婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有冇JM知道多囊卵巢症可唔可以食月見草油丸?
今日睇中醫,佢話我係多囊令到荷爾蒙失調月遲唔準,而月見草油丸係for月經失調,話食咗可能會令到月經唔來潻..
有JM可以幫幫我嗎?thx

大宅

MM02 發表於 20-11-22 20:37
請問有冇JM知道多囊卵巢症可唔可以食月見草油丸?
今日睇中醫,佢話我係多囊令到荷爾蒙失調月遲唔準,而月 ...

我本身都係多囊卵巢,但無聽過話食月見草油丸可以改善。
建議你唔好亂食d supplements,特別是含高䧳激素,因為多囊卵巢是荷爾蒙問題,經常閉經,容易子宮內膜增生,過多的雌激素會更加會加重子宮內膜增生,子宮內膜增生是有機會變成子宮內膜癌。

如果你想改善經期,比較有效的方法是控制體重,多做運動,你亦到可以試睇中醫調理。

別墅

yky0714 發表於 20-11-22 21:51
建議你唔好亂食d supplements,特別是含高䧳激素 ...

原來咁大件事多謝你,咁我即刻掉咗去

別墅

yky0714 發表於 20-11-22 21:51
建議你唔好亂食d supplements,特別是含高䧳激素 ...

想問多問知唔知咁阿膠膠囊同Swisse女性多元化維他命食唔食得?
因為早幾個月做完輸卵管手術,當時未發現有多囊買落謝謝

大宅

MM02 發表於 20-11-23 12:16
想問多問知唔知咁阿膠膠囊同Swisse女性多元化維他命食唔食得?
因為早幾個月做完輸卵管手術,當時未發現有 ...

呢d唔係好清楚,如果你有睇開的中醫可以問下佢食唔食得。

別墅

yky0714 發表於 20-11-23 17:49
呢d唔係好清楚,如果你有睇開的中醫可以問下佢食唔食得。

好,唔該你

首頁

尾頁

跳至