自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

回覆樓主:

大鑊,我都係ftm
無寄託

珍珠宮

popolun 發表於 20-11-22 20:24
連媽媽谷都對FTM咁抗拒⋯⋯

還要出post者自稱係FTM, 似乎係........

希望有病的人早睇醫生!!

子爵府

覺得呢個城市無乜人真正快樂。

禁止訪問

珍珠宮

superkingdom 發表於 20-11-22 18:11
但教授好似有五個物業,靠十幾萬人工可有五物業?

佢 5x 歲,97 前簽到舊約嘅話,1x 萬係可以淨袋咁滯,有 housing, 子女教育 allowance. 好多 prof 可以好樸素,食學生 canteen 飯,揹個背囊,一套西裝著好多年。03 年有少少首期已經可以輕易上車。鐵飯碗銀行好易做到按契。我已前讀書個 prof係外國人,當時來港未夠 7 年,三粒星都未有,已經可以買層過千呎 南區大型私樓

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

依家疫情壓力下,有返工都會有情緒病,唔係剩係FTM嘅⋯

珍珠宮

回覆樓主:

成日咁鍾意分FTM就會咁樣,PTM就會咁樣。
老實講呢個世界嘅事運作係好複雜嘅,邊會因為你係某一樣野就會多數出現某個結果

https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/552259/%E6%B5%AA%E7%BF%A0%E5%9C%92%E4%B8%89%E5%B1%8D%E5%91%BD%E6%A1%88-%E5%85%A9%E5%AD%90%E5%A5%B3%E6%82%A3%E4%BA%9E%E6%B0%8F%E4%BF%9D%E5%8A%A0%E7%97%87-%E8%88%87%E6%8A%91%E9%AC%B1%E6%AF%8D%E5%90%8C%E8%B5%B4%E9%BB%83%E6%B3%89

水晶宮

茶木 發表於 20-11-22 15:36
我冇諗住勒索老公,亦唔會鬧佢,更加無諗住殺細路

水晶宮

大姑娘 發表於 20-11-22 17:50
冇寄託, 同社會脫節。

生活只有仔女、老公 ,久而久之鑽牛角尖,妄想症。
絕對係!有返工係好好多,分散下注意力。

子爵府

回覆樓主:

FTM既壓力來自好多人都覺得FTM冇野做。
試過有家長知我FTM都送小朋友去補習,佢話:你咁得閒點解唔自己教?(心諗關你义事咩)
又試過有長輩話:你咁得閒唔生多個?
又試過有朋友話:你FTM咁得閒唔乜乜乜乜乜乜乜?

呢啲對話數之不盡,總之FTM就係好得閒。

大宅

回覆樓主:

其實大家係咪仲停留响阿媽嗰個年代嘅ftm? 今時今日嘅ftm大把都係高學歷嘅靚媽。唔再係生活圈子細嘅媽媽,真正做過ftm嘅就知道,依家有whatapp group又上網,可能ftm仲知道時下興咩,反而返工working mum返工朝9晚6再OT, 放工返黎又對功課,想㩒下手機,响what app group答下嗲了解下小朋友學校班group咩情況都無啦!
至於如果講到經濟要睇老公面色嘅家庭,好老實咁就唔好做ftm啦!咁即係代表經濟都唔許可先會為錢而嘈架即。

水晶宮

畀面勳章

芒果米池 發表於 20-11-22 21:24
成日咁鍾意分FTM就會咁樣,PTM就會咁樣。
老實講呢個世界嘅事運作係好複雜嘅,邊會因為你係某一樣野就會多 ...

你講得啱
呢個世界唔係ftm,就係wm㗎啦
唔通個個ftm都精神病丶婚姻破裂咩

有咁簡單嘅話,個個wm都無煩惱丶婚姻美滿啦

gigisjmin    發表於 20-11-22 21:40

子爵府

回覆 bbc2018 的帖子

樓主係FTM, 但下月就出來做返嘢, 所以話……

水晶宮

畀面勳章

momonicnic1107 發表於 20-11-22 21:37
其實大家係咪仲停留响阿媽嗰個年代嘅ftm? 今時今日嘅ftm大把都係高學歷嘅靚媽。唔再係生活圈子細嘅媽媽,真 ...

同意,我覺得我d wm朋友仲脫節,個個由朝做晚,又要趕返屋企湊仔,完全無私人時間,無留意潮流丶新聞,星期六日例牌唔打扮

大宅

lovelybaby2015 發表於 20-11-22 21:39
你講得啱

同意,根本無論wm, ftm都有生活圈子細,情緒有問題,婚姻唔美滿,呢啲其實好睇人,唔會話ftm就乜乜乜,wm就咁咁咁。
講呢啲說話嘅人真係好井底

wcpcelia    發表於 20-11-23 14:39

子爵府

回覆 金三珣 的帖子

同你有一樣遭遇, 我覺得佢唔抵得

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 20-11-22 21:39
你講得啱

我就係見太多將FTM、WM分為兩group,生仔定生女有福啲又分為兩group唔好咁思想守舊好唔好。

男爵府

的確係,FTM長期係屋企,做唔完既家務,激心既細路,如果老公唔體諒,更加雪上加霜,特別係今年連學都無得返。
作為Ftm既我都好贊成女人要有份工,絕對唔係因為自己賺錢可以大聲d,而係可以分散注意力。
亦有一個奇怪現象,男家以為你好得閒,老公以為你好得閒,在職媽媽以為你好得閒,連街市豬肉佬都以為你好得閒
淨係買餸煮三餐洗碗已經夠忙,仲要執屋清潔曬衫收衫,湊細路溫書做功課陪玩陪放電
最可怕係自己病,試過一次我發燒起唔到身,當時三歲既仔仔無野食,又叫唔醒我,係屋企自己一個人又驚又肚餓周圍摷野食,最後喊到成面眼淚訓左係我側邊

子爵府

做女人又何苦為難女人呢.....!
無論ftm/wtm/ptm,大家都係為家庭所付出,希望樓主不要再散播付面情緒。
現時大家齊心抗疫吧

水晶宮

畀面勳章

芒果米池 發表於 20-11-22 21:46
我就係見太多將FTM、WM分為兩group,生仔定生女有福啲又分為兩group唔好咁思想守舊好唔好。
...

呢啲真係月經post
你講呢兩個話題,我真係覺得充滿歧視,連女人都歧視ftm丶生仔又好似有罪咁

首頁
12345...8

尾頁

跳至