婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

月頭開始發覺心跳好怪,其中一吓會遲咗,之後先好大力跳一吓。睇完呢度jm 分享,係叫早搏。睇過中醫,話係胃炎引致,食咗兩星期藥,冇好轉。睇咗兩個心臟專科,昨日開始24小時心電圖。不時感覺有跳亂就按event 。覺得自己好病,好灰。我已經由頭到腳都係病。我究竟要捱到幾時,好唔捨得家人,但有病真係好辛苦。常想快啲返天家。純呻

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

你幾常發作?
我由十八廿二已經有早博,都廿年了,間中發作(但唔算密嘅),發作時每幾下至十幾下心跳就跳亂一下。做運動同懷孕時發作得多D。唞下無嘢會自己正常返。

大宅

2021勳章

Nbs 發表於 20-11-25 11:10
你幾常發作?
我由十八廿二已經有早博,都廿年了,間中發作(但唔算密嘅),發作時每幾下至十幾下心跳就跳 ...

謝謝分享。11月頭開始。特別係食完野之後兩個鐘,特別頻密,有時一分鐘有三、四次。同時間個胃又脹,又唔食得多。唔知係咪心理作用,有時行得快都會喘氣。請問你係咪做晒檢查?電腦掃描,超聲波,24小時心電圖都正常?

公爵府

2021勳章

cheukyingmama 發表於 20-11-25 13:14
謝謝分享。11月頭開始。特別係食完野之後兩個鐘,特別頻密,有時一分鐘有三、四次。同時間個胃又脹,又唔 ...

我做咗24小時心電圖同心臟超聲波,都正常。

大宅

2021勳章

Nbs 發表於 20-11-25 13:24
我做咗24小時心電圖同心臟超聲波,都正常。

明白,我要星期六先知24小時心電圖報告。不過我估都會有問題(按咗好多次event)。到時睇下要再做咩檢查。

複式洋房

2021勳章

回覆樓主:

係咪心悸?

大宅

2021勳章

Nevaeh72 發表於 20-11-25 20:19
係咪心悸?

應該唔同。心悸係心跳快。早搏係漏跳或者突然一吓跳得好大力。

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

有冇做超聲波?除咗呢啲仲有冇其他唔舒服?

大宅

2021勳章

chunheilo 發表於 20-11-25 22:22
有冇做超聲波?除咗呢啲仲有冇其他唔舒服?

暫時只係早搏同胃脹。醫生提議先做24小時心電圖。有問題就再做超聲波及電腦素描。

珍珠宮

2021勳章

cheukyingmama 發表於 20-11-25 22:48
暫時只係早搏同胃脹。醫生提議先做24小時心電圖。有問題就再做超聲波及電腦素描。
...

你幾歲?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊