自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

平平常常 發表於 20-11-25 22:47
完全反映了當地政府管治效能低下,疫情出現至今已經有大半年,地球上有這麼多其他國家的經驗可以參考,有 ...

瑞士人口857萬人,確診累計逾30萬宗,死亡個案3,788宗。

香港人口大約750萬人,確診五千七百幾宗,死亡人數108。

瑞士位列先進發達民主自由國家,一場疫情是一輪全球考驗,現在淪落到如此田地,簡直是他們的國恥。

公爵府

Ssddff 發表於 20-11-25 21:36
你倒轉嚟講咋!
老豆養仔,仔養仔。冇人求窮人生自己喎。
父母唔廢,逆按都搞得掟自己,冼鬼吸仔女血?

妳好憎妳父母?
恭賀新禧,迎春接福!

大宅

鴨鴨比 發表於 20-11-25 09:10
其實瑞士一向都係冷血國家
話係中立國
對老人家冷血,對小朋友都差唔多

瑞士係世界第一個被動安樂死既國家
佢哋對生命有另一種睇法
所以見到呢段新聞嘅國家係瑞士,一啲都唔覺得奇怪

子爵府

2024年龍年勳章

平平常常 發表於 20-11-25 22:54
瑞士人口857萬人,確診累計逾30萬宗,死亡個案3,788宗。

香港人口大約750萬人,確診五千七百幾宗,死亡人 ...
瑞士確診比例好高喎,肯定又係唔戴口罩。佢地應該用方艙模式分流D輕症先啱,而唔係叫60歲以上放棄醫療,呢個年齡段先係最需要入院嘅~~~60歲講真叫人放棄好唔合適,後生嘅反而靠自己抵抗力可能好返。

琥珀宮

畀面勳章

我愛Corina 發表於 20-11-25 22:12
真係好sad...大家都唔想...

英國都嚴重,你女係英國係咪讀Nursing, 要唔要出去幫手呀?

佢讀Allied health個邊,英國爆到7彩,但都照可以去醫院實習,可能唔夠人啩,佢都有同學照做 Covid ward, 英國又真係好放心喎,香港就咩都唔俾學生做,兩個 extreme

珍珠宮

大力大力 發表於 20-11-25 08:22
仲要係瑞士~

瑞士的新冠肺炎確診個案過去數天突急增,周一公布的數據顯示,自上周五起增 ...

我國90+都醫返,送埋禮物拍埋片, 熱情送你出院

呢回我地國家, 威儘全球

珍珠宮

tinlong22 發表於 20-11-25 10:39
瑞士唔識起火神山醫院?

吾識
標準多多,又要work life balance 工時又唔可以長,又有一大堆人反對違返人權

最後乜都冇

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

littlesister 發表於 20-11-25 16:01
佢讀Allied health個邊,英國爆到7彩,但都照可以去醫院實習,可能唔夠人啩,佢都有同學照做 Covid ward, ...

香港邊敢,實比人鬧到7彩

珍珠宮

Ssddff 發表於 20-11-25 18:53
你個個年代,物價低、樓價低、人工加得快,所以比家用後仲買到樓。
依家物價高、樓價高、錢唔值錢但人工追 ...

香港樓價貴、物價貴你要出氣吾該你鬧「李嘉誠」

香港地產霸權佢搞出嚟,香港超市物價貴係福佳創先河咩上架費、廣告費.....仲有衣、食、住、行都係佢控制

你要鬧揾啱對口,你父母冇欠你,如果真係欠係欠你個腦

再吾順,閙埋英國佬仲乜吾徵求你同意,向清政府「借」香港一百五十年,吾借大把地方你任用,又可以住尖沙咀、半山任你揀

男爵府

鴨鴨比 發表於 20-11-25 09:10
其實瑞士一向都係冷血國家
話係中立國
對老人家冷血,對小朋友都差唔多

咁㗎,好失望

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

littlesister 發表於 20-11-26 00:01
佢讀Allied health個邊,英國爆到7彩,但都照可以去醫院實習,可能唔夠人啩,佢都有同學照做 Covid ward, ...

我朋友個仔讀物理治療、都一樣要喺醫院幫手做實習~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sjnl43 發表於 20-11-26 00:03
我國90+都醫返,送埋禮物拍埋片, 熱情送你出院

呢回我地國家, 威儘全球

西方歐美國家、一定唔會報導~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

平平常常 發表於 20-11-25 22:47
完全反映了當地政府管治效能低下,疫情出現至今已經有大半年,地球上有這麼多其他國家的經驗可以參考,有 ...

又一自視過高既民族主義囉!
放下自在

公爵府

Ssddff 發表於 20-11-25 21:36
你倒轉嚟講咋!
老豆養仔,仔養仔。冇人求窮人生自己喎。
父母唔廢,逆按都搞得掟自己,冼鬼吸仔女血?

係喎,其實你啱!
最衰都係啲父母,唔生啲垃圾仔女出嚟就冇事,最起碼唔駛晒錢養大佢哋,可以留返啲錢嚟養自已,正式係自己攞嚟賤囉!

公爵府

Mrs.Chan 發表於 20-11-25 23:17
妳好憎妳父母?

可能埋怨緊要俾家用累到佢買唔到樓!

珍珠宮

ernbe 發表於 20-11-25 09:02
冇床位入去醫院企?

最少都要學大陸或香港起個收容所安置吧!

公爵府

littledot 發表於 20-11-26 08:11
可能埋怨緊要俾家用累到佢買唔到樓!

佢係別墅級算係新會員,不過佢啲留言似係舊會員,留言充滿埋怨同怨憤!香港人買樓住屋係辛苦,但買樓不是人生的全部,疫情期間令我學懂更加愛和珍惜家人
恭賀新禧,迎春接福!

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littledot 發表於 20-11-26 08:08
係喎,其實你啱!
最衰都係啲父母,唔生啲垃圾仔女出嚟就冇事,最起碼唔駛晒錢養大佢哋,可以留返啲錢嚟養 ...

無謂勞氣, 呢D野將來佢自己會受返
到時咪又係做返自己口中既廢老
天朗氣清

大宅

littledot 發表於 20-11-26 08:08
係喎,其實你啱!
最衰都係啲父母,唔生啲垃圾仔女出嚟就冇事,最起碼唔駛晒錢養大佢哋,可以留返啲錢嚟養 ...

我諗每人情況都唔同掛,我自己同父母關係好好,雖然都係窮養長大但大家好識體諒。但我有個朋友就好慘,窮養大但父母好吸血,日日同個女講錢俾好多家用,完全係舊一代養兒防老個款,最幣係重男輕女,將女既錢儲起幫個仔買樓,講真呢d父母真係幾垃圾。
唔知樓上jm本身經歷係點,但我覺得唔好一鬧父母就覺得係仔女不孝先

公爵府

Mrs.Chan 發表於 20-11-26 08:58
佢係別墅級算係新會員,不過佢啲留言似係舊會員,留言充滿埋怨同怨憤!香港人買樓住屋係辛苦,但買樓不是 ...

我覺得你哋好勁,成日都認得邊啲係舊會員回魂。

首頁

尾頁

跳至