婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

月頭開始發覺心跳好怪,其中一吓會遲咗,之後先好大力跳一吓。睇完呢度jm 分享,係叫早搏。睇過中醫,話係胃炎引致,食咗兩星期藥,冇好轉。睇咗兩個心臟專科,昨日開始24小時心電圖。不時感覺有跳亂就按event 。覺得自己好病,好灰。我已經由頭到腳都係病。我究竟要捱到幾時,好唔捨得家人,但有病真係好辛苦。常想快啲返天家。純呻

水晶宮

回覆樓主:

你幾常發作?
我由十八廿二已經有早博,都廿年了,間中發作(但唔算密嘅),發作時每幾下至十幾下心跳就跳亂一下。做運動同懷孕時發作得多D。唞下無嘢會自己正常返。

男爵府

Nbs 發表於 20-11-25 11:10
你幾常發作?
我由十八廿二已經有早博,都廿年了,間中發作(但唔算密嘅),發作時每幾下至十幾下心跳就跳 ...

謝謝分享。11月頭開始。特別係食完野之後兩個鐘,特別頻密,有時一分鐘有三、四次。同時間個胃又脹,又唔食得多。唔知係咪心理作用,有時行得快都會喘氣。請問你係咪做晒檢查?電腦掃描,超聲波,24小時心電圖都正常?

水晶宮

cheukyingmama 發表於 20-11-25 13:14
謝謝分享。11月頭開始。特別係食完野之後兩個鐘,特別頻密,有時一分鐘有三、四次。同時間個胃又脹,又唔 ...

我做咗24小時心電圖同心臟超聲波,都正常。

男爵府

Nbs 發表於 20-11-25 13:24

明白,我要星期六先知24小時心電圖報告。不過我估都會有問題(按咗好多次event)。到時睇下要再做咩檢查。

大宅

回覆樓主:

係咪心悸?

男爵府

Nevaeh72 發表於 20-11-25 20:19
係咪心悸?

應該唔同。心悸係心跳快。早搏係漏跳或者突然一吓跳得好大力。

子爵府

回覆樓主:

有冇做超聲波?除咗呢啲仲有冇其他唔舒服?

男爵府

chunheilo 發表於 20-11-25 22:22
有冇做超聲波?除咗呢啲仲有冇其他唔舒服?

暫時只係早搏同胃脹。醫生提議先做24小時心電圖。有問題就再做超聲波及電腦素描。

珍珠宮

cheukyingmama 發表於 20-11-25 22:48
暫時只係早搏同胃脹。醫生提議先做24小時心電圖。有問題就再做超聲波及電腦素描。
...

你幾歲?

別墅

回覆 cheukyingmama 的帖子

Hi 你好! 想問你依家早搏有冇好啲? 你做24小時心電圖未吖? 我都係上年開始有早搏, 差不多有大半年啦! 啱啱有早搏時唔覺個胃有咩唔妥, 只係食量少咗啲, 但胃口無問題, 最近幾個月先開始發現胃氣好嚴重, 胃氣勁時早搏就嚴重啲, 唔知你哋會唔會都係咁?

男爵府

MARI123 發表於 21-2-5 17:29

Hi 你好! 想問你依家早搏有冇好啲? 你做24小時心電圖未吖? 我都係上年開始有早 ...

我嘅早搏情況已經冇咁嚴重。做咗24小時心電圖(早博情況唔算密),心臟電腦掃描(血管有膽固醇積聚,但情況唔嚴重)。因為我每次餐後早搏特別嚴重,所以我亦做咗胃鏡(中度胃炎)。兩個醫生最後嘅總結都係話我有壓力。但佢哋同時間都話胃炎不會引致早搏。醫生開咗胃藥要食一個月,我自己有戒茶類,凍飲。另又覺得自己血氣唔夠,所以每日都飲紅棗水。各様改變唔知有冇用,但我早搏情況真係減少咗。咁你有冇做其他檢查?祝你早日康復!

別墅

多謝你分享!
我有做24小時心電圖, 屬於中度早搏, 之後再有做心臟超聲波, 發現左右心瓣有輕微倒流, 醫生話雖然有啲倒流, 但唔算係病, 早搏原因揾唔到。有揾過中醫調理, 最初愈調愈差, 12月時個中醫懷疑可能係個胃既問題而引致早搏, 改咗藥方後, 早搏先有改善, 但胃氣就好勁, 最近可能食咗啲魚生同蟹, 唔知係咁啱定咁橋, 胃氣多時早搏又差咗! 我懷疑自己可能有幽門螺旋菌, 諗住過完年後去做幽門螺旋菌吹氣測試, 睇吓關唔關呢樣嘢事而令到胃氣勁多。西醫都有講過早搏唔關胃事, 但又真係聽過有啲jm分享過話早搏同時個胃有問題。
咁你食咗1個月胃藥後, 胃脹係咪無咗好返啦? 你之前有冇胃氣呢個問題?

另外多謝你祝福, 希望大家都可以完完全全好返!

男爵府

MARI123 發表於 21-2-5 22:56

多謝你分享!

其實我只係食咗一個星期。不過我本來都唔太覺個胃唔舒服。係中醫講我先去照吓。照完又真係有胃炎。我早搏係小咗,但仍然每日都感覺到。不過做完檢查話冇大問題,我就唯有去習慣。

別墅

多謝你回覆!
我都係同你一樣, 每一日都感受到早搏, 最近都幾密, 自從有早搏以嚟, 每一日都感受到, 只差多定少 !

如果大家早搏有咩進展改善, 上嚟多啲互相分享吖!

祝大家早搏可以早日康復。

男爵府

MARI123 發表於 21-2-7 00:45

多謝你回覆!

頻密起上嚟,真係好困擾,好擔心。有需要可隨時pm聯絡,大家交流分享吓。

別墅

好吖! 多謝你

侯爵府

畀面勳章

Nbs 發表於 20-11-25 13:24
你做了這些心臟檢查都是正常,為何還診斷是有早博??
給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

水晶宮

rainlamrainlam 發表於 22-1-5 23:06
你做了這些心臟檢查都是正常,為何還診斷是有早博??

超聲波心臟結構正常
心電圖捉唔到發作時
早搏只係病徵,找唔到原因就算了

首頁

尾頁

跳至