自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

岩岩行山 , 有班人帶左幾隻柴犬行山 , 都幾大隻

行行下有個女仔驚到大叫 , 隻狗又大吠 , 我人質問點解唔拉住隻狗 , 狗主話唔需要

我自己對狗隻無認識 , 唔知柴犬性格 , 但呢個 size 既狗 , 如果"o幼"人 , 可以好大傷害

有人會話隻狗好乖好靚好可愛 , 但唔係人人都明白 , 又接受到人同狗可以相處

翡翠宮

2021勳章

shirley784 發表於 20-11-22 21:21

其實見到狗就唔好大叫,另外行山唔用狗帶,對隻狗都危險

公爵府

2021勳章

「質問」

男爵府

2021勳章

去公眾地方必須帶狗繩,無論人多人少,保障途人同自己隻狗既安全,唔上狗繩係狗主不負責任行為

侯爵府

2021勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

郊野公園係可以唔用繩,個人意見如果狗狗只只係吠下都驚就行商場啦,咬到人狗主都好麻煩㗎!尤其D行山人士途經村屋D村狗吠就好正常,又話惡,人講野就得狗吠下就唔得?

珍珠宮

2021勳章 熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

法律只規定體重20kg 或以上既狗一定要繫上狗帶牽引, 如果狗主評估左環境係無危險, 而隻狗又非常under control 同性情穩定, 唔拖係佢既自由

公爵府

2021勳章

點解要拉住隻狗?隻狗無端端衝埋去個女仔度?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

公爵府

2021勳章 精叻鼠年勳章

狗主唔啱(個人感觀)

實際
根據 《狂犬病條例》 第23條 ,任何大小的狗隻,若要在公眾地方(郊野公園和海中游泳時除外)出現,必須要繫上狗帶或以其他方式受控。 假若狗隻重20公斤或以上(大型狗隻),任何人如果沒有為牠綁上長度不逾2米的狗帶,或以不多於1.5米長的狗帶將牠綁在固定物處,即屬犯法( 第167D章《危險狗隻規例》 第9(3)條 )。

大宅

2021勳章

如果隻狗咬傷人, 一定要報警, 之後隻狗要人道毀滅, 同埋狗主要賠錢.

一定要追究狗主先會先律

珍珠宮

2021勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

大叫!質問!嘈交⋯⋯狗主隻狗比人嚇親然後隻狗反嚇親人,狗主唔啱,但少女同樓主亦唔好得去邊。

大宅

2021勳章

最怕啲狗唔拖繩,就算平時點怕狗,但有拖繩都唔會咁驚先,你唔拖嚇到人地大叫,仲唔理隻狗由佢吠,我覺得狗主有問題。

OM123321    發表於 20-11-23 14:59

大宅

2021勳章

回覆樓主:

我自己係狗主,但我以前都係怕狗嘅,所以我明白,作為一個負責任嘅狗主,何時何地都應該為狗隻上繩。

一來呢個世界唔係個個都鍾意狗,如果咁岩有人驚一驚而整親,就算唔關狗仔時都唔好啦。

二來呢個世界好多突發事,就算狗隻平時幾乖幾定都好,萬一突然嚇親走左去,我去邊度揾返佢?呢排柴犬group 好多失狗,如果係錫佢哋嘅,根本唔應該隨便放繩,有咩事喊都無謂。

阿花花    發表於 20-11-24 23:40
睇樓王    發表於 20-11-24 08:54
睇樓王    發表於 20-11-24 08:53
orangeV    發表於 20-11-24 06:50
happylife28    發表於 20-11-22 23:40

水晶宮

2021勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

疫情令好多行開shopping mall既人去行山 少少事嘈嘈閉

男爵府

mandy952 發表於 20-11-22 22:12

我都係驚狗之人 驚嘅時候真係會大叫 控制唔到

connietai    發表於 20-11-24 23:41

子爵府

2021勳章

我地今日行山遇到勁多寵物狗,都無帶繩,有大有細,細無繩,大型就有。

細見到佢地跑得好開心,我睇見都覺得開心。

去南丫島果d先恐怖,流浪狗無人訓練過無人理過,勁惡

翡翠宮

2021勳章

点解你有人質

男爵府

2021勳章

mandy952 發表於 20-11-22 22:12

樓主話個女仔驚到叫,驚果陣好難控制到唔大叫.

翡翠宮

2021勳章

granja 發表於 20-11-22 23:32
樓主話個女仔驚到叫,驚果陣好難控制到唔大叫.

我明白,我個仔都怕狗,但都係咁教佢

伯爵府

2021勳章

阿花花 發表於 20-11-22 22:44
如果隻狗咬傷人, 一定要報警, 之後隻狗要人道毀滅, 同埋狗主要賠錢.

一定要追究狗主先會先律

男爵府

2021勳章

D..D 發表於 20-11-22 22:44
狗主唔啱(個人感觀)

實際

法例咪寫左郊野公園除外,狗主有無唔啱有無犯法睇行山個地點。
香港已好多地方狗無得入,又要用狗帶,如果行山地點根本比唔用繩,咁隻狗經過就大叫係個女仔自己問題。最怕d人郁d隻狗喺旁邊經過就話狗會咬人,人都有好多打人殺人精神病,要唔要平時行街有個賊眉賊眼嘅人經過又尖叫?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊