自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

BGCOME08 發表於 20-11-25 13:52
去得西安,一定會去兵馬俑的。但華清池有乜好睇?睇相得幾個爛石池咋喎,係咪楊貴妃出浴嘅池?我仲諗住唔 ...

其實華清池真係好一般, 但因為我响"西安火車站"坐的公交, 一定經華清池, 然後先到兵馬俑, 所以都落左車睇吓

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

BGCOME08 發表於 20-11-25 13:52
去得西安,一定會去兵馬俑的。但華清池有乜好睇?睇相得幾個爛石池咋喎,係咪楊貴妃出浴嘅池?我仲諗住唔 ...

係呀就係楊貴妃嗰個,我記得兩邊好近,去兵馬俑一定會去埋華清池,仲有西安事變留低嘅子彈孔

公爵府

lovelybaby2015 發表於 20-11-25 13:53
其實一落吊車, 就係北峰, 嗰度有涼亭, 食肆, 廁所, 塊石亦响果度, 係平地嚟, 唔駛行山, 無難度的, 通常旅 ...

係呀,所以上黎問清楚係咪好難行?好似你相中果條梯,實爬唔到……。

所以我都係決定留响北峰,陪2個老人家影吓相就算。唔好話佢哋,要我行都有難度……

公爵府

vivibabyvivi 發表於 20-11-25 13:55
係呀就係楊貴妃嗰個,我記得兩邊好近,去兵馬俑一定會去埋華清池,仲有西安事變留低嘅子彈孔
...

你自己去定跟團?我諗緊好冇join佢D Day tour好?聽聞人超多,自己去買飛都有D難度……

水晶宮

畀面勳章

BGCOME08 發表於 20-11-25 14:00
係呀,所以上黎問清楚係咪好難行?好似你相中果條梯,實爬唔到……。

所以我都係決定留响北峰,陪2個老人 ...

如果而家要我再行,我都要諗吓
嗰陣好勇,膽粗粗見人行我哋又行
btw,d同胞真係好犀利,我見有三四歲小朋友,又見七八十老人家,仲有d女士著有踭鞋行,真係自愧不如

公爵府

vvbyy 發表於 20-11-25 13:50
西安好玩,我住了二間酒店,一間banyan tree 一間近鐘樓

多謝你的介紹,咁你覺得西安邊度好玩?介紹一吓

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

BGCOME08 發表於 20-11-25 14:02
你自己去定跟團?我諗緊好冇join佢D Day tour好?聽聞人超多,自己去買飛都有D難度……
...

我跟團,十幾年前喇

公爵府

lovelybaby2015 發表於 20-11-25 14:04
如果而家要我再行,我都要諗吓
嗰陣好勇,膽粗粗見人行我哋又行
btw,d同胞真係好犀利,我見有三 ...

唔同架,佢哋行慣架。我試過問個大6朋友,去呢間酒店點撘車?朋友話好近咋,跟佢行,點知行咗我9個字路……原來佢哋好近嘅意思唔同我哋香港人

公爵府

vivibabyvivi 發表於 20-11-25 14:05
我跟團,十幾年前喇

其實我覺得跟團都抵喎,平時4千幾5千都得,真係平過自由行。

水晶宮

畀面勳章

BGCOME08 發表於 20-11-25 14:09
唔同架,佢哋行慣架。我試過問個大6朋友,去呢間酒店點撘車?朋友話好近咋,跟佢行,點知行咗我9個字路… ...

所以香港人運動量真係唔及大陸人

水晶宮

旅行團北峰上, 就係因為最易去, 容易行.

華山論劍石每一個峰都有, 我西峰上, 因為係最長吊索, 行東,南,中, 北落, 唔算長, 係HK行慣行既, 一D都冇難度, 除非你係山下行上去, 否則KILL晒5峰係好容易的. 老人家冇行開既當然係北峰附近行下就算, 不過, 係超多人

公爵府

親子王國15週年勳章

我廿多歲时去過,行上去,搭吊車下来,斜高多级路窄,我地趕时间行得急,有同伴行到喘

子爵府

畀面勳章

lovelybaby2015 發表於 20-11-25 13:31
華山論劍石,一坐吊車上到北峰就見了
我爸當年六十多啲,上到北峰就無行了,得我同埋C6上到金鎖關(近中峰 ...

好高難度,我le d 有畏高未行先腳軟

大宅

BGCOME08 發表於 20-11-25 13:43
諗住5日行程,唔洗去得多,精選一D必去嘅點就ok

西安比較大, 唔計頭尾交通, 得 3 整日, 部份點與點比較遠, 要考慮交通時間, 有無咩心水點必去, 定左再計其他點的距離.

子爵府

大約30年前去過........當時我老豆話去華山山頂論劍,結果...........
那天落大雪,山頂封了,D團友(不少上了年紀)話要行落山,唔坐車,結果到半山時發現山路及樓梯全結冰了,企都企唔穩,旁邊是懸崖,嚇到班團友全部腳震,而我同老豆用屁股慢慢sir落去既方法落山,領隊見我地sir得較快,叫我地先落山班救兵(30年前唔好同我講手提電話),結果落到山6點快天黑,班救兵上山救人,不過好彩最終全安全落到山。
第二日班團友散晒,大部份留係酒店或到景點唔落車,而領隊及導遊比人插到飛起.......不過呢D嘢領隊及導遊都唔想既,話要行落山睇風景既佢班團友,鬼知道結冰咩,旅遊巴又開走左,想返轉頭上山坐車又唔得

水晶宮

回覆樓主:

平時唔行開山,一定會覺得難行,假如遊人唔多,可以慢慢上,但落就一定比上更難。
我之前暑假去,人多到不得了,排纜車上都排幾個鐘。上華山幾乎用咗半日,喺華山論劍石影咗10秒8秒就趕返落去了。

男爵府

去年我冇坐吊車,用咗8小時由山脚行上去住咗東峰一晚睇日出,5峰亦行晒。
真係好辛苦,人生去過一次就夠了。沿途好少厠所。年紀大,坐吊車北上北落就夠了。沿途樓梯好斜好多,真係好考耐力和體力。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

leungszeon 發表於 20-11-25 14:25
大約30年前去過........當時我老豆話去華山山頂論劍,結果...........
那天落大雪,山頂封了,D團友(不少上 ...

嘩,真係有驚無險

公爵府

chocolatebean 發表於 20-11-25 14:14
旅行團北峰上, 就係因為最易去, 容易行.

華山論劍石每一個峰都有, 我西峰上, 因為係最長吊索, 行東,南,中, ...

我家2老肯定行唔到5峰啦,我都行唔到

我而家諗緊,一係西上西落,一係北上北落。不我睇相就覺得西峰景靚D,但好似就冇華山論劍碑?北峰就有,而且容易行。或者再睇吓,先決定。

公爵府

leungszeon 發表於 20-11-25 14:25
那天落大雪,山頂封了,D團友(不少上 ...

咁有車唔坐,係要行落山,好似係班團大問題D喎。老實講,高算好天行,都好危險。

首頁

尾頁

跳至