自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

當年未興健康院 / 幼稚園時期已經有轉介,可能到小學真正返學先開始覺得係自閉,如果係咁,細嗰個已經出咗世
我接觸過既A女情況一般比A仔嚴重過,媽媽自己又有抑鬱,真係好辛苦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

亞氏小朋友一般唔太懂得表達情感,所以性格通常會較為負面,照顧者對佢哋會有好大影響,如照顧者本身情緒都有問題 (像個案中的媽媽本身有抑鬱症),極容易把自己情緒傳比小朋友,一但發生問題唔懂得求助,孩子亦會轉牛角尖感到绝路,極有可能會跟照顧者一同尋死。
案中爸爸其實明知太太有抑鬱小朋友又有亞氏,夫婦出現問題應該盡快尋求專業協助而非離家走咗出去。不過事件已到達無可挽救嘅地步,願死者安息。

翡翠宮

牛年勳章

阿氏保加比起自閉症係智力無問題,仲可能係高功能即係資優,所以讀到大學一啲都唔出奇,我覺得大學入面都唔少professor係AA地。

男爵府

回覆樓主:

佢都捱咗廿年,真係好痛苦先行呢條路,我唔辯論對與錯,不過冇咗三條人命,真係好痛心。我相信個爸爸受嘅打擊力都好大

子爵府

lyf2409 發表於 20-11-22 23:09
點發現?

第一胎冇經驗,初初BB時只覺阿仔比較cool,都有眼神接觸,有互動,但就係比較cool唔容易笑。到一兩歲出去上興趣班玩,永遠唔聽指示唔理老師,自己衝去旁邊滑梯玩,要不斷捉返黎,當時以為男仔好動貪玩。再到三歲上幼稚園,每次帶佢去新既地方上堂都表現得怪異,會企喺門角兩個月唔願意參與,而且同佢講乜佢腦都好似閂埋門咁唔接受。佢表面同其他小朋友分別唔大,幼稚園老師多年都冇話覺得佢有咩問題,但作為媽媽喺佢旁邊見過一幕幕情景,不禁懷疑小朋友有自閉症,就走去cac 檢查。當時身邊個個話我洗乜去檢查,唔覺阿仔有事,但我堅持。結果係自閉症譜系,即係阿氏保加或高功能自閉。當時我身邊既人都拒絕接受,覺得只係性格問題。

子爵府

RIP

大宅

RIP

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 20-11-23 00:28
當年未興健康院 / 幼稚園時期已經有轉介,可能到小學真正返學先開始覺得係自閉,如果係咁,細嗰個已經出咗 ...

其實感覺上真係比較少聽到A女...
我見過既都係A仔多...
原來A女仲嚴重啲...

伯爵府

C.Humphrey 發表於 20-11-23 00:35
阿氏保加比起自閉症係智力無問題,仲可能係高功能即係資優,所以讀到大學一啲都唔出奇,我覺得大學入面都唔 ...

係呀。真係讀書好勁的。但我覺得係男性多

翡翠宮

幸福花 發表於 20-11-22 21:00
原來咁!

x2

琥珀宮

taptap83 發表於 20-11-23 08:13
第一胎冇經驗,初初BB時只覺阿仔比較cool,都有眼神接觸,有互動,但就係比較cool唔容易笑。到一兩歲出去上 ...

d人以為冇眼神接觸先係自閉,但見過對兄妹兩個都係阿氏保家,細妹比較好d,日日見嘅佢會打招呼,對住你笑,其他唔識嘅人就唔理,亦唔會望住人,阿哥就嚴重少少,咩人都唔理,但又係見慣嘅都會用點下頭黎應下你,見到你唔彈開已經好好
就算成年人都見過幾個,有個仲係60幾70歲,d徵狀完全係自閉譜系,係未高功能就唔知,因為佢連讀書嘅機會都冇,但一樣結婚生仔,過左大半生,但聽聞後生時工作都常與人有爭執,最後就做ftm算數
另一個神科畢業但走去做學校TA, 同人相處非常有問題,不過都搵到份工養到自己,但呢啲人真係唔好生仔女

子爵府

mandy952 發表於 20-11-23 08:32

d人以為冇眼神接觸先係自閉,但見過對兄妹兩個都係阿氏保 ...

係架,我都同阿仔講唔岩唔好夾硬結婚,唔洗一定生仔。當然第日都唔到我理,每人有自己人生。

小菜豆    發表於 20-11-23 10:29

子爵府

Del

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

RIP

伯爵府

taptap83 發表於 20-11-23 08:59
係架,我都同阿仔講唔岩唔好夾硬結婚,唔洗一定生仔。當然第日都唔到我理,每人有自己人生。
...
祝福你個仔,希望個個都找到自己美好的一面

taptap83    發表於 20-11-23 09:25

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-23 00:32
亞氏小朋友一般唔太懂得表達情感,所以性格通常會較為負面,照顧者對佢哋會有好大影響,如照顧者本身情緒都 ...

報道話係太太要求離婚同趕走老公
同埋大女都大學、完全唔明點解會搞成咁、最難過都過左啦

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

RIP

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

luckybaby2011 發表於 20-11-23 09:30
報道話係太太要求離婚同趕走老公
同埋大女都大學、完全唔明點解會搞成咁、最難過都過左啦 ...

太太本身有抑鬱又唔懂得揾人求助,就會成日轉牛角尖,最终害咗自己同小朋友。

公爵府

RIP

子爵府

2024年龍年勳章

RIP

首頁
34567...8

尾頁

跳至