時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

kongman 發表於 20-11-23 09:01
不如大家喺度整個list,等大家知道邊個屋苑已經「淪陷」,知所應對。
唔駛啦,搞法團已經係10幾年前嘅事,80%法團己經落入黃絲手內。

法團受制於建築條例344章,話就話係民政署可以幫忙,但廢的。

大宅

Charlotte_mom 發表於 20-11-22 17:19
一戶一票,有得迫㗎咩
業主才可有投票權,而勝敗跟住宅面積亦有關連 (亦即所謂嘅份數), 所以越多大單位投票,勝數就越高!

大宅

六四友李狗賊所屬政黨,10幾年前已經活躍於各大屋苑法團拿樁腳和搵自己友做工程,(其所屬政黨乜野人最多?你懂的)可惜,愚民太多,聽教聽話,將自己袋中嘅錢雙手奉獻,仲樂不可支,哈哈哈!

其實很早前,已經有各路人物 (做工程的,有政治企圖的 ), 已在心儀屋苑買單位,因為之前是要業主才可做要員,目的?想做法團要員控制屋苑囉!

大宅

PW530 發表於 20-11-22 17:25
有法律規條,無得亂來,如果成個屋苑大半數都係呢啲人只可說無奈

利申 : 本身 ...
管業公司係聽令於法團的,你知道嗎?

所謂的法例344章,得啖笑

伯爵府

回覆:警報可能你的屋苑已發生

事實黄人住客己經入侵屋苑和摘事

大宅

babe2010 發表於 20-11-22 17:32
咪天真,不嬲呢D都係黑箱作業,有利益,其他人边入到去?果D6、70年單橦楼就得,咪亂up當秘cup
...
我又係度亂噏,信不信由你,一個屋苑只要有總業戶的5%簽名就可要求現法團開會,開大會時有總戶數的10%業主出席,若有心人誣蔑抹黑現法團,以貪污之名,例如維修費,電梯保養費等等莫須有罪名,法團就可輕易被推倒!

大宅

loved 發表於 20-11-22 19:53
我屋苑yc手法一樣,佢地幾個附近屋苑yc有經常開會,而且我屋苑yc搵埋三白眼做咨詢人
...
你屋苑死硬,哈哈哈!

大宅

mandy952 發表於 20-11-22 18:05
咁都要有位比人入到先得架,通常公屋嘅業主立案法團最容易淪陷,因為人多,攞到一定票數就可以推返前一屆
...
公屋點會搞得到?政府係最大嘅業權話事人!
除非係租者置其屋,部份人買左就係業主,所以有投票權,而未買的,業權就屬於政府,我猜約有30%, 所以難推倒的。

最危是居屋呀......仲有大型私人屋苑,如美孚和第一城!

男爵府

BK Milk勳章

hithere440465 發表於 20-11-23 14:39
我又係度亂噏,信不信由你,一個屋苑只要有總業戶的5%簽名就可要求現法團開會,開大會時有總戶數的10%業 ...

大宅

這政府真是對他無話可說,想掉了這個大包袱,就建議各屋苑自立業主立案法團,自行負責屋苑維修,各路英雄各有目的,自立山頭,才形成今時今日的亂局。

政府最初美其名協助公屋住戶維修,會將一筆6000萬的津貼注入屋苑,好了,維修可以斬件做。

第一次維修可能用了2000萬,業戶唔駛夾錢,開心!

第二次再做部份約1000萬,又唔駛夾錢,愛理不理!

第三次要5000萬,唉呀,中伏,要夾錢

所以呢,條數點計,就要考下大家的智商了。

大宅

我希望 “ 你 " 能看到我的發文和聲音,正常戰略是擒賊先擒王,香港現今的亂局,應該是剛好相反,要先除掉禍港根基。

先除胡作非為的區議員!
煽動和誤導屋苑愚民來凝聚力量,達到金錢和政治目的,所以此根必須盡快剷除,再修訂建築條例344,否則任你如何武功蓋世,也不能修政香港現今的亂局!

愚民/刁民/有目的性的人 - 區議員 - 立法局議員的金字塔式力量,就會兵敗如山倒!

大宅

現今唯一的冀望,就是盡快換屆特首和政府廢官,香港才有得救!

琥珀宮

hithere440465 發表於 20-11-23 14:47
公屋點會搞得到?政府係最大嘅業權話事人!
除非係租者置其屋,部份人買左就係業主,所以有投票權,而未買 ...

大有大搞,小有小搞,總之實有地方抽水

伯爵府

HKITMan 發表於 20-11-22 17:18
屋苑主席被換走,
有一批後生聯成一體組 whatsapp 去聯絡現有業主若係同一陣營就叫投票比佢地提名的業主做 ...

一哥講過香港係冇法外之地,如果有罪案發生,警察就有權進入調查,佢地係無權阻差辦工!

侯爵府

露比EE 發表於 20-11-28 20:14
一哥講過香港係冇法外之地,如果有罪案發生,警察就有權進入調查,佢地係無權阻差辦工!
...
上次黑暴你冇睇新聞定。。
d黃屍法團兇返 police轉頭!!

男爵府

同樓主一樣比佢地入侵咗,佢地手法可以講係不擇手段:日日可以揾到班唔洗返工嘅人响屋苑擺檔拉住街坊宣傳派單張抹黑舊法團,收集簽名要求重選,到重選舊法團贏咗又話唔公平作弊,跟住日日不斷騷擾管理處兼起哂所有舊法團委員底,最後搞到管理公司唔做,舊法團唔敢參選,新想參選嘅驚比人起底更加唔敢選,最後畀佢哋贏咗。
無奈咁講,唔夠佢哋鬥㗎

子爵府

好可怕!我住的屋苑正有此情況,全因剛選出來那班黑暴區議員攪事。

大宅

winwint 發表於 20-11-29 09:49
同樓主一樣比佢地入侵咗,佢地手法可以講係不擇手段:日日可以揾到班唔洗返工嘅人响屋苑擺檔拉住街坊宣傳派 ...
有心人睇住這舊肥豬肉,政棍就想插樁腳拿區議員席位,今日的亂局,就是因政府想卸膊大維修惹的禍!亦是黃絲凝聚力的所在

還有一點至為重要,就是授權信可以對沖而作廢的,例如業主授權現法團,但其他人或仔女假冒簽名投給欲奪法團的破壞者,所以要小心,有辦法解決的,但不便在此說明,大家思考一下!

首頁

尾頁

跳至