自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

朋友啫,無嘢好嬲
第日佢拍過拖你先嬲都未遲

水晶宮

2024勳章

會有少少失望,但唔會嬲。

珍珠宮

cibewong 發表於 20-11-24 20:22
我仔13歲,每年母親節、我嘅生日亞仔都無送禮物比我,我知佢仲細無咩錢買,只一齊食飯同一齊吹蠟燭食下蛋糕 ...

我會嬲個仔,但唔會因為禮物問題嬲佢

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

如果衹係呢啲小問題
根本就唔係問題

親生嘅
一手湊大嘅
無得怪

水晶宮

回覆樓主:

我諗我都唔會嬲,細個我都會送禮物比同學,但無送過比父母

水晶宮

C.Humphrey 發表於 20-11-24 23:19
朋友啫,無嘢好嬲
第日佢拍過拖你先嬲都未遲

嬲佢同女友去旅行
嬲佢只夾餸比女友
嬲佢同未來外母食飯
嬲佢送鑽戒比女友
......

珍珠宮

2024年龍年勳章

如果係咁樣的事我唔會嬲

但我會嬲我仔,係因為佢答應我的事無做,無責任心,答應比心機溫習又做不到,呢d我就會嬲佢
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

咁就嬲?!
你有排受了,由期係男仔
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

公爵府

cibewong 發表於 20-11-24 21:10
係,我唔係小氣係覺得佢無我心。我真係傷心㗎。

我明白妳,比著我我都會,不過再諗深一層,這年齡朋友大過天,算吧啦!

happy birthday to cibe
恭賀新禧,迎春接福!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Chowying 發表於 20-11-24 20:25
你諗下自己十幾歲嗰陣會點做,就唔會嬲㗎啦

Exactly

珍珠宮

cibewong 發表於 20-11-24 20:22
我仔13歲,每年母親節、我嘅生日亞仔都無送禮物比我,我知佢仲細無咩錢買,只一齊食飯同一齊吹蠟燭食下蛋糕 ...

少少啦!青少年買生日禮物比朋友都唔會送生日禮物比父母係好正常不過。 有咩好嬲?

翡翠宮

牛年勳章

cyyiu 發表於 20-11-24 23:34
嬲佢同女友去旅行
嬲佢只夾餸比女友
嬲佢同未來外母食飯

公爵府

我諗如果係我,我都會好傷心。會唔會係之前你阿仔話送嘢比你同你慶祝,你話唔洗呀?你平時同阿仔關係係點呢?會唔會係大個咗青春期不變嘅定律?
我仔仲好細,未夠九歲,仲好黏我,我老公成日叫我珍惜而家嘅日子,話到佢大個就唔會黏家成日攬住阿媽。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

cibewong 發表於 20-11-24 22:39

我絕對係用心愛仔女的,我好多野都係為咗佢哋,但好似佢 ...

你如果平時諗住佢仲細,無做開,佢咪變成習慣囉。
會送比同學,係因為其他同學都會咁做。佢咪以為應該。
仔女要學點關心家人,都要父母教。
我以為由細教仔女自己執玩具,咁佢地玩完,真會自己執好,而家大左玩完也習慣執返。
咁幫仔女做好晒家務,佢哋見到會懂自己去跟。原來結果係,唔會主動幫手家務!初初有怪佢地,但想深一層,佢哋只慣左有阿四。而家都要提,但起碼會做。
所以你希望仔點,生日,節日前提下佢啦!提慣左,就會做,遲啲變習慣㗎喇

珍珠宮

Jessy 發表於 20-11-24 23:36
如果係咁樣的事我唔會嬲

但我會嬲我仔,係因為佢答應我的事無做,無責任心,答應比心機溫習又做不到,呢d ...

答應比心機讀書同你答應啊仔要減肥一樣,唔係講一句就等於做到

想啊仔努力讀書,我會多d鼓勵佢,而唔係捉住佢話應承左所以要兌現承諾。否則,以後啊仔會嘜都唔敢應承

珍珠宮

c.vieri 發表於 20-11-24 20:46
正常啊媽都係想自己仔女有自己心
E+ 細個都唔識,大左就梗加唔洗止意
...

現實係,好多人細時唔懂孝順,大左,什或老左先孝順。所以我唔急在一時

wcpcelia    發表於 20-11-25 09:05

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁少事都嬲,將來大把嘢你會嬲死
第日對女朋友/老婆好你更加會睇唔過眼,放鬆啲啦!

珍珠宮

cibewong 發表於 20-11-24 22:39

我絕對係用心愛仔女的,我好多野都係為咗佢哋,但好似佢 ...

唔好介意,我會覺得你將好小事諗到好大,好遠水路。 無生日禮物就等於關系差?唔愛自己?唔孝順?自己養仔咁多年都白費心機?

真係好傻,可能其實只不過覺得唔知送咩禮物,或從來無諗過嘜連媽咪都要送禮嘅咩

成年人,唔好下下要人地估你點諗,想要就出聲。 我都好怕人要我估佢想點,唔係每個人嘅個性都喜歡注意呢d細位。 比我嘅個性,我覺得煩tim呀!

Relax Jm. Btw Happy Birthday

珍珠宮

2024年龍年勳章

薯圈 發表於 20-11-24 23:46
答應比心機讀書同你答應啊仔要減肥一樣,唔係講一句就等於做到

想啊仔努力讀書,我會多d鼓勵佢 ...

唔係要佢發奮圖強比心機讀書咁大件事

即係例如聽日默書,咁今日都應該要溫下卦,今日可以完全無溫過聽日就咁去默,好無責任心
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

Fion710 發表於 20-11-24 22:39
樓主唔開心係正常的,睇到呢度jm回應話唔嬲,我唔信囉

係咩?我從來都無收過d仔 生日禮物,唔。。。或者佢地好細時畫過幅畫掛 , 我d仔都成年啦,我真係唔會嬲喔,我同d 仔關系超好。

一家人齊齊整整最開心

首頁
23456...8

尾頁

跳至