自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

opl2 發表於 20-11-24 11:25
亞洲嘅菌冇外國咁恐怖

點會,湖北一樣死好多人,因為醫療系統崩潰左,死亡率低係因為內地同香港一樣,會盡力救所有人,包括老人家,唔會似歐美咁,完全放棄老人家,英國仲賤到事先迫定無事老人家簽名放棄治療,仲試過在沒有通知下,幾確診老人送番老人院,結果院舍大爆發,呢d就係民主自由國家既文明

複式洋房

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔會想多人死啩,冇人死好事嚟喎

侯爵府

環保接龍勳章

就係死亡率低,
所以D人咪唔驚囉.
仲四圍除罩唱歌跳舞囉.

香港一仲咗就入醫院, 即時用藥醫治.
外國真係唔醫.
有朋友笑話- 70唔醫, 80唔治.
長者抵抗力低, 復完時間長好多,
仲要唔用藥,根本唔能夠根治.

剛睇youtube, 有個睇開既美國yoga teacher,
突然間過咗身, 佢家人無講咩病,
希望唔係因為COVID-19啦.

伯爵府

好似變咗種,歐美國家好多人都無病徵或病徵輕微,所以唔驚

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

opl2 發表於 20-11-24 11:06
其實係咪唔係咁嚴重嫁炸
又話年紀大死亡率高,都冇報死亡人數嘅
唔係黑心,只係好懷疑
所以的人士咪.........放縱

男爵府

回覆樓主:

隻菌可能傳染力高,但殺傷力無咁高,以前見D人普通流感都病到好嚴重。而家無病徵,唔驗都唔知。

子爵府

mini122 發表於 20-11-24 11:33
仲要好多中咗係可以無病徵添,真係去驗先至知道係確診

對呀....!!!

分分鐘中過冇病徵又好番都唔知.....

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

政府有設網頁公佈數字(如下).
83台左上角也有輪住播各國/區數字

需然成年人及細路縱使感染也極少死亡個案,
但唔係人人都可以睇完醫生,在家食藥就醫得好covid.

如症狀重要入院醫數週,
甚至住一兩個月,
又也許有後遺症(例如肺功能少左)
病人太多就會拖垮醫療系統.

所以不是好小事, 唔洗驚, 可以出街玩.
大家最好工餘、課餘都宅在家

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

後遺症恐怖過死亡呀?
如果染上哩個病即死都冇咁怕
最怕係醫緊既過程 同埋醫好身體明顯會變差

男爵府

20150618bb 發表於 20-11-24 12:17
所以的人士咪.........放縱

D 年長人士都唔識驚

水晶宮

2024勳章

病毒會變種,令自己越來越適合在人體生存

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

opl2 發表於 20-11-24 12:32
D 年長人士都唔識驚
好極端.............................有的穿著到太空人甘

珍珠宮

opl2 發表於 20-11-24 11:46
一開始果陣係咁講,但宜家冇講中左會點,同埋醫完會點

個咩方蒼,一堆人share厠所, 無房,最怕好似老人院慣例

總有d人生多隻手, 唔值錢啱洗都笠

困你14日餘生怕左老人院!

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

茶木 發表於 20-11-24 11:51
我大仔學校就係咁

學校只係隔離,護士比退燒,班細路個個自己好番晒,我初時知道都好擔心, ...

一家無事就

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

opl2 發表於 20-11-24 11:19
有得醫嫁咩?
如果真係有得醫嘅話就唔好攪到咁恐怖啦
年青人有得醫, 老人家好難講, 醫院會冧檔, 你想見到嗎?
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

好似冇咁易死的。公司英國有個同事中過2 次,兩吹都「口牛」好的,據報兩次是不同種。

子爵府

2024年龍年勳章

回應樓主, 跳舞群組的長者有無事要睇佢地有無及早醫, 就算本身無事但傳開左, 令其他人有事咁又何必呢
我吾識放link 上來, 但可推介youtube 灼見名家訪問沈祖堯, 約兩日前的, 內容關於covid 19 可能解釋到你的問題

男爵府

Marians 發表於 20-11-24 14:05
回應樓主, 跳舞群組的長者有無事要睇佢地有無及早醫, 就算本身無事但傳開左, 令其他人有事咁又何必呢
我吾 ...

所以囉,咁自私嘅人中左都唔死囉,佢地都好老!

子爵府

2018復活節勳章

opl2 發表於 20-11-24 11:06
其實係咪唔係咁嚴重嫁炸
又話年紀大死亡率高,都冇報死亡人數嘅
唔係黑心,只係好懷疑
我都有同樣問題,但查返對上一次都係11月10日,有個長者過身.不過大家冇咩留意

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢係傳染力好高, 死亡率唔算高咁

首頁

尾頁

跳至