自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

一樣我好擔心嘅諗法,有冇jm可以指證我呢個諗法其實係錯嘅....

正如張醫生講,我諗應該唔會特登有人為咗$5000整病自己,始終病完後遺症嘅風險都係存在....

但係我好擔心.....啲人會覺得「我雖然有驗嘅需要,但係今日唔好驗住,未公布$5000嘅詳情,容乜易而家確診我冇$5000 㗎,等多幾日先啦⋯⋯」

咁嗰啲人咪會喺社區繼續「浮游」多幾日囉.....如果係派錢,就即刻畫死線啦

水晶宮

回覆樓主:

100個人有100種想法,實有啲反社會人格,邊有得擔心。自求多福好了

水晶宮

唔會專登整病自己!我認同!
但一但唔小心中招,邊個肯定到佢會唔會心地唔好周圍播毒?!

男爵府

開心吸收勳章

邊可能有完美既解決辦法喎。。。唯有靠(有品德) 香港人盡力做囉~

其實有腦既又懷疑自己中招人既應該唔會等有$5000先去驗呱~ 越早求醫對自己身體嘅傷害越減得低。。。自己個肺唔止只值$5000呀

伯爵府

之前使咁多錢全民檢疫,不如一早俾$5000鼓勵啲人去,我諗成效起碼高啲,反正錢都使左咁多。

珍珠宮

2023年兔年勳章

金黑街矇 發表於 20-11-22 18:42
一樣我好擔心嘅諗法,有冇jm可以指證我呢個諗法其實係錯嘅....

正如張醫生講,我諗應該唔會特登有人為咗$5 ...

唔好為錢而去驗,
應該為己為人而去先正確!

水晶宮

唔奇啦~

珍珠宮

2023年兔年勳章

KKKKit 發表於 20-11-22 19:49
邊可能有完美既解決辦法喎。。。唯有靠(有品德) 香港人盡力做囉~

其實有腦既又懷疑自己中招人既應該唔會等 ...

啱!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

如果有人咁諗某程度這個誘因發揮作用,最怕比錢尐人都唔驗要攬炒。

琥珀宮

回覆樓主:

大宅

呢個政府個腦都唔知諗咩,中招派錢,變相真係有人爲左錢而不惜一切

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

如果有病情,我相信啲人唔會等出五千蚊先去驗,因為個病一拖 ,可能會大鑊嘢 ,如果唔出病情,D人 都唔會去驗

水晶宮

日月水火 發表於 20-11-22 20:06
唔好為錢而去驗,
應該為己為人而去先正確!

本末倒置

男爵府

somehow 發表於 20-11-22 19:59
之前使咁多錢全民檢疫,不如一早俾$5000鼓勵啲人去,我諗成效起碼高啲,反正錢都使左咁多。
...

對,當時配合全民險測出既話成效一定倍增。宜家先攪,誘因未夠大,而衍生既問題多。

同意唔會有人為5K而攪病自己,但問題係完全無審查的話,係咪入境既香港人都有?菲傭又有?無業去玩中招又有? 目標群手停口停果班吸引唔到,但就益左第D無財政問題既人咯~

珍珠宮

我都今朝咁樣同老公講
好心政府咪公佈住

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實如果真係懷疑自己中招都會第一時間去驗而唔係等到佢公佈左有$5000後先去驗囉。講真,真係中招都想快d醫好佢喇,同埋有d 係無病徵架喎。

一句講晒,想香港回復返以前咁唔洗戴口罩出街,日日有工返既日子......係要自律,唔好去多人既地方,唔好去d不必要人多要除口罩既聚會.....同埋去檢測係做公民責任,有事起上黎要錢我都會去驗

首頁

尾頁

跳至