自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

半夜差唔多晚晚,諗住唔迫佢,大大下會自然會改善
日頭間中都會賴,次次叫佢去廁所都話無野去,係要最急先肯去,以前都好有耐性提佢,同佢解釋等等
最近真係忍唔住,琴日係街賴完應承我會改善,今日又係屋企賴,次次都係掛住玩。。。

大宅

回覆樓主:

要睇醫生

大宅

要睇醫生。

男爵府

我嗰個又係咁,又係7歲,佢仲掛住打機,唔止瀨尿,瀨埋屎之後我幫佢做智力評估,發覺佢專注力不足,帶咗佢去上堂,而家無再瀨屎瀨尿。專注力老師成日讚佢,俾好多自信佢,見佢真係好咗好多,但我荷包都乾咗好多

wcpcelia    發表於 20-11-24 09:51
varievarie    發表於 20-11-23 21:43
edhepp    發表於 20-11-23 15:43

珍珠宮

我都係冇迫,剛戒夜片冇耐,但一兩個月,可能會賴一次

佢哋d 年齡,係會掛住玩,急到賴

俾著我,我就會出街前一定要去廁所,有冇都要去

如果賴咗,今星期的乖乖獎勵就冇架啦
例如食雪糕,睇電視

珍珠宮

半夜賴,有加加大片,我就唔想推佢起身,我認為唔係自然醒,影響睡眠質素

公爵府

Yanbaby2015 發表於 20-11-23 14:51
日頭間中都會賴,次次叫佢去廁所都話無野去,係要最急先 ...

其實有壓力都會咁架

子爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

我仔細個又係差不多晚晚賴尿到7-8歲,所有坊間方法都用過,最後去咗睇醫生,照咗結構話冇事。 醫生話佢係賀爾蒙出問題 : 大腦會响人熟睡時釋放一種賀爾蒙,會減少製造尿液,阿仔就係呢種賀爾蒙出咗問題,要食藥。 一開始食已經效果好明顯,期間只賴過一次尿,就係食咗感冒藥好眼瞓。 食藥半年就可以停藥,之後到而家十多年都冇事。

http://www.orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170608/00176_080.html|^|http://www.orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170608/00176_080.html

我當時就係睇呢個女醫生,非常細心,又唔會揼症

珍珠宮

Yanbaby2015 發表於 20-11-23 14:51
日頭間中都會賴,次次叫佢去廁所都話無野去,係要最急先 ...

叫佢自己洗

珍珠宮

我朋友個女賴到12歲,叫佢帶個女睇醫生,佢話只係個女賴,佢話個女去表弟屋企過夜吾會賴,嚮屋企就賴

伯爵府

BK Milk勳章

我想同你分享一下我仔嘅情況

佢日片去到k1先戒(但唔係日日都會日間濕片),夜片係接近8歲先戒到

點解我一直無施壓去叫佢戒呢,因為我自己夜片都係去到k3先戒得甩,我無理由要求個仔叻過我自己

佢5歲左右係可以一星期濕2-3晚片,又去返一星期只有2-3唔濕片,反反覆覆咁

跟住我試過好多唔同方式幫佢:
1)轉底褲:但呢個人好恐怖係訓到死咗咁,濕晒底都可以唔醒,噏到出晒尿疹
2)半夜拍醒佢屙:佢根本唔醒眼訓著住咁屙,3點叫佢屙完,到7點幾起身又瀨一篤
3)提早禁水禁生果禁湯呢啲直頭唔洗講但佢都照瀨,吹脹

我無同佢睇醫生,最後早排疫症時,差不多八歲生日前忽然又無再瀨了

大宅

mielmiel 發表於 20-11-23 16:14
我仔細個又係差不多晚晚賴尿到7-8歲,所有坊間方法都用過,最後去咗睇醫生,照咗結構話冇事。 醫生話佢係賀 ...

我囡都係睇佢

男爵府

cara.mak 發表於 20-11-23 16:19
叫佢自己洗

我c6果陣真係迫佢冬天自己洗,我睇到都覺得可憐,之後開始又真係無再賴

大宅

回覆樓主:

千祈唔好用懲罰嚟防止細路唔瀨尿。有個朋友個女細個成日夜晚瀨尿,個媽媽一晩起兩次身換床單換到火滾就會打個女或者罰佢。個女自細就同媽媽唔親近,十幾歲嘅時侯直情喺屋企同媽媽冇交流唔講野。我仔都八九歲先夜晚唔再著尿片訓覺。有一日佢自己話唔洗再用尿片就冇再瀨。如果過咗九歲都瀨,就要去睇下醫生。另外,小朋友如果瞓覺會打鼻鼾都有可能會瀨尿。我仔後來被證實有輕微睡眠窒息症。

侯爵府

臨瞓前 vv, 唔飲水 得嗎

水晶宮

我細個都係咁架。後尾屋企人湊我睇醫生,連中醫揾野電我腰背位都作用不大,係大個啲至有改善。坦白講早幾年我都試過一兩次,唯有盡量瞓前係咁去廁所同夜晚飲少啲水。

唔好責怪佢啦!佢都唔想。咁大個都介意自己仲賴尿肉酸嘛!真係冇野去夾硬俾力痾,啲皮肉會損好痛架。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我仔夜晚瀨尿都瀨到好大個,係8-9歲先開始冇。
不過日頭都瀨又係大鑊,或者帶佢睇吓醫生。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

同我女一樣!7歲半!我已放棄!
佢一樣試過係街瀨!之後又試過係屋企瀨屎!
訓前就算柯完尿,佢都係會再有尿係片!已經著XXL片!
同埋有一樣野!佢係訓得超「林」!叫極唔醒果種!
我都想知點幫佢

大宅

Dordormummum 發表於 20-11-23 19:42
同我女一樣!7歲半!我已放棄!
佢一樣試過係街瀨!之後又試過係屋企瀨屎!
訓前就算柯完尿,佢都係會再有 ...

我女8歲先戒到,用夜尿alarm, 淘寶有,用左二個月成功戎到,大家可試吓,之前瑪麗醫院叫我去買來試吓

珍珠宮

7歲要睇醫生

首頁

尾頁

跳至