自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

呢個男仔真係好恐怖, 控制狂, 都唔使殺咗人哋個女!

年輕土木工程師於城巴上以廚房刀連刺33刀殺女友案,25歲被告吳欣鍵被控謀殺罪,上月起於高院原訟庭受審。他今天(24日)開始作供自辯,坦言能跟死者拍拖猶如「中咗六合彩頭獎咁」,他希望能跟她「一生一世」,但又常擔心她會不忠。他自言「又唔係靚仔又唔係有錢」故一直缺乏自信,以往拍拖都不時會查女友行蹤,甚至以自殺來逼迫對方。

被告吳欣鍵受審前曾提出以精神失常為理由改認誤殺罪,但不獲控方接納。他出生於一個公屋家庭,父親是菜販,母親則任職保安,他與家人關係疏離,在學校亦沒甚麼朋友。相反死者就住在私人樓:「層樓值幾千萬,佢老竇退咗休戶口有幾百萬炒股票」,故他擔心對方父母看不起自己。

被告表示,他是在2016年7月跟死者在網上認識,他覺得她人漂亮,又「上進、體貼、獨立、有心思、有愛心,人緣又好」,深感「我唔靚仔又無錢,但識咗個咁好嘅女友」,故能跟她一起「就好似中咗六合彩頭獎咁」,想跟她「一生一世」。

不過,他為怕死者移情別戀,故經常要她交代行蹤,甚至用電話程式追蹤她。而他就是擔心死者去大學迎新營會被人抽水,故反對她參加,雙方常為此吵架。

被告並交代自己的情史,他的初戀是在2013年,最終因父母反對而分手。之後他再先後交上兩名女友,都不時調查對方行蹤。他甚至試過以死要挾對方跟他在一起,惟最終是他不想影響學業,且覺得「自己唔係真是咁鍾意佢」而提出分手。

被告透露自己有不斷拿酒精周圍抹的習慣,源於他初戀時怕女友笑他沒性經驗去召妓,之後就發生愛滋疑雲,朋友聲稱幫助他而乘機騙錢,更因此險連累家中被淋紅油追款,他擔心得想過自殺最終才知受騙。

他並指,因大學迎新營玩遊戲時用頭撞爆西瓜撞到嚴重頭痛,數星期後去求醫才發現腦部出現蛛網膜囊腫。

現年25歲被告吳欣鍵被控於2017年9月16日,在柴灣謀殺當時20歲的李倩姮。

琥珀宮

mickeyeva 發表於 20-11-24 23:38

死者嘅父母好慘

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

變態!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

33刀個禽獸仲想扮誤殺好明顯帶刀出嚟有預謀有計劃,講唔掂女友就殺人

大宅

回覆樓主:

好恐佈
Danny , miss u

水晶宮

回覆樓主:

佢就中六合彩
個女仔就踏上死亡之路....

侯爵府

完全,自圓其說!
有異曲同工之妙:破壞你屋企,你才有好嘅將來!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

O camp用頭撞爆西瓜

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

真係好恐怖

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

用頭撞爆西瓜... 有無必要去玩D傷害身體既野

公爵府

回覆樓主:

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

個女仔識著啲咁嘅人真係好慘

珍珠宮

好恐怖

男爵府

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

成個內容都九唔搭八

水晶宮

唔靚仔都其次,又冇自信又多疑,仲可以咁兇狠先死

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真系竹門對竹門

男爵府

真係變態!

侯爵府

陪月勳章

雨潤和適 發表於 20-11-25 01:42
用頭撞爆西瓜... 有無必要去玩D傷害身體既野

不過係咪真都唔知,得事主咁講,暫時唔覺有醫生證明。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

佢之前啲女友真係好彩

首頁

尾頁

跳至