自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

Siuchoi 發表於 20-11-25 00:21
回覆 bestgood 的帖子

我細女今年3月也由英國回來香港, 要酒店隔離14日 ,我真係每一晚 都送晚餐去給女兒 ...

你係父母,做乜都心甘情願
點解父母自己唔做,將做責任交俾人哋

男爵府

2021勳章

Jasmine-4711 發表於 20-11-24 22:35

見98樓,法例規定未成年學生的家長要俾錢appoint a le ...

我應該幾清楚現實情況嘅,小女14歲過去英國讀boarding, 法例規定要有監護人,監護人係一間公司,佢會安排假期俾homestay 同學,但三個長假寫明叫你最好返香港,因為日子太長未必安排到,自己親身經歷,3月份學校有suspected case, 所有學生即刻離校,監護人公司安排左homestay 俾小朋友,但中途的士折返學校,原因係homestay 拒收,返到學校門都關晒,嘢又未食,要再等監護人安排,最後住左兩日頂唔順,因為環境太差,學校就開番某一樓層俾佢返黎住,有時有錢都唔係大晒架,大節係講明好多homestay都唔收架,就算收你,環境太差又要硬食,仲要住嘅時間唔短,要咁格硬冇話唔得

男爵府

2021勳章

bestgood 發表於 20-11-24 23:09
我都知如果我企硬,一定同老公大吵,我係唔明點解佢地會覺得無問題。點解要工人係間隔離酒店出出入入,返 ...

你問下自己,真係怕工人被傳染定真係好唔鐘意佢地一家?如果係怕工人染病,咁我又覺得唔洗驚,佢地個個做曬兩次檢測先去隔離,仲安全過街果d人,員工都一樣係咁返工啫,你都冇聽過有酒店員工因為接收隔離者而染病啦,係米?你可以問下有冇送上樓服務,好似醫院咁,再唔係米勾喺門口,走左先叫小朋友出黎攞。
相反,如果你本身都唔鐘意佢一家,你點都會有藉口,不如咁啦,你有幾愛你老公?你就可以有幾愛屋及烏,你可以俾你老公知你有幾唔鐘意送飯,但因為佢想,你唔想佢唔開心所以妥協。夫妻之道,我都學緊,唔好為呢d嘢傷感情,諗下個小朋友其實都好慘,當做下善事

varievarie    發表於 20-11-25 13:52

伯爵府

2021勳章

喧嘩 發表於 20-11-25 01:26
你問下自己,真係怕工人被傳染定真係好唔鐘意佢地一家?如果係怕工人染病,咁我又覺得唔洗驚,佢地個個做 ...

驗兩次就好安全?咁唔洗檢疫啦
英國係第四大傳入個案國家黎
點會唔危險?

小朋友父母唔理佢 唔慘
反而由一個外傭唔帶飯比佢就好慘?
家下佢唔係無得食喎

仲要講到愛唔愛老公
如果老公因我唔比工人去帶飯因要湊自己的小朋友而嬲左我
我都好懷疑我老公愛唔愛我

https://m.mingpao.com/pns/港聞/article/20200922/s00002/1600712639084/英輸港個案排第四-未納高危地區-入境免陰性證明-許樹昌促納歐疫情反彈國家

歐洲多國新型冠狀病毒疫情回升,本報統計過去近5周數據,合共有131宗、來自25個國家的輸入個案,最多個案來自印度及菲律賓,英國有7宗(佔5.3%)排第四

happylife28    發表於 20-11-25 20:25

子爵府

2021勳章

bestgood 發表於 20-11-24 19:44
小朋友係英國讀書,boarding school, 黎緊聖誕佢阿爸阿媽要佢返香港。我唔明點解一定要返黎播毒。個邊甘勁 ...

如果要返嚟香港嗰個係你仔女。你就唔會上嚟鬧點解一定要返香港了。

*要你嘅人安排日日送餐係有唔合理嘅,但也未必比接觸*

子爵府

2021勳章

bestgood 發表於 20-11-24 19:53
我屋企有個小朋友5歲,佢哋想我工人日日去送餐,我唔明食兩星期外賣有咩問題,至弊連我老公都覺得送歺no p ...

見86及148樓,送食物(去酒店,醫院)僅可送給同住的家人

水晶宮

2021勳章

喧嘩 發表於 20-11-25 01:26
你問下自己,真係怕工人被傳染定真係好唔鐘意佢地一家?如果係怕工人染病,咁我又覺得唔洗驚,佢地個個做 ...

小朋友慘都係佢父母做成、關樓主咩事?中一就送去疫情嚴重既地返、三個月就返黎、開學又過去、其實出國都係食街外野啦、99咪又係得把口、迫人做野

大宅

留學生返屋企好合理,但點解要你工人去服侍佢? 你工人要照顧你個囡,你老公冇諗過咩,萬一工人染到傳染俾你地咁點。
呢啲係要靠你同你老公分析,俾我就一定堅持到底。

樓上JM 講得啱,你亦可以話姐姐唔想去,呢個時勢好多家庭都怕姐姐唔做,點解為咗一個唔知乜嘢嘅親戚去博。

水晶宮

2021勳章 畀面勳章

麟媽媽 發表於 20-11-24 20:57
其實個工人風險好低咋喎,佢唔會見到你男家親戚個女,所有食品要擺喺front desk, 酒店員工放喺架車仔推上酒 ...

你又講得有道理喎

男爵府

2021勳章

其實可唔可以咁

完全唔幫你老公唔happy
不如一星期一次
你送去
話工人防疫意識不好
中招就慘

你去
我估你老公都唔會叫你去足五日呀
星期六日佢亞爸亞媽自己攪返
咁一星期都有三日自家飯啦
宜家好多家庭都未必可以成個星期都有住家飯食

係會條氣唔順
去兩日當出街
好過幫足咁多日
根本就無謂
食外賣有咩問題

子爵府

bestgood 發表於 20-11-24 23:09
我都知如果我企硬,一定同老公大吵,我係唔明點解佢地會覺得無問題。點解要工人係間隔離酒店出出入入,返 ...

呢啲男人我家族都有個,但我都係勸我親戚唔駛同佢正面衝突,表面答應,再耍少少手段令佢知難而退。樓上都有幾個建議,你快啲參考下!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

2021勳章

小朋友返來父母才會安心
其實佢父母有責任照顧自己個囡,可以送得出去,14日酒店餐食點解會唔食得或自己安排送去

疫情嚴重咗,其實可以叫工人推咗佢。今星期已經有父母自行停咗仔囡返學。講緊中學。

子爵府

2021勳章

樓主係咪應該改標題:點解我老公要我工人服侍人哋個女

happylife28    發表於 20-11-25 20:27
varievarie    發表於 20-11-25 13:53

琥珀宮

2021勳章

回覆樓主:

呢單上報紙未?

最好上報紙, 然後記者搵袁國勇幫口, 樓主可以勒難.

伯爵府

2021勳章

點送?送足三餐定一次送晒三餐?焗住拎去或者焗足一日都唔好食啦,佢可以return返個保溫盒出來?邊個負責消毒?

用一次性餐盒又唔保溫

焗住一pat咁難食,送一兩日唔食浪費晒,自然不用送

99同c6唔好咁天真,唔係工人肯送佢就肯食

出去旅行兩星期咪又係餐餐食街嘢,細路會勁開心,有幾多個中一會想食住家飯、清淡啲同你講想飲啖湯
8-)

琥珀宮

2021勳章

bbc2018 發表於 20-11-25 08:17
小朋友返來父母才會安心
其實佢父母有責任照顧自己個囡,可以送得出去,14日酒店餐食點解會唔食得或自己安 ...

我都唔明, 酒店提供三餐, 咁方便係要麻煩親戚.

水晶宮

2021勳章 畀面勳章

Ol0314 發表於 20-11-25 00:23
你用錯例子
洗車 買餸 因照顧合約中的家人而外出係合法

我記得以前係TVB類似東張西望的節目睇過,仲搵左個男律師講既。anyway,就算幫僱主洗車合法,幫僱主的奶奶/姑奶送餐俾合約僱主家庭成員以外的人,一定不合法。

男爵府

2021勳章

bestgood 發表於 20-11-24 19:53
我屋企有個小朋友5歲,佢哋想我工人日日去送餐,我唔明食兩星期外賣有咩問題,至弊連我老公都覺得送歺no p ...

煮難食d等個細路話唔想再食

男爵府

2021勳章

你話風險好高唔係
冇又唔係
最主要
真係唔明
食外賣有咩問題
佢星期六日自己攪都有兩日啦

比我係佢女
寧願食外賣
攞到去
菜同肉都凍晒
超難食

仲有
你幫足咁多日
你同工人都會hea
一陣又話唔好食
你老公都會唔開心
所以一星期幫一日
整得好睇睇
唔好嘈

男爵府

2021勳章

jellyfish1989 發表於 20-11-24 20:51
聖誕英國學校係會關門

宿舍可能開吧
如果可以留低,學生會悶啲
父母也想見下

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊