自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

樓主老公公司有人中咗咁仲有冇返工?咪仲驚過去酒店大堂?

禁止訪問

子爵府

bestgood 發表於 20-11-24 21:57
酒店係有歺package, 只係佢地唔想個小朋友日日食出面野。

留學生在英國都冇住家飯食架,唔爭在食多14日啦。我唔信香港既外賣會難食過英國,多鬼餘。
撐你保衛家園

伯爵府

回覆樓主:

你個工人去送餐比親友,嚴格黎講係違反僱傭合約,如果途中有乜事,跌親撞親,claim保險都有麻煩

別墅

唔想送餐咪照直同親戚講,本來就係佢地自己要解決既問題

大宅

bestgood 發表於 20-11-24 19:44
小朋友係英國讀書,boarding school, 黎緊聖誕佢阿爸阿媽要佢返香港。我唔明點解一定要返黎播毒。個邊甘勁 ...

每位小朋友都係家中金菠蘿,每位家長都會想盡辦法去保護,14日隔離係慘,但佢自己在英國讀書都有機會食外賣。工人出外次數多都有感染機會,而且幫其他人工作係犯法,如果要其他人承擔風險就有點那個,樓主撐你

珍珠宮

直接拒絕。。工人送餐去,邊個揍你女。工人出入酒店都唔好

公爵府

2024勳章

bestgood 發表於 20-11-24 19:53
我屋企有個小朋友5歲,佢哋想我工人日日去送餐,我唔明食兩星期外賣有咩問題,至弊連我老公都覺得送歺no p ...

個跳舞群組就係個阿媽探個隔離緊既仔 之後去跳舞, 所以感染到咁多人
咁你姐姐都危險喎,如果你姐姐因而中左之後野到你個小朋友就唔好啦, 叫你老公從自己小朋友安全,健康角度諗下

大宅

回覆 喧嘩 的帖子

咁點解佢阿媽自己唔送唔係人人都好似你咁大愛㗎

大宅

caa 發表於 20-11-26 10:35
樓主老公公司有人中咗咁仲有冇返工?咪仲驚過去酒店大堂?

應該問樓主有無比佢老公返屋企。

好易推啦。 同男家講老公公司有人中左, 老公都要自我隔離。 全家人進行消毒檢測,所以唔得閒照顧人地個女米得咯

男爵府

bestgood 發表於 20-11-24 21:04
我老公好錫個小朋友,佢話如果你家姐個女都係甘,我一定無問題,我答佢,一定唔會因為我屋企人無你地甘自私 ...

你個屋企人都幾自私!為左唔想個小朋友食外賣就要你工人送飯!佢父母自己做咩?番工?
我唸到的,唯有叫你工人扮唔舒服,咁佢地應該唔會叫佢送飯。

大宅

回覆 莫失莫忘 的帖子

如果佢唔request我會隔兩三日送但佢哋霸王硬上弓我就唔服

大宅

回覆樓主:

關係好嘅,朋友都會幫,關係唔好,拎落樓下都費事。
樓主唔係求認同,就係同夫家關係唔好,又唔想得罪老公,求解決方法。
講真如果平時夫家對自己個女淡淡然,唔開心係人之常情。咁緊張自己個孫自己個女,咪自己攪掂,點解要煩到外人?有事鍾無艷無事夏迎春,以上係代入樓主諗法。其實冇對與錯,幫你係人情,唔幫你係道理。

Astra00    發表於 20-11-27 12:15

水晶宮

回覆樓主:

叫佢自己父母搞掂

珍珠宮

bestgood 發表於 20-11-24 19:53
我屋企有個小朋友5歲,佢哋想我工人日日去送餐,我唔明食兩星期外賣有咩問題,至弊連我老公都覺得送歺no p ...

話比長老知,酒店餐高級好多,屋企食唔到!

大宅

回覆樓主:

剛剛睇到新聞,隔離人士一日三餐由酒店解決( 不可以叫外賣)。 樓主同家人唔使再為姪女粗心。

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1936237/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E6%8C%87%E5%AE%9A%E9%9A%94%E9%9B%A2%E9%85%92%E5%BA%97%E5%88%B0%E6%9C%80%E5%BE%8C%E5%95%86%E8%A8%8E%E9%9A%8E%E6%AE%B5-%E6%B6%88%E6%81%AF%E6%8C%87%E9%85%92%E5%BA%97%E9%9C%80%E7%82%BA%E6%AA%A2%E7%96%AB%E4%BA%BA%E5%A3%AB%E6%8F%90%E4%BE%9B%E6%AF%8F%E6%97%A5%E4%B8%89%E9%A4%90

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

做7成,話有邊幾日唔得閒煮唔到,拋返個波俾佢

男爵府

crazygal 發表於 20-11-30 15:05
剛剛睇到新聞,隔離人士一日三餐由酒店解決( 不可以叫外賣)。 樓主同家人唔使再為姪女粗心。

https://hd ...

今日無任何措施公佈!Sigh

侯爵府

回覆 crazygal 的帖子

東網報導被徵用的酒店是用來接收密切接觸者,並不是用作入境隔離。

首頁

尾頁

跳至