自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

2021勳章

依個就係問題.
所有人種都係自私. 唔見棺材唔流眼淚.
香港政府應該大力宣傳感染之後嘅後遺症.有機會出現嘅併發症, 同所接受治療嘅痛苦.
暫時, 淨係見東張西望訪問過鄧達智同劉少君講接受治療嘅辛苦. 咩連續多日喺肚度打針等.
(唔好講咩人地係長期病患. 好人好者, 食重藥. 你會覺得無事咩... )

外國亦不乏後生死亡個案. 有一單, 壯年, 成日玩運動嘅, 就因為中左. 之後醫番. 不過切左9隻手指呢... 有人醫完, 全身發黑. 因為肝承受唔到. 等等

有人中左, 好快好. 好彩係病毒量不多.

唔該d 人清醒少少. 唔好只困於香港媒體嘅筆下.
行歐美果套, 只會今日歐美. 明日香港.

章太郎    發表於 20-11-24 18:52

侯爵府

2021勳章

茶木 發表於 20-11-24 11:19
我大仔中咗,一個禮拜自己好番

發下燒咳下,醫院都唔洗入,護士比成藥佢食

係英國?

大宅

2021勳章

flowerbabe 發表於 20-11-24 11:17
中過的人,個肺花d咁囉

宜家好多中連肺發炎都冇

男爵府

2021勳章

Angelice-BeBe 發表於 20-11-24 11:26
每個人身體狀況不同

年紀大,有長期病患,其實可以好大件事,肺亦係身體主要器官嚟。大家覺得死亡率唔高, ...

骨枯因為食咗類固醇

今次肺炎中咗食過幾粒退燒藥,後遺症喉嚨損咗小小,乾咳幾日嘛

侯爵府

2021勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

opl2 發表於 20-11-24 11:23
最開始果陣報導話中左會好辛苦,宜家都冇人講嘅,日日就話確診

咁確診之後點?點醫又冇講,死唔死又冇講 ...

每日4點半記者會都有講染病總數, 每日入院及出院人數, 如果有患者離世都會講

男爵府

2021勳章

sjnl43 發表於 20-11-24 11:35
唔死一身孱, 有d康復無左嗅覺

後生可能好d 自問平日無點運動, 又唔係18/22

一開始果陣係咁講,但宜家冇講中左會點,同埋醫完會點

珍珠宮

2021勳章

回覆 mcs74 的帖子

美國日日十幾萬,相信好多冇入院啦,邊有禁多位

男爵府

2021勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

高齡先係高危
剩係個肺花
都已經一世

水晶宮

2021勳章

DogdogChan 發表於 20-11-24 11:30
沙士果種毒性強,中左好快發病,好早已入左醫,甚至好快瓜埋,變相傳染力就低。
但今次呢個菌殺傷力較低, ...
沙士病毒強,所以病徵快浮現,能早測,病毒傳播相對緩和,因一係已入院,一係已因病情而未有四處走動。再者,身體機能弱時,病毒復製亦冇咁快

今次係弱,但始終研究數據都好似未太清晰,用藥又太似一般流感,不過各病者反應又有差異。早前南韓流感針問題,藥廠有別批次有別,亦唔係山寨廠,會唔會係打針者曾經冇病徵中過新冠,有隱性病毒殘留,同流感針出現反撞?一切一切太多未知之數,相信政府最大擔憂一定係大爆發時,醫療負荷

子爵府

2021勳章 畀面勳章

茶木 發表於 20-11-24 11:27
唔講邊度啦

總之宿舍有人中, 全部中晒咁滯

其實我囡10月尾去左英國(現仍在英國),11月初爆得好勁時,我同佢FaceTime,佢用手指上下左右嘅household都有中左(要自我lockdown 唔准出房門),依家個個都無事啦!其中一個household 15個人,14個中左tim

男爵府

2021勳章

bb560 發表於 20-11-24 11:48
其實我囡10月尾去左英國(現仍在英國),11月初爆得好勁時,我同佢FaceTime,佢用手指上下左右嘅household ...

我大仔學校就係咁

學校只係隔離,護士比退燒,班細路個個自己好番晒,我初時知道都好擔心, 但其實同流感一樣

王國長老

2021勳章 好媽媽勳章 王國長老

因為我哋嘅醫療體制仍然負荷得到,有足夠嘅呼吸機比須要嘅病人,但當有一日醫療體制負荷唔到,需要呼吸機嘅人遠超過呼吸機嘅數量,就會有大量人死亡好似外國咁樣,樓主你依家明白未啊?

大宅

2021勳章

而家都愈黎愈多人中,因為傳播高,致死率就自然會降低

子爵府

2021勳章

opl2 發表於 20-11-24 11:25
亞洲嘅菌冇外國咁恐怖
外國可能比較多肥人有糖尿病

翡翠宮

2021勳章

opl2 發表於 20-11-24 11:06
其實係咪唔係咁嚴重嫁炸
又話年紀大死亡率高,都冇報死亡人數嘅
唔係黑心,只係好懷疑

好多行業比佢累死

王國長老

2021勳章 好媽媽勳章 王國長老

我妹夫係英國人,佢亞姨喺當地住係一間Nursing home, 佢患上新冠肺炎,但醫院係唔收佢哋入醫院,只係叫佢留喺nursing home觀察14天,但佢阿姨係第12天已經死咗!佢阿姨一直留係nursing home, 入面嘅老人家好多都中招只係等死,相比香港已經好好,盡力搶救所有嘅病人包括老人家。外國採取嘅方法,直頭係想用呢個病減少老人家嘅人口囉。

珍珠宮

2021勳章 開心吸收勳章

其實係咪唔係咁嚴重嫁炸
唔係黑心,只係好懷疑

之前有幾個老人院嘅老人去咗。

瑪瑙宮

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

通常係醫療系統崩潰左先死得人多啫,香港死亡率一向偏低,而且根本好多人都無病癥的,邊咁易死

子爵府

2021勳章 畀面勳章

我覺得今次第四波唔會好似第三波爆得咁勁,因為第三波嘅時候係夏天,日日3X度,濕街市啲人都唔戴口罩,當然爆得勁啦!

翡翠宮

2021勳章

其實係咪唔係咁嚴重嫁炸
唔係黑心,只係好懷疑

病毒好聰明,好似沙士咁搞到個個發燒入院死人,好快就在人群中絕跡
新冠肺炎開始時都係走同一方向,但會好易會被消滅,所以改變DNA...中左都唔覺死亡率偏低但傳染力增強,有利病毒繼續生存下去

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊