自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

bestgood 發表於 20-11-24 19:44
小朋友係英國讀書,boarding school, 黎緊聖誕佢阿爸阿媽要佢返香港。我唔明點解一定要返黎播毒。個邊甘勁 ...

你姑奶屋企係咪仲有其他人
照計兩公婆返工
個女係外國
冇理由要請工人
叫其他人上來攞送去酒店

其實放洋得
食十四日外賣有咩所謂呀

子爵府

macdullbaby 發表於 20-11-24 23:38
樓主、樓主工人真可憐⋯⋯

可能我會煮得難食又凍冰冰,又遲送去令佢哋自己話唔洗再送飯

姑奶工人happy過樓主工人
十四日唔使做
仲有人煮埋送埋飯

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

bestgood 發表於 20-11-24 19:53
我屋企有個小朋友5歲,佢哋想我工人日日去送餐,我唔明食兩星期外賣有咩問題,至弊連我老公都覺得送歺no p ...

有冇機會同你老公真心講下

大宅

回覆樓主:

你係米ftm只靠老公份收入,所以佢覺得佢話事? 如果唔係我一定企硬唔俾工人去,萬一工人話唔做或中左點算?去邊度搵番個人幫手湊~

用戶要求終止服務

牛年勳章

幫佢叫坐月嗰 d 外賣餐,唔落味精健康 d!無謂搞到唔高興!
未經許可,請勿轉載

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

winnielong 發表於 20-11-24 23:07
叫老人家陪孫一齊隔離咁錫個孫日對夜對開心吧、佢哋個工人咪可以一日三餐送比佢地食咯
...
呢個方法最好

珍珠宮

回覆 bestgood 的帖子

我細女今年3月也由英國回來香港, 要酒店隔離14日 ,我真係每一晚 都送晚餐去給女兒的酒店, 早餐和午餐我就會買定啲杯麵同麵包畀佢, 餅乾和零食都準備好一大堆, 放工後馬上煮飯 , 我和老公早些吃 , 之後老公立刻渣車車我去酒店送飯,能力做到我一定自己送飯~ 重點係......因為呢個係我個女~ 幾辛苦都係值得的~

公爵府

mother904 發表於 20-11-24 22:26
根據合約,工人基本上只可以在合約上的住宅單位內工作,幫另一個家庭送飯,嚴格黎講係違法。曾經有電視節 ...

你用錯例子
洗車 買餸 因照顧合約中的家人而外出係合法

https://www.immd.gov.hk/hkt/faq/foreign-domestic-helpers.html#restrictions

問 18: 我 可 否 要 求 外 傭 在 住 所 以 外 的 地 方 工 作 , 例 如 購 買 日 用 品 、 洗 車 、 接 送 孩 子 上 下 課 、 當 我 一 家 人 在 食 肆 或 親 友 家 中 用 膳 時 照 料 孩 子 ?
可 以 。 前 往 街 巿 、 洗 車 、 把 食 物 或 個 人 物 品 送 往 僱 主 住 所 以 外 的 地 方 給 僱 主 或 他 的 家 人 ( 在 同 一 住 所 居 住 的 成 員 ) 等 均 被 視 為 家 務 職 責 。 請 同 時 參 閱 上 文 " 一 般 說 明 " 第 3 及 第 4 點 。

大宅

bestgood 發表於 20-11-24 20:04
我老公話,我日日返工都有危險架啦,點驚得甘多
老人家就唔想小朋友日日食外賣好慘喎
個阿媽已經叫自己工人 ...

老人家應該好寶貝個孫喔 你果個唔得寵?咁搞笑? 點會咁奇怪你老公要送佢自己送

大宅

Siuchoi 發表於 20-11-25 00:21

我細女今年3月也由英國回來香港, 要酒店隔離14日 ,我真係每一晚 都送晚餐去給女兒 ...

你係正常啊媽 樓主個親戚自己都唔去 叫姐姐去陪 人地姐姐去送 好奇怪

大宅

winnielong 發表於 20-11-24 23:07
叫老人家陪孫一齊隔離咁錫個孫日對夜對開心吧、佢哋個工人咪可以一日三餐送比佢地食咯
...

我覺得係重男輕女 點解果個孫就寶貝過樓主小朋友

大宅

Jasmine-4711 發表於 20-11-24 22:47
“小”朋友幾多歲, 讀中學了?
隔離期99仲要工人去酒店服時佢,
在外國宿舍冇工人都係咁過.

99唔驚死咩 要死 死老人先

別墅

回覆樓主:

平時去旅行14日米又係喺外面解決3餐!現在講緊防疫,如果任何人可出出入入又送飯又盛咁,到時爆發好難揾到源頭。諗出來的人好白痴,要人配合更自私。有些時候要睇情況,14天叫外賣有什麼問題,既然咁着緊,身為父母自己去諗掂去啦!

子爵府

佢個細路就經貴啲? 食下外賣啫 有咩咁慘呀 冇得食就話啫

男爵府

佢哋真係好自私。

如果你自己冇返工,重點根本不在於工人要湊你的小朋友,你可以自己湊住先。

問題在於工人出入呢啲高危地點,中咗招,返嚟惹埋其他人點算?有冇腦㗎?

大宅

bestgood 發表於 20-11-24 23:09
我都知如果我企硬,一定同老公大吵,我係唔明點解佢地會覺得無問題。點解要工人係間隔離酒店出出入入,返 ...

完全不能接受

子爵府

回覆 麟媽媽 的帖子

其實話明風險 點低都即係有啦 樓主又有小朋友 更加小心為上

男爵府

bestgood 發表於 20-11-24 19:44
小朋友係英國讀書,boarding school, 黎緊聖誕佢阿爸阿媽要佢返香港。我唔明點解一定要返黎播毒。個邊甘勁 ...

樓主妳做得啱呀,喱個時候最緊要係保護好自己個囡,我係妳我會企硬,叫小朋友個父母其中一個唔好返工自己送啦

男爵府

bestgood 發表於 20-11-24 19:53
我屋企有個小朋友5歲,佢哋想我工人日日去送餐,我唔明食兩星期外賣有咩問題,至弊連我老公都覺得送歺no p ...

宜家啲茶餐廳好專業問吓酒店附近有乜茶餐廳可以負責一日送三餐,我老細姐姐要隔離都係咁叫餐廳送餐

琥珀宮

畀面勳章

yuyueng 發表於 20-11-24 23:13
中學生一定有guardian, 可以要求guardian 安排host family, 基本上一定安排到,因為呢個亦係guardian 必須 ...

英國疫情爆成咁仲参加咁多活動

首頁

尾頁

跳至