自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我細佬係,佢小學成日同同學傾計, 騷擾同學, 揭起人裙底 所以我媽成日收到電話

珍珠宮

揭人裙底
咁你細佬大個有冇改返好?
純貪玩定真咸濕?
我表弟細個又係揭人裙底
成日被老師請父母去見家長
廿歲頭就衰風化,入咗去坐監啦

子爵府

yurijm 發表於 20-11-24 14:54
揭人裙底
咁你細佬大個有冇改返好?
純貪玩定真咸濕?

佢升上中學就無,變乖左,始終中學唔同小學

wcpcelia    發表於 20-11-25 09:50

珍珠宮

vta137 發表於 20-11-24 15:24
佢升上中學就無,變乖左,始終中學唔同小學

咁小學真係同中學好大分別
小學生真係貪玩居多
我表弟係中一時揭人裙底

男爵府

回覆樓主:

樓主呢個post出得好,我都想知細個比較唔聽話嘅小朋友,大個咗會變成點 我自己細個好怕老師,所以好聽話,大個做野變得無咩主見,注定做唔到大事

子爵府

ctsang 發表於 20-11-24 15:54
樓主呢個post出得好,我都想知細個比較唔聽話嘅小朋友,大個咗會變成點 我自己細個好怕老師,所以 ...

我細佬真係成日比女同學投訴架 成搞女同學,去酒樓直程反枱,佢會同埋啲表兄弟,妹一齊反,走時一齊把茶壺啲水周圍倒晒係枱 我就坐係度無理,有幾次差啲玩到反枱,因為佢地大力扒係張枱度 但到中學個個都變乖了,成熟左。
我細個就比較靜,但都會傾下計上堂,但都係乖果隻,試過有一次佢拎我本書返學,佢上黎比返本書我,咁岩果個老師係教我同我細佬英文既,佢之後同我講話:無諗過佢係我細佬,完全兩個性格 但而家我超愛講野,但唔會講粗口,都係c文果啲

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔細時唔專心架,又多咀仔,成日講爛gag,又愛玩愛跑,我成日收老師投訴、我女投訴架啦﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

回覆樓主:

我老公中一操行D,比老師評價太多無謂嘢講,極騷擾。而家出席家庭聚會就算兄弟間都甚少交談,極大反差。廿幾年無見過的中學同學讚佢乖咗

我老公話人長大了就懂慎言。

子爵府

我表哥細個時成績差成日打交,現在是居家好男人又搵到錢

禁止訪問

水晶宮

唔知有無去到投訴,但小學成日默書0分,成日要留堂。

升到中學脫胎換骨,入過精英班,做過領袖生。算是全家讀最多書的人

男爵府

我細個小一至小三都好曳,唔鐘意做功課就唔做,上堂又搞搞陣。好彩後尾到小四遇到個好有耐心好鏡意講道理嘅老師,成個人比佢點通左,自始自動自覺讀書,考入好中學、之後順利大學畢業再入大公司。 而家性格就鐘意話事,唔鐘意跟大隊,有主見。

珍珠宮

回覆樓主:

我老公細個讀飛仔學校,食煙打架講粗口,老師係唔敢投訴佢!
而家正人君子一個,唔煙唔酒唔粗口,仲晚晚買餸煮飯,興趣只係睇下電視,上下fb睇新聞時事同入寵物/老餅群組,佢仲叫我入佢個群組講香港懷舊野。仲有,鍾意捉精靈囉。

公爵府

2024勳章

wan_sosin 發表於 20-11-24 18:14
我老公細個讀飛仔學校,食煙打架講粗口,老師係唔敢投訴佢!
而家正人君子一個,唔煙唔酒唔粗口,仲晚晚買 ...

你地有無小朋友? 小朋友似唔似你老公細過?

子爵府

ayako 發表於 20-11-24 18:01
我細個小一至小三都好曳,唔鐘意做功課就唔做,上堂又搞搞陣。好彩後尾到小四遇到個好有耐心好鏡意講道理嘅 ...

介唔介意分享小四老師同你講左d咩令你肯聽?點解其他人講你又唔接受(假設你小四前都俾人鵝過鬧過)

珍珠宮

tszchungmama 發表於 20-11-24 18:31
你地有無小朋友? 小朋友似唔似你老公細過?

我有小朋友,因為係領養,所以無任何遺傳關係。
但我仔都係由幼稚園一直被投訴,周身郁搞同學唔聽書等等,到小五先開始減少接老師電話,但也並非表現良好。
今年中一班主任都話過佢上堂唔專心,因為我仔小學已一路上堂一路做功課,返到屋企8成功課做咗,但老師當然覺得佢成日做自己野唔聽書。
我自細不停叫佢上堂留心㗎,佢唔聽我做唔到啲乜,我又唔可以跟佢上堂睇到佢,佢亦由幼稚園已唔放老師在眼内,從來無講過一句老師話要咁做㗎。。。呢類說話。
不過,我唔覺得佢會壞,佢點玩都唔會欺凌同學。

男爵府

莫失莫忘 發表於 20-11-24 18:35
介唔介意分享小四老師同你講左d咩令你肯聽?點解其他人講你又唔接受(假設你小四前都俾人鵝過鬧過)
...

例如我細個唔想讀書做功課,我爸媽只會罵我話我曳,但其實我係唔明點解要迫我做啲我唔鐘意嘅野。 個老師可以成當都係齋講道埋,話讀書係小朋友嘅責任,話除左讀書諗唔到有咩其他責任。 可能我個人乜都要講因講果,無原因嘅野迫唔到我做,所以個老師講嘅野我好入耳,加上我同父母關係唔好、佢地淨係識鬧我,我更加唔想聽父母講野。

男爵府

我本人
細時中小學見家長一定話我狂講嘢
要坐自閉位
邊個都可以吹一大餐

而家大咗,變咗有人群恐懼症,唔鐘意同啲唔係超熟嘅人講嘢

子爵府

ayako 發表於 20-11-25 12:51
例如我細個唔想讀書做功課,我爸媽只會罵我話我曳,但其實我係唔明點解要迫我做啲我唔鐘意嘅野。 個老師可 ...

多謝你分享!

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我女,小三果年,1日有2科老師打黎投訴,之後第2日班主任又打黎投訴,成日欠功課,手冊又唔寫齊,為左唔想溫書特登唔俾我知幾時默書小測
去到小4,好左d, 但都有欠功課,
小5,小6開始似返個人
中1開始脫胎換骨
中2好緊張功課,成績,上學期嘅考試第1次考第1,下學期zoom上堂,都好努力keep住自己溫書,下學期繼續第1
中3,成績暫時仍然keep到,phy, chem, bio,history, geo都好好,喜出望外
各位jm唔好咁早打定輸數,小朋友潛能無限,加油

首頁

尾頁

跳至