想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

大家好, 我2017結婚, 頭一年諗住二世界下唔要BB 住.

到2018 年開始同老公努力, 但都無BB.

咁2019年去左家計會做左D懷孕前檢查, 照到子宮有息肉, 家計會俾轉介信我去威院, 處理完息肉, 又試左幾個月,都仲未有聲氣,真係心急,

今年初去睇私家醫生, 醫生開排卵藥俾我, 食左3個月都唔得,之後打排卵針, 做兩次iui (8月同10月頭做)都fail, 之前醫生都有講老公D精弱少少,但都可以照試iui.

10月個次iui fail後,老公先肯食醫生開的富精多, 其實之前結婚都知佢d精唔靚叫佢食GNC個d補健野,佢又唔肯. 希望依家都唔遲啦. 黎緊12月仲試唔試做第三次iui好呢? 還是直接IVF? 我覺得拖拖拉拉搞左好耐,越來越心急,但係又驚做IVF會好痛、好辛苦,而且都幾貴下,個心15,16……

洋房

我本身有多囊已經係第5次食排卵藥,今年3月做左第一次IUI, 但就化學左。黎M即刻再試IUI,但係今次食完排卵藥完全無反應,醫生話轉試打針睇下得唔得。我本身都怕怕地打針,啲針又貴,當時有諗不如放棄啦。咁多次失望我開始面對唔到,成日喊,情緒好困擾。不過,今日返到屋企諗通咗,決定照打排卵針唔得就算。反正我月尾都排咗政府公家有得見醫生,比自己最後一個機會唔得就算。我會建議你ivf...因為iui成功率真係太低。
btw我c6都唔肯食supplement...

別墅

回覆 HebiLeung 的帖子

要視乎自己本身幾多歲Iui 也有成功例子但每次cycle 成功率大概15%
Ivf 打針打慣咗應該okay
加油

別墅

Mc1857236 發表於 20-11-23 15:02
我本身有多囊已經係第5次食排卵藥,今年3月做左第一次IUI, 但就化學左。黎M即刻再試IUI,但係今次食完排卵 ...

我建議做ivf成功率大好多,我覺得ivf係好痛,但痛痛下就會過去啦,最緊要成功

別墅

我本身都係做咗兩次iui唔成功…1516咗兩個月唔知再做IUI定試IVF好~點知睇咗兩個醫生都叫我試多次iui先,所以而家開始咗第三次iui😊希望成功啦!

複式洋房

2021勳章

我都做左幾次iui 全部失敗, 最後都係ivf.
結論係…非常後悔之前點解唔直接做ivf, 浪費了好多時間同金錢呢...
始終做ivf可以一次過抽多D卵, 再養到day 3或day5 放入去,
對比起iui 好似太自然幫助無咁大.
不過都要多謝醫生既, 判斷力都好緊要.
當然,我都有朋友做第2次iui bingo,但佢都算後生32歲

洋房

如果經濟能力負擔倒緊係ivf啦,太大壓力就繼續試多次, 感覺上開針藥都算一次比一次好, 試埋先算囉? 今年幾歲? 睇緊邊個醫生?

別墅

回覆 kary90 的帖子

你係邊間做iui同IVF啊?

洋房

最主要係睇你依嫁幾歲 try左幾次iui都唔得 我諗都係轉ivf好啲

大宅

HebiLeung 發表於 20-11-23 11:55
大家好, 我2017結婚, 頭一年諗住二世界下唔要BB 住.到2018 年開始同老公努力, 但都無BB. 咁2019年去左家計 ...

最多做一至兩次如果都係唔得就要考慮轉做ivf

複式洋房

本身IUI成功率冇IVF咁高,如果試左2次都吾Work,我覺得可以轉做IVF

洋房

Chillchillchill 發表於 20-11-24 14:32
如果經濟能力負擔倒緊係ivf啦,太大壓力就繼續試多次, 感覺上開針藥都算一次比一次好, 試埋先算囉? 今年幾 ...

都係, 我同老公傾下先,
我今年33歲, 睇江穎珊醫生, 唔知有無jm睇過佢有bingo?

複式洋房

2021勳章

HebiLeung 發表於 20-11-27 12:21
我今年33歲, 睇江穎珊醫生, 唔知有無jm睇過佢有bingo?

仲後生姐, 建議試埋今次, 你c6都勤力D食補品補丁丁
唔得先再諗ivf

複式洋房

2021勳章

kkawing 發表於 20-11-25 08:43
回覆 kary90 的帖子

你係邊間做iui同IVF啊?

黃慧儀醫生 其實我都係D卵質素唔係幾好 做ivf 真係effective D

大宅

如果食supplement,你要預半年時間俾精子去改善,同埋,你地兩個都要做下運動。

你有冇食葉酸+Q10? 卵子同精子都靚就仲好。你地做齊晒,iui 都唔work,咁就直接做IVF啦。其實IVF都要趁後生做架。

民房

係呀係呀
葉酸+Q10都好

民房

HebiLeung 發表於 20-11-27 12:21

我無睇過佢, 但睇過同一間中心既莫醫生, very nice, 做左2次ivf bingo左
不過睇醫生都係要人夾人, 你覺得ok就唔建議轉

洋房

我都係做咗幾次iui同3次ivf都失敗,但都未放棄呀!一齊努力加油!

洋房

Amy_Chan0961 發表於 20-11-27 15:18
我無睇過佢, 但睇過同一間中心既莫醫生, very nice, 做左2次ivf bingo左
不過睇醫生都係要人夾人, 你覺得o ...

咁我覺得果幾個月江醫生都跟得幾好, 好nice, 或者都係試多次IUI 先, 希望今次老公食埋補品會有作用

別墅

都要睇下你幾歲, 不過都建議iui做幾次唔得就轉IVF啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊