自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

如果可以...你想養乜動物?

陳詩欣:「如果想養啲獨特嘅動物,我會想養海豚,因為我自己唔識游水,又唔識水性,海豚會救人,又可以同人類做朋友,如果我喺海度有咩事佢可以救我,同埋又可以捉住佢游水。」

何泳芍:「如果冇限制,又唔考慮難唔難養嘅話,我會想養海獺,因為佢哋好得意,成日浮喺水上面,好似好好攬,所以想同佢哋游水。」

周奕瑋:「如果冇限制咁畀我揀一種寵物嚟養嘅話,我會揀貓頭鷹。我由細睇《哈利波特》大,主角有一隻幫佢送信嘅貓頭鷹,雖然我依家可以傳電郵,但我覺得哈利仔有隻貓頭鷹陪好型,得閒又可以點佢做吓嘢、同佢玩吓,係一份情意結嚟嘅。而且貓頭鷹日文係『フクロウ』,即係唔辛苦、有福氣咁解,意頭幾好,所以日本都有好多貓頭鷹嘅咖啡店,我都去幫襯過。貓頭鷹嘅生活同我哋日夜顛倒,如果我日頭返工之前,見到佢熟睡,我會覺得好幸福不過我諗我要養的骰型嘅,配合我自己嘅身形嘛。」

大宅

陳楨怡:「如果可以畀我揀最特別嘅動物嚟養,我會揀變色龍,自己雖然未見過,最多喺主題樂園隔住玻璃見到啲好得意嘅、眼睛唔同顏色嘅蜥蜴,其實我幾鍾意呢啲動物嘅,本身都唔驚蛇,亦希望養到佢。」

可宜:「我細個嘅時候,成日跟爸爸去行山,佢為咗教我自然科學,成日講我知呢棵樹叫咩名,呢隻雀叫咩名,行過啲溪澗會見到啲蝌蚪,我哋會撈起佢拎返屋企當魚養,裝氧氣泵同放石仔,見住啲蝌蚪先生對前腳出嚟,再生對後腳,後尾生多條尾仲坐喺石度,就攞上山放咗佢。之後我去街市見到啲人劏田雞覺得好殘忍,就叫媽咪買兩隻返去畀我養,我嗰時又唔得佢核突,每個禮拜同佢換水缸水時,就會拎佢去浴缸度等佢游水,佢哋游得好快,好開心,養到好大件添,不過養咗幾年後,有一年嘅冬天好凍,唔知佢哋係咪冬眠咗唔識再郁,我懷疑佢哋老死咗,但依家見到田雞會起雞皮。」

大宅

我都想養海豚

男爵府

我想養北極熊

伯爵府

可愛小企鵝

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

如果可以,我一定想養長頸鹿(我真係好中意)

同埋樹獺(個樣cute爆)

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

養馬

大宅

回覆樓主:

長頸鹿

大宅

TinyTomato 發表於 20-11-24 09:03
可愛小企鵝
真人真事---好多年前,有個朋友佢男友係海員,有一次竟然行船途中"執"到小企鵝(可能唔係執係捉),我朋友將隻小企鵝養喺雪櫃,結果當然係養死咗

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

白鯨

子爵府

我想養老虎..

珍珠宮

養雞

珍珠宮

回覆樓主:

熊貓
肥嘟嘟圓咕碌傻下傻下好可愛

公爵府

回覆樓主:

馬,熊貓,老虎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我細時養過寵物,但見住佢地死,會好傷心。

之後我就唔再想養任何動物喇,我怕傷心。

睇人地養就好喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

樹熊

以前睇過一套卡通片,2隻樹熊由小朋友養,食尤加利樹葉,有人來時,佢會變公仔唔郁,一按鼻時又會郁番

大宅

回覆樓主:

想養馬,希望老左有機會實現啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

樹熊

大宅

回覆樓主:

馬,不是賽馬

大宅

奇異果小邱 發表於 20-11-24 11:13
樹熊

以前睇過一套卡通片,2隻樹熊由小朋友養,食尤加利樹葉,有人來時,佢會變公仔唔郁,一按鼻時又會郁番
好有趣

首頁

尾頁

跳至