自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2021勳章

kekawai 發表於 20-11-24 18:42
又話台灣女人温柔,做左奶奶就變哂惡死? 咁做外母呢?
呢D惡奶奶覺得你搶咗佢個仔,你嫁入門三生有幸,有飯你食,佢全家高你一等啩如果同住仲大鑊我有個朋友,奶奶會成日講,你嫁入嚟,我哋交多咗水電費好貴(其實都係1-2百蚊)

Astra00    發表於 20-11-25 09:38

水晶宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

amy730 發表於 20-11-24 16:11
又係越爆越多料,個奶奶好強勢,諗起張祺忠妻子,只不過結局唔同

台灣人的家庭文化同香港分別都幾大,奶奶強勢好多。
我記得呢處有位JM嫁去台灣,同奶奶相處問題同老公得不到共識所以離婚回香港,不知佢現在可好呢?

男爵府

台灣奶奶真係唔嘢少,我仲好記得以前認識一位台灣女仔,嗰時佢二十幾,我十幾歲,我叫佢姐姐,佢好溫柔好靚,真係女神級!佢嫁比一個家族係中港台都有生意嘅男仔,生咗兩個女,就係咁全家人(包括老爺,姑仔)都成日比說話佢聽!更更過分係個奶奶專登安排一個又係超級索嘅大陸女仔係佢老公身邊做秘書!佢又唔夠膽開聲,成日偷偷喊,或者嚟搵我媽媽訴苦,好慘!

子爵府

2021勳章

又惡奶奶都因有個寶仔仔

珍珠宮

2021勳章

mandy952 發表於 20-11-24 22:14
睇人黎蝦,唔反抗未一直蝦落去

老公唔企自己個邊,反抗無乜意思

Astra00    發表於 20-11-25 09:39
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

翡翠宮

2021勳章

小詠 發表於 20-11-25 08:05

咁未離婚囉

伯爵府

2021勳章

小詠 發表於 20-11-24 23:36

我同事是福建人,要求兒子一定娶同鄉,對新袍好好,只是要求 ...
我那件奶奶係呢個省份,但我不是,佢對心抱不會好,只有對自己的仔女好。佢對女婿都好,買佢怕咁。是但啦。
我將來仔女不用必須嫁娶福建人士,盡量避免添呀。勁討厭呢個省份的人。(來自我的經歷,未必全部呢個省的人都咁,但九成都係咁。尤是懶係好客成日招呼客人,穿到扮到好光鮮(其實件衫可連穿幾日不洗),食野不用應酬人地的時候,食到好刻薄自己;好多會勤儉幫仔買樓,我那邊係不會的,仲倒轉最好你買埋比佢地,想盡方法係心抱度刮錢來用。到個仔買樓,不是佢哋有幫手,但都當人哋間屋係示範單位成日show off,但不知人地係幾討厭,仲扮晒係佢個仔出晒錢去買咁款。)

男爵府

自己有無謀生能力, 自己一個好難?
te quiero mucho mi amo

珍珠宮

2021勳章

Astra00 發表於 20-11-25 09:47
我那件奶奶係呢個省份,但我不是,佢對心抱不會好,只有對自己的仔女好。佢對女婿都好,買佢怕咁。是但啦。 ...

係, 我同事是一名福建奶奶, 佢同佢老公都是同一個省, 事實佢係好污穢, 但佢迫個仔回鄉下娶福建妹, 因為佢想在家可以講鄉下話

我聽佢講, 福建妹好勤力, 日頭返工, 買埋菜回家煮好等大家回來食, 我仲問佢點解新袍咁好既, 日頭返工晚上仲要煮4餸一湯

佢話佢都要食架, 唔駛佢做呀.....

但佢女兒生左個仔, 同事連探佢都無, 也唔會幫手坐月和照顧BB, 話唔係佢地家既人, 已嫁既人唔駛佢理應該由男家負責

重點, 福建同事話仔好重要一定要生仔, 在佢心中, 一定要生到仔,無呢就唔得既
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

畀面勳章

amy730 發表於 20-11-24 17:07
唔明點解唔離婚,反而自殺或者謀殺解決

台灣離婚超麻煩唔係好似香港咁易
要雙方都簽字
好多被家暴既想走都走唔到

大宅

2021勳章

小詠 發表於 20-11-25 08:05

個老公好大責任

男爵府

2021勳章

有D甘既奶奶仲慘過做狗, 不過離婚就可以, 唔駛死, 唔值得

侯爵府

2021勳章

mandy952 發表於 20-11-24 18:45
比我一定同佢鬧爆,睇下佢勁d定我勁d

男爵府

2021勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

睇完真係好心UP,香港啲奶奶就算再衰,我諗都未差到台灣個啲咁變態卦,不過最衰都係個廢老公,所以揀男人都要睇清楚先好嫁

大宅

2021勳章

牛牛牛牛 發表於 20-11-25 11:20
睇完真係好心UP,香港啲奶奶就算再衰,我諗都未差到台灣個啲咁變態卦,不過最衰都係個廢老公,所以揀男人都 ...

佢老公吾只廢,直頭係賤男人一名。

大宅

2021勳章

小新抱 發表於 20-11-25 11:33

佢生第一個小朋友的時候,佢老公可以起社交平台吾係寫感謝老婆咁辛苦生BB呢啲說話,反而出句咁嘅嘢,睇完真係火滾。

男爵府

2021勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

小新抱 發表於 20-11-25 11:33

咁都講得出,抵俾人起底插爆

大宅

2021勳章

回覆樓主:

所有自己不去工作的女人,都係靠刮家人血汗錢維生。沒有例外。所以一定會高姿態欺凌佢認為可以欺凌的人。媽媽如是,奶奶如是,C9 如是,新抱亦如是。

大宅

Astra00 發表於 20-11-24 20:00
回覆 amy730 的帖子

題外話,台灣說閩南話,中國咩省份人士說閩南話?咁你話呢個省份的奶奶同台灣奶奶會唔 ...

極度同意 真係好恐怖架 個個省份既奶奶 深受其害!!! 唔死都一身潺

大宅

2021勳章

回覆樓主:

點解唔離婚?點解迫自己去絕路?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊