自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

crazygal 發表於 20-11-24 20:33
差好遠喎,香港七百幾萬人。最高危時期都係每日幾十人中招。 返過嚟睇, 被隔離者每日只係幾千或幾萬人, ...

工人可以,但正常應係來來曱甴屋咁,有入無出,齊齊隔14天。

男爵府

bestgood 發表於 20-11-24 19:55
個間係隔離酒店,我真係唔想。當我同佢哋講甘邊個湊我女,佢哋可以話,甘你無返工可以自己湊
...

我要自己湊我請工人做乜呀我請個工人唔係幫我手係幫你手,咁你最起碼岀返半個月人工先好同我講野

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

bestgood 發表於 20-11-24 19:53
我屋企有個小朋友5歲,佢哋想我工人日日去送餐,我唔明食兩星期外賣有咩問題,至弊連我老公都覺得送歺no p ...

告訴你C6,跳舞群組第一個中招的闊太就係去酒店探被隔離的兒子染病, 到今日為止, 已連累百多人中招.

酒店內, 有病毒的人唔知有幾多. d人唔生性,鍾意就來探人, 鍾意就來送餐, 升降機都可能播毒,引至大暴發.

ps.工人姐姐如去送餐, 誰睇住5歲仔? 帶埋細路去酒店定單獨留在家?

侯爵府

bestgood 發表於 20-11-24 20:04
我老公話,我日日返工都有危險架啦,點驚得甘多
老人家就唔想小朋友日日食外賣好慘喎
個阿媽已經叫自己工人 ...

未聽過工人可以陪住隔離檢疫,日日叫五星酒店送餐去囉唔慘啦掛

大宅

佢工人姐姐陪小朋友隔離? 咁容易啦。 你叫佢訂酒店房套房, 有個客廳有個pantry 。 帶個電子萬用煲, 帶d 調味料, 米。 每日food panda mart 買菜, 肉之類。 工人每日煮。 叫個小朋友每日影相食物野俾阿媽睇。

我識有人真係咁做。 搞掂。

wcpcelia    發表於 20-11-25 09:14

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我屋企有個小朋友5歲,佢哋想我工人日日去送餐,我唔明食兩星期外賣有咩問題,至弊連我老公都覺得送歺no p ...

咪玩喇
放下自在

珍珠宮

畀面勳章

咁得意,何謂食外賣好慘?咁小朋友係英國自己煮飯?

子爵府

bestgood 發表於 20-11-24 19:44
小朋友係英國讀書,boarding school, 黎緊聖誕佢阿爸阿媽要佢返香港。我唔明點解一定要返黎播毒。個邊甘勁 ...

聖誕英國學校係會關門

男爵府

hiddenhero 發表於 20-11-24 20:46
佢工人姐姐陪小朋友隔離? 咁容易啦。 你叫佢訂酒店房套房, 有個客廳有個pantry 。 帶個電子萬用煲, 帶d ...

Good wor

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

個個都有問題,你老公問題最大。

點解佢父母自己唔送要麻煩人?
老人家話日日食外賣好慘,咁佢喺外面讀書,食乜?
佢阿媽叫工人去陪,個女好細架? 叫佢工人帶個電飯煲去煮俾佢個女食囉~

你自己有個5歲小朋友,你工人都應該少啲去高危地方啦~ 工人防疫意識有幾高唔知,萬一喺酒店遇到病毒帶菌者點算?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實個工人風險好低咋喎,佢唔會見到你男家親戚個女,所有食品要擺喺front desk, 酒店員工放喺架車仔推上酒店房門口,員工都唔會接觸到你親戚個女,佢走咗之後客人先開門攞嘢。我親戚個女啱啱隔離完,都係送餐俾佢,完全冇問題。我覺得你可能只係唔鍾意男家嘅人啫,如果係你家姐個女或者你就冇咁反感了。

子爵府

Shellyxlk 發表於 20-11-24 20:43

未聽過工人可以陪住隔離檢疫,日日叫五星酒店送餐去囉唔 ...

成人就可以, 好多酒店唔俾18歲以下或者16歲以下 自己一個逗留喺酒店

侯爵府

bestgood 發表於 20-11-24 19:44
小朋友係英國讀書,boarding school, 黎緊聖誕佢阿爸阿媽要佢返香港。我唔明點解一定要返黎播毒。個邊甘勁 ...
宜家反來一定要在酒店隔離14天, 只要乖乖守規矩, 問題吾太大嘅。

伯爵府

我屋企有個小朋友5歲,佢哋想我工人日日去送餐,我唔明食兩,星期外賣有咩問題,至弊連我老公都覺得送歺no p ...

你係咪應該關埋門鬧自己老公,搞唔掂自己老公上網鬧人咩「播毒」

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

jellyfish1989 發表於 20-11-24 20:57
成人就可以, 好多酒店唔俾18歲以下或者16歲以下 自己一個逗留喺酒店

其實呢個情況同佢係英國一樣,得F.1 即係12歲最多13歲,英國嗰邊假期宿舍就唔開,一係返嚟香港,一係送去Guardian,因為咁細個都冇可能喺英國租酒店住嘅,好多人過去讀書個Guardian都係掛名嘅咋,所以真係焗住送返嚟香港。其實啲留學生,上咗大學足咗18歲,好多反而假期唔想返香港,成班友仔喺歐洲四處玩。

男爵府

牛年勳章

别人嘅仔女的事情,佢父母自己搞掂, 而家非常時期,盡可能都唔好出街,仲叫工人每日送去隔離酒店
最憎呢啲成日依賴人嘅麻煩人

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

你食唔住你老公沒辦法,再嘈只會傷感情,換個角度睇都係14日,保好預防措施,都唔一定會被感染。

男爵府

我老公好錫個小朋友,佢話如果你家姐個女都係甘,我一定無問題,我答佢,一定唔會因為我屋企人無你地甘自私
老人家就一向都好錫呢個孫,我小朋友都係佢孫,不過我唔會對佢有咩要求,始終手指有長短

今日工人同我講,老人家同佢講叫佢去送飯,我工人十萬個唔想。

我有以下嘅諗法唔知work ng work

1. 叫工人同老人家講,佢驚唔想去
2. 叫我自己屋企人出口比壓力我老公

大家可唔可以幫我諗下

唔該

禁止訪問

回覆樓主:

首頁
12345...19

尾頁

跳至