自由講場

跳至

首頁
45678...19

尾頁

水晶宮

mother904 發表於 20-11-24 22:26
根據合約,工人基本上只可以在合約上的住宅單位內工作,幫另一個家庭送飯,嚴格黎講係違法。曾經有電視節 ...

啱,叫工人直接向對方拒絕企硬就得!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

學校 close 喎,唔返香港去邊呀?

男爵府

bestgood 發表於 20-11-24 19:44
小朋友係英國讀書,boarding school, 黎緊聖誕佢阿爸阿媽要佢返香港。我唔明點解一定要返黎播毒。個邊甘勁 ...

因為學校關門,而且聖誕係大節日,冇乜homestay 肯收學生,你叫個小朋友去邊?佢地返黎要做左檢測先,返到黎又要做多次,而且要喺酒店隔離,放假返屋企有乜問題,請不要咁涼薄。
利申,小女好彩有homestay 肯收留,否則可能又俾你話

琥珀宮

畀面勳章

bestgood 發表於 20-11-24 20:04
我老公話,我日日返工都有危險架啦,點驚得甘多
老人家就唔想小朋友日日食外賣好慘喎
個阿媽已經叫自己工人 ...

邊可以陪架?有冇搞錯呀?舉報佢啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

喧嘩 發表於 20-11-24 22:33
因為學校關門,而且聖誕係大節日,冇乜homestay 肯收學生,你叫個小朋友去邊?佢地返黎要做左檢測先,返到 ...

見98樓,法例規定未成年學生的家長要俾錢appoint a legal guardian, 要是一個家庭,不可以單身做人legal guardian

假期必須收留留學生,包括暑期及週末,令留學生有家庭生活,甚至有家庭溫暖.
當然要俾錢

男爵府

喧嘩 發表於 20-11-24 22:33
因為學校關門,而且聖誕係大節日,冇乜homestay 肯收學生,你叫個小朋友去邊?佢地返黎要做左檢測先,返到 ...

你誤會左,其實佢返唔返黎對我無影響,只係佢阿爸阿媽要我工人日日去隔離酒店送飯比小朋友,我屋企仲有個5歲小朋友要湊

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

bestgood 發表於 20-11-24 19:53
我屋企有個小朋友5歲,佢哋想我工人日日去送餐,我唔明食兩星期外賣有咩問題,至弊連我老公都覺得送歺no p ...

真心唔識,請個工人姐姐送飯出去比顧主一家以外的人食,可以的咩?

水晶宮

回覆樓主:

唔送

一係一日3餐送一模一樣嘢

男爵府

bestgood 發表於 20-11-24 22:36
你誤會左,其實佢返唔返黎對我無影響,只係佢阿爸阿媽要我工人日日去隔離酒店送飯比小朋友,我屋企仲有個5 ...

我冇誤會,你真係咁講,不過我知你係因為佢地要用埋你個工人所以嬲,我估你一直唔係咁鐘意佢地一家,你諗下如果果個係你親姪,你會唔會咁嬲?奉勸你一句,其實好少事,點送法其實有得傾,如果想同老公關係好d, 米就下佢囉,大方d,最後你先係贏家

翡翠宮

回覆樓主:

“小”朋友幾多歲, 讀中學了?
隔離期99仲要工人去酒店服時佢,
在外國宿舍冇工人都係咁過.
如已上中學應有能力自理.

工人姐姐如中左, 有乜冬瓜豆腐保險都唔會賠, 由99自己賠,因工人姐姐不是在99家工作, 仲不在99家留宿,已是犯兩條法例.

叫你99工人不要去陪住,
由99的工人送餐吧.(都有危險架, 聖誕前咁多人在酒店隔離,可能酒店大堂/電梯有病毒)
99都不想工人中招, 回來惹自己吧?
如留學生中左傳俾工人姐姐14+14=28日後才可安全地回99家.

子爵府

回覆 bestgood 的帖子

好多學校放長假係close, 大學好少少或者可以去其他地方玩,依家lockdown 左,都唔會去到其他地方,上機前test, 返到香港14days 酒店隔離好合理。

水晶宮

以父母角度,小朋友係香港人,香港先係佢屋企,放假回父母身邊避疫這想法係正常的事。

不過字裡行間見到小朋友返黎攪到其他人(你和你屋企?),就真係唔太好

珍珠宮

BKsquare 發表於 20-11-24 22:45
唔送

一係一日3餐送一模一樣嘢

杯麵,杯麵,杯麵

再義正詞賢咁同大姑奶講:我工人話去送飯話吾撈,我個仔又冇人湊一時三刻又搵唔到工人大姑奶可憐下啦

男爵府

2023年兔年勳章

在外地留學咪又喺日日食快餐,點都唔喺住家飯!既然要回港咪食酒店飯囉!14日啫!

況且佢不是你的子女,又不是同住,工人不提供服務也是正常喎!

水晶宮

畀面勳章

咁得意?工人樓主請,奉旨照顧埋人哋屋企人?最搞笑係自己個少主唔湊?湊人哋嗰個?
工人唔係只可照顧僱主一家咋咩

不過,樓主首先要抝得掂佢老公

翡翠宮

bonbonlush 發表於 20-11-24 22:49
回覆 bestgood 的帖子

好多學校放長假係close, 大學好少少或者可以去其他地方玩,依家lockdown 左,都唔會 ...

如讀大學, 咁大個人,都識約其他留學生一齊租屋住.

細路可去當地的legal guardian家住.
冇地方住只是藉口

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

麟媽媽 發表於 20-11-24 21:26
香港啲酒店唔會比一個未成年嘅小朋友自己住喺一間酒店房入邊㗎。

香港有D做隔離14日既可以。呢個係堅料。

伯爵府

esther_fong 發表於 20-11-24 21:27
其實我覺得叫個工人姐姐去陪住都好無良 ,點解阿爸阿媽唔去陪(當然好多人話阿爸阿媽要返工,但小 ...
我都覺得係呢對父母好衰仔女係自己嘅,佢哋應該是但一個請假陪個小朋友,有乜理由叫個工人去陪㗎!唔知工人姐姐可唔可以Say No呢

水晶宮

Lihoma 發表於 20-11-24 20:55
個個都有問題,你老公問題最大。

點解佢父母自己唔送要麻煩人?

未夠18歲唔可以自己住酒店、可能因為咁要工人陪
不過最大問題都係老公
人哋家事理咁多做咩、自己仲有個小朋友喎

子爵府

bestgood 發表於 20-11-24 22:36
你誤會左,其實佢返唔返黎對我無影響,只係佢阿爸阿媽要我工人日日去隔離酒店送飯比小朋友,我屋企仲有個5 ...

真係好鬼煩!硬係要麻煩到人先安樂唔知點解有啲人總係要所有人圍住佢轉先得架喎!

首頁
45678...19

尾頁

跳至