢哋後尾結咗婚)
之後兩年,我遇到一個大我十幾年 ...

專一的男人比任何野都重要,就算有錢,靚仔都係冇用,

你響感情路上都好崎嶇,學懂愛自己好重要

子爵府

要揾興趣,盡可能分散注意力..

跳出困局一定要經過艱難過渡期, 旁人點幫都好, 都要睇佢自己做化. 最易觸景傷情不外乎大時大節時候. 呢D時候最想要朋友陪伴. 盡做吧.

子爵府

回覆樓主:

要分,是不限年期的。所以千萬別將自己人生,壓在男女感情身上。
不過,有些人會將婚姻和關係看作提款機,所以無需對這類人存同情心。

公爵府

回覆樓主:

咁大把人結婚十幾年,仔都生埋咪一樣話分就分,唯有用時間慢慢放底,做朋友既,唯有聽下佢呻,陪下佢

公爵府

ctslhkc 發表於 20-11-23 09:43
專一的男人比任何野都重要,就算有錢,靚仔都係冇用,

你響感情路上都好崎嶇,學懂愛自己好重 ...

我都覺得係,但偏偏好多人鍾意用外在條件去揀伴侶

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

當一個人要決絕時 真係可以好決絕

男爵府

好媽媽勳章

激烈的海狗 發表於 20-11-23 09:50
要揾興趣,盡可能分散注意力..

跳出困局一定要經過艱難過渡期, 旁人點幫都好, 都要睇佢自己做化. 最易觸 ...

佢宜家去咩地方都會諗起個男仔~~
我都冇佢辦法

子爵府

回覆 ctslhkc 的帖子

實會啦, 九年喎, 佔咗自己生活一部份. 真係要時間去沖淡.

唯有多陪伴多開解. 女性對於戀愛呢家野更是大過天.... 普遍冇男仔咁洒脫.

男爵府

好媽媽勳章

ikokam 發表於 20-11-23 10:45
當一個人要決絕時 真係可以好決絕

何況佢哋又冇吵鬧過,一向都相處ok, 響冇跡象下分開,個女仔更加接受唔到,之前仲大家約好放假

伯爵府

對於方要變心,不用問理由,原因。
只可以同自己講:
佢唔要我,係佢嘅損失

首頁
45678...10

尾頁

跳至