自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2021勳章

emilytam826 發表於 20-11-23 21:24
好奇想請問例如一間小學有60個自行位
咁第一階段自行計分,係點分配幾多俾必收生(兄姐在讀或父母為教職員 ...

多數50/50, 60個自行位, 30個比世襲, 30個比計分, 若果有50個必收生即有哥哥姊姊, 甘20個就要係大抽獎攞位, 食左統一d位

超級版主

2021勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

emilytam826 發表於 20-11-23 21:24
咁第一階段自行計分,係點分配幾多俾必收生(兄姐在讀或父母為教職員 ...

自行甲部分必收生,一定要收,超過30%就take埋統一派位名額,所以成日有人用「蠶食統一學位」嚟形容(which我好反感,人哋入到係應得的)
自行乙部分,佔小一學額20%,即如有60個小一生,自行乙會收12個

假設自行甲必收生有25人,而自行乙又要收最少12人,咁自行就會take咗37/60個位,統一(大抽獎)就只剩23個位了

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

如果學校有60個自行位,會攞30個位俾必收生,如果必收生多個30位,就會用大抽獎嘅位,所以會見到有學校係自行階段會超收學生。

子爵府

2021勳章

機制係總學額最多30%俾必收生,如超收要喺大抽獎學額度扣,計分類就佔總學額20-50%視乎必收生數目而影響計分位,但超收只會蠶蝕大抽獎嘅位,即就算多過30%,唔會喺計分果邊扣,計分位少極都唔可以少過總學額20%

大宅

糯米米糍 發表於 20-11-23 21:49

機制係總學額最多30%俾必收生,如超收要喺大抽獎學額度扣 ...

即其實計分位每間學校percentage都唔一樣?只要唔少過小一學額嘅20%就ok?

以我女學校為例
每年收180小一生
今年自行學額有90人,最後甲部+乙部共收左90人,冇超收
咁即係佢放左50%學額出黎俾自行?

侯爵府

2021勳章

回覆 YUKISHING 的帖子

第二輪同第一輪完全無關系!廿分唔中、第二輪同𡿨首名子女15分〉.(10分係气第二名或第三名子女)果D一齊攪珠!完全睇運氣!想當年我仔廿分都入唔到、乙部地區派位碌到最後!喊包死死下、抑鬱咗三年幾、好彩e+我小朋友讀得開心成績又幾好.個人先開始心返咋!

子爵府

2021勳章

emilytam826 發表於 20-11-23 21:53
即其實計分位每間學校percentage都唔一樣?只要唔少過小一學額嘅20%就ok?

以我女學校為例

計分位實際幾多,要視乎果年必收有幾多,例如總學額120,60個俾自行,必收最多佔36個,有多要扣大抽獎,計分只剩24個。相反如果果年必收唔多,例如得20個,咁就有剩40個俾計分喇。

水晶宮

2021勳章

Charlotte_mom 發表於 20-11-23 20:36
成日有人話唔好彩派誇區,誇張就有份!講到沙頭角大嶼山咁遠
連基本隔離區借位概念都無
...

係,明明EDB有要list清清楚楚

子爵府

2021勳章

第二輪電腦抽no.,唔關分數同no.靚唔靚

水晶宮

2021勳章

iamiam 發表於 20-11-23 22:16
第二輪電腦抽no.,唔關分數同no.靚唔靚

有啲人以為隨機編號即係份自行表既編號,要揀個靚冧巴。其實唔關事,份表可以自己拎,慢慢揀個lucky number

子爵府

2021勳章

C.Humphrey 發表於 20-11-23 22:25
有啲人以為隨機編號即係份自行表既編號,要揀個靚冧巴。其實唔關事,份表可以自己拎,慢慢揀個lucky numbe ...

即係六合彩搞珠,冇分前後,靚唔靚,唔通8888888實中,講運氣

wcpcelia    發表於 20-11-24 09:48

水晶宮

2021勳章

iamiam 發表於 20-11-23 22:30
即係六合彩搞珠,冇分前後,靚唔靚,唔通8888888實中,講運氣

令我想起以前學校買獎券,同學爭住要888既飛
其實有運,444都會中頭獎

水晶宮

2021勳章

反而想知今年邊間25分收唔晒,我知LS

又有無熱門15分入到?

教大賽小繼續超收,唔加班的話淨返五個位大抽獎

超級版主

2021勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

C.Humphrey 發表於 20-11-23 22:47
反而想知今年邊間25分收唔晒,我知LS

又有無熱門15分入到?

岩岩fb都見到新聞,勁呀!

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/552636/%E5%B0%8F%E4%B8%80%E8%87%AA%E8%A1%8C%E6%94%B6%E7%94%9F-%E6%9C%89%E6%8C%8115%E5%88%86%E5%85%A5%E4%B8%80%E7%B7%9A%E5%AD%B8%E6%A0%A1-%E6%9C%89%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E7%B5%B1%E4%B8%80%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E5%8F%AA%E9%A4%986%E5%AD%B8%E9%A1%8D?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=parenting&fbclid=IwAR3zGtqMjVV7fh4MbzSH6I3_V_AcseKhVNJpp5baST7fg7GG2Lfcx521Syw

子爵府

2021勳章

Charlotte_mom 發表於 20-11-23 20:36
成日有人話唔好彩派誇區,誇張就有份!講到沙頭角大嶼山咁遠
連基本隔離區借位概念都無
...

係!點解啲人可以亂講仲當係資訊咁同人講
~~最鍚我個寶貝仔仔~~

水晶宮

2021勳章

Charlotte_mom 發表於 20-11-23 22:50

好想知尼間有咩魅力,年年都勁超收
咁一定係教得好,教職員先俾仔女/ 家長俾細仔女入去讀

超級版主

C.Humphrey 發表於 20-11-23 22:55
好想知尼間有咩魅力,年年都勁超收
咁一定係教得好,教職員先俾仔女/ 家長俾細仔女入去讀
...

好似話活動教學,區內供應少
咁相信教師團隊好努力,至會令家長放心揀

珍珠宮

2021勳章

Charlotte_mom 發表於 20-11-23 22:50

原來港島區好多位

水晶宮

2021勳章

Charlotte_mom 發表於 20-11-23 22:58
好似話活動教學,區內供應少
咁相信教師團隊好努力,至會令家長放心揀
...

一定係信心保證,間學校位置咁隔涉都爭崩頭入!
其實教大都好多有心有力既教師,見佢間小學辦得咁好就知

大宅

2021勳章

我都好好運,91網15分入路德會

wcpcelia    發表於 20-11-24 09:49

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊