自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

hahaha1231 發表於 20-11-23 14:08

唔關事架喎,第2輪人人平等, 唔存在大機會d, 唔好亂講 ...

因為之前有同學仔第一輪20分入唔到,第二輪大抽獎就入咗,當然都是3條1都揀佢。雖然話大抽獎講運氣,但我自己覺得點都有d關係。

男爵府

moma1023 發表於 20-11-23 14:21
第二輪係大抽獎,已經同你第一輪揀咩學校冇關係。但係第一第二輪都放咗心儀學校,叩門可能有誠意分。(當然 ...

因為之前有同學仔第一輪20分入唔到,第二輪大抽獎就入咗,當然都是3條1都揀佢。雖然話大抽獎講運氣,但我自己覺得點都有d關係。

侯爵府

YUKISHING 發表於 20-11-23 14:39
因為之前有同學仔第一輪20分入唔到,第二輪大抽獎就入咗,當然都是3條1都揀佢。雖然話大抽獎講運氣,但我 ...

應該冇,我當年三條一都唔入,我啲朋友淨係自行同埋乙部放一,大抽獎就入咗。(我仔擺第一志願嗰間學校仲要係冇宗教,我哋淨係同校友爭位)
之前聽咗幾個講座,電腦純粹睇你個號碼,你個號碼排得前,入到第一志願機會就大,冇其他因素影響。

男爵府

exocy 發表於 20-11-23 14:21
第二輪係大抽獎喎,有無攪錯左d野呀?

我只不過講入嘅機會可能大d,雖然第二輪大抽獎係講運氣,但你都要繼續揀佢做3條1喇。未試下運氣lor

男爵府

moma1023 發表於 20-11-23 14:42

應該冇,我當年三條一都唔入,我啲朋友淨係自行同埋乙部 ...

所謂嘅電腦隨機抽,你都唔確定佢點玩法,都有朋友試過NO. 靠後都派中第一志願,可以講每種情況都有可能。

侯爵府

YUKISHING 發表於 20-11-23 14:47
所謂嘅電腦隨機抽,你都唔確定佢點玩法,都有朋友試過NO. 靠後都派中第一志願,可以講每種情況都有可能。
...

你點知佢係Number靠後?其實從來都唔會公布個號碼係點個喎?你交嗰張form嗰個號碼,只係個學生號碼,唔係個學生被分配嘅隨機號碼。
不過當然,我唔係教育局嘅人,亦唔係個電腦,我又真係冇資格講係咪只係靠隨機號碼去做排位。
我只係好心提醒下,大抽獎等如六合彩,都未必靠得住,不如預備好叩門,幫小朋友多爭取一個機會⋯⋯

男爵府

YUKISHING 發表於 20-11-23 14:47
...

第二輪一定係靠運氣,no. 後唔代表排得後,0~9 你唔會知今年邊個數字開始派

大宅

回覆樓主:

唔入呀,不過唔使同小朋友講呢d啦,又未到最後

男爵府

moma1023 發表於 20-11-23 14:50
你點知佢係Number靠後?其實從來都唔會公布個號碼係點個喎?你交嗰張form嗰個號碼,只係個學生號碼,唔係 ...

其實我都係講可能第二輪入嘅機會大d,因為佢第二輪都會揀呢間學校,所以未到時等結果。註冊證上嘅number 我仔比朋友個囡靠前,我仔派咗去跨區。唔緊要喇!大家都係分享下,

子爵府

牛年勳章

YUKISHING 發表於 20-11-23 12:13
我自己覺得都有20分,第二輪入嘅機會大,第一輪就係收高分嘅。

冇關係㗎喎,點會咁講
~~最鍚我個寶貝仔仔~~

侯爵府

YUKISHING 發表於 20-11-23 14:39
因為之前有同學仔第一輪20分入唔到,第二輪大抽獎就入咗,當然都是3條1都揀佢。雖然話大抽獎講運氣,但我 ...

我二輪唔係計分一定無關係,大抽獎係講運氣

珍珠宮

YUKISHING 發表於 20-11-23 14:59
其實我都係講可能第二輪入嘅機會大d,因為佢第二輪都會揀呢間學校,所以未到時等結果。註冊證上嘅number ...

以前去聽講座,校長有講過如果張form填3條1,佢地會覺得你對佢地學校好忠誠喎,係有好大機會俾你扣門成功咁話。

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 20-11-23 14:10
係咪有宗教背景?
宜家熱門官校都好多人穏拎20分

是的,因為現在好多人都知以後入小學係靠宗教而有高分數,所以好多小朋友細細個就同父母一齊入教會了,好多小朋友都係高分數入讀心儀學校。

男爵府

mln 發表於 20-11-23 15:32
以前去聽講座,校長有講過如果張form填3條1,佢地會覺得你對佢地學校好忠誠喎,係有好大機會俾你扣門成功 ...

如果間學校競爭好大多人爭,就算你填3條1,都要睇小朋友面試情況,當年我仔扣門真係大壓力,一日未有通知個心都唔安樂。不過你宜家都係第一輪,話唔定第二輪就入咗,要提前教定小朋友面試注意事項,仲有學術方面嘅練習。

水晶宮

kayikayi293 發表於 20-11-23 14:54
唔入呀,不過唔使同小朋友講呢d啦,又未到最後

我都冇同小朋友講,因為我覺得而家講都冇意思。

考直資唔成功第一round止步,我都係輕輕帶過。

男爵府

我以前老師教係第一輪選左但唔中,第二輪係機會大啲,第一輪第二輪都唔中,咁第三輪又機會大啲。原因就好似排隊咁,有好多家長第一輪都冇選所以排好後,而選同一間第一輪同第二輪的就比較前,前面抽完先抽後面果啲,所以機會大啲。當然你間學校好多人搶,個個3條1,你3條1中既機會都唔會大啦。

伯爵府

其實我都係講可能第二輪入嘅機會大d,因為佢第二輪都會揀呢間學校,所以未到時等結果。註冊證上嘅number ...

自行同大抽獎係2個方法,大抽獎真係睇彩數

抽獎number唔等於form上個number,點抽我哋一般人唔會知,六合彩買1號都唔一定中,因為真係抽出嚟的

大宅

咁你都要分享正确資訊麻 自己估估吓嗰d 叫亂up

珍珠宮

除咗教育署,係冇人知個號碼
你派彩號一樣吾等於抽個號碼,吾好咁計
小學派位結果係一切講運
同埋今年太多變數
我有朋友之前派志願18,碌盡人情咭入到名校,都一鋪移民英國,二月估計更多人走,可以留意一下

男爵府

我仔拎住20分入咗爸爸嘅舊校, 係沙田區二線小學, 真係成晚都緊張到瞓唔到,而家可以放下心頭大石,唔使出年玩大抽獎

媽媽們,加油^.^

首頁

尾頁

跳至