婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

月師奶 發表於 20-11-23 21:40
平時既然都用,甘你地可以照講,一見佢拎自己筷子想夾就嗌: 用呢對(公筷)夾/ 用公筷吖。。甘嘛,習慣既野 ...

佢哋會覺得好似我嫌佢哋唔衛生,覺得一家人食飯有咩所謂

別墅

疫症時期...

大宅

Showy 發表於 20-11-23 21:58

佢哋會覺得好似我嫌佢哋唔衛生,覺得一家人食飯有咩所謂 ...

你話你同老公都有用公筷,甘佢地無用公筷時你老公都沒出聲,得你講既話,係你老公唔岩喎。佢都要出下聲架嘛,否則得你講係咪想老婆做醜人。
未有疫情前我地一直食飯用開,所以席上邊個無用公筷(無論大人細路),親友之間見到都會互相提醒。
你應該同你老公好好教育下啦,呢d衛生常識,佢幫下口其他人見到至敢開始出聲,遂漸成為習慣先得喎。

大宅

2021勳章

月師奶 發表於 20-11-26 09:57
你話你同老公都有用公筷,甘佢地無用公筷時你老公都沒出聲,得你講既話,係你老公唔岩喎。佢都要出下聲架 ...

我就係有私底下下同老公講過,佢就話以前不嬲食飯都無用公筷啦。所以佢哋無用公筷,我老公都無出聲,我就學覺得好核突好嘔心

大宅

回覆 Showy 的帖子

你剛剛嫁入門?
咁兩老唔會同男家其他親友食飯?
個個都唔用公筷咁奇怪?
咁你同私下講咁樣好嘔心佢都無反應?
以前無藉口
而家大條道理有疫情做藉口
叫老公幫下口啦
你話咁樣我點食得落喎

大宅

2021勳章

月師奶 發表於 20-11-26 23:12
回覆 Showy 的帖子

都唔新㗎啦,不過疫情前都真係唔興用公筷。如果同其他親友食飯,佢哋就會好自覺用公筷,我覺得佢哋嘅concept 係,自己人食飯呀嘛,又唔係同街外人食使乜用公筷

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

我非常介意!
就算唔係打邊鑪,平時食飯唔用公筷,鍾意摷碟餸!!!!!!!!

大宅

2021勳章

唔會介意

男爵府

2021勳章

Showy 發表於 20-11-26 11:29
我就係有私底下下同老公講過,佢就話以前不嬲食飯都無用公筷啦。所以佢哋無用公筷,我老公都無出聲,我就 ...

有一次食飯,我奶奶都話一家人唔使啦,咁麻煩!我即刻叫老公入廚房攞,啋佢都傻如果比我見到用用下冇用公筷,我會話已經食飽,話之佢

別墅

不能接受

複式洋房

2021勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
我老爺奶奶,同佢個外孫同一碗飯一齊食,自己食完,又餵比個孫仔食。
我唔會夠膽俾佢湊小朋友

大宅

2021勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
ilc 發表於 21-1-16 11:17
我老爺奶奶,同佢個外孫同一碗飯一齊食,自己食完,又餵比個孫仔食。
我唔會夠膽俾佢湊小朋友
...

唔知點解我諗起以前嘅阿婆白雲鳳爪

男爵府

2021勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

撈埋筷子一齊打邊爐都算...上次打邊爐99夾魚蛋比小朋友(坐對面),點知中途跌咗落去碟肥牛(生)到,跟住佢夾返起,仲放落小朋友隻碗

大宅

2021勳章

popolun 發表於 21-1-17 16:45
撈埋筷子一齊打邊爐都算...上次打邊爐99夾魚蛋比小朋友(坐對面),點知中途跌咗落去碟肥牛(生)到,跟住 ...

男爵府

2021勳章

Showy 發表於 21-1-17 17:47

好在我個女當時話已經好飽唔再食,佢居然夾返落自己隻碗食完全冇衛生常識!
其實每個月都係見一次,如果同住或者經常見都唔知點算

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊