自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2021勳章

Cheddar85ang 發表於 20-11-25 14:25
平時唔行開山,一定會覺得難行,假如遊人唔多,可以慢慢上,但落就一定比上更難。
我之前暑假去,人多到不 ...

等纜車都幾個鐘

伯爵府

2021勳章

qq_wife 發表於 20-11-25 14:28
去年我冇坐吊車,用咗8小時由山脚行上去住咗東峰一晚睇日出,5峰亦行晒。
真係好辛苦,人生去過一次就夠了 ...

咁你覺得如果吊車北上北落,對老人家黎講o唔ok?

翡翠宮

2021勳章

BGCOME08 發表於 20-11-25 13:52
去得西安,一定會去兵馬俑的。但華清池有乜好睇?睇相得幾個爛石池咋喎,係咪楊貴妃出浴嘅池?我仲諗住唔 ...

果陣我去完華清池真係o左咀,同我friend笑到依家,一個爛池都可以成為景點 不過西安治安麻麻,我好多年前去時,喺鐘樓影相時差啲比賊搶走個手袋 好彩我老公幫我影緊相時見到,即刻喝停佢

珍珠宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

leungszeon 發表於 20-11-25 14:25
大約30年前去過........當時我老豆話去華山山頂論劍,結果...........
那天落大雪,山頂封了,D團友(不少上 ...
好驚險,好彩無事.

男爵府

西峰吊車站仲要行一大段路加一條大斜路。有一舊大石平台,要爬索鏈上去睇西峰個牌。好多人,我冇迫上去。因西峰比北峰高,風景自然更靚,睇到更多奇形怪狀的山鋒。

至於北峰,一出吊車站行多幾步就見到華山論劍個牌,仲有一個影相位見到連綿山鋒就如一條睡龍。

珍珠宮

2021勳章

回覆 qq_wife 的帖子

因為你係底行上去, 當然好辛苦啦!

珍珠宮

2021勳章

回覆 BGCOME08 的帖子

YES, 西峰風景最靚

侯爵府

2021勳章

BGCOME08 發表於 20-11-25 13:18
兩老話想去西安+華山,襯而家未通關,所以定資料搜集。

老豆體力較好,媽就差D,要慢慢行。

好多年前跟團去過,但詳情都唔得曬啦,如果怕行唔倒就去睇兵馬俑,真係好壯觀,值得一去,但食就真係麻麻啦

珍珠宮

2021勳章

OK啦! 呢個係唯一最容易辦法上華山

珍珠宮

2021勳章

行智取華山路落山仲快過排隊, OF COURSE NOT RECOMMEND TO THE ELDERLY

男爵府

2021勳章

lovelybaby2015 發表於 20-11-25 13:31
華山論劍石,一坐吊車上到北峰就見了
我爸當年六十多啲,上到北峰就無行了,得我同埋C6上到金鎖關(近中峰 ...
我見D梯級好直吓,請問落山時是否都是這些梯級?
唔該!

水晶宮

2021勳章

回覆樓主:

老人家我會建議西上西落,華山論劍好幾個,唔一定要去北峰睇,西峰中峰都有,西峰係最高峰,坐纜車上西峰望見D山好有氣勢。 西上西落唔辛苦,見到危險地方可以唔行,你見好多地方好危險係D人自己想試想排戰,唔行冇所謂。
華清池可以唔去,鐘樓夜景好靚,古城牆,兵馬俑必去。
陝西歷史博物館有時間都好值得一去,入面好多珍藏。
華山+兵馬俑+陝西歷史博物館+古城牆係我認為西安最值得去嘅地方。

水晶宮

2021勳章

BGCOME08 發表於 20-11-25 14:43
等纜車都幾個鐘 。

唔係暑假或者國內長假期就唔使等咁耐。

大宅

2021勳章

leungszeon 發表於 20-11-25 14:25
大約30年前去過........當時我老豆話去華山山頂論劍,結果...........
那天落大雪,山頂封了,D團友(不少上 ...

好犀利呀,一定畢生難忘

男爵府

2021勳章

BGCOME08 發表於 20-11-25 13:18
兩老話想去西安+華山,襯而家未通關,所以定資料搜集。

老豆體力較好,媽就差D,要慢慢行。

我只上過西峰,對我來講已經夠了,老人家更加,好似話西峰已經係最易行

男爵府

2021勳章

whywhite22 發表於 20-11-25 18:11
老人家我會建議西上西落,華山論劍好幾個,唔一定要去北峰睇,西峰中峰都有,西峰係最高峰,坐纜車上西峰望 ...

黃河壺口瀑布都好值得去 飛流直下三千尺。。。。

珍珠宮

2021勳章

BGCOME08 發表於 20-11-25 14:43
等纜車都幾個鐘 。

真係好誇張,近9成都係國內人來旅遊。但人民質素非常好,無人插隊、不太嘈吵,而且乾淨,估唔到。

伯爵府

2021勳章

qq6a 發表於 20-11-25 18:25
黃河壺口瀑布都好值得去 飛流直下三千尺。。。。

呢個點我都有睇,但由西安去好似要坐好多個鐘車,係咪架?

伯爵府

2021勳章

Cheddar85ang 發表於 20-11-25 18:27
真係好誇張,近9成都係國內人來旅遊。但人民質素非常好,無人插隊、不太嘈吵,而且乾淨,估唔到。
...

伯爵府

2021勳章

whywhite22 發表於 20-11-25 18:11
老人家我會建議西上西落,華山論劍好幾個,唔一定要去北峰睇,西峰中峰都有,西峰係最高峰,坐纜車上西峰望 ...

好清楚,好實用,多謝哂你嘅資料。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊