論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

1)想問除左人工,平時洗唔洗交錢比佢?2)洗唔洗出部手機比佢?驚佢成日玩手機喎!3)工人平時有冇規定幾時瞓覺?因為婆婆成日睇電視好夜4)係唔係要規定要煮早、午、晚三餐?因為婆婆慣咗只係食早、晚二餐。暫時問住咁多先,謝謝。

大宅

謝謝大家嘅回覆,遲d再多謝你哋。

男爵府

住家小男人 發表於 20-11-25 13:49
1)想問除左人工,平時洗唔洗交錢比佢?2)洗唔洗出部手機比佢?驚佢成日玩手機喎!3)工人平時有冇規定幾 ...

1)你講既「交錢」係指咩?2)唔使,佢亦唔稀罕。3 & 4)冇硬性規定,每間屋企習慣不同,你地同姐姐夾到就得。

水晶宮

住家小男人 發表於 20-11-25 13:49
1)想問除左人工,平時洗唔洗交錢比佢?2)洗唔洗出部手機比佢?驚佢成日玩手機喎!3)工人平時有冇規定幾 ...

你所問的, 冇標準答案, 但以 common sense 來思考就會有答案。
1) 交$俾工人楂手
工人要自行去買餸、交你家中雜费、陪家中成員坐車四圍去?!
原則是盡量不用工人墊支任何費用, 任何費用最好有機印單, 去街市就無謂叫檔販開手寫單。

2) 手機...
你平時如何聯絡工人? 工人要出街工作嗎? 一部只可打出打入或低檔舊智能手机已足夠工人用於工作上聨繋你?
你是無需要照顧工人玩電話及與親朋聯繫的需要的。

3) 早午晩三餐。
家中成員既然只吃早晚兩餐, 何解要工人煮三餐? 如果家中成員食足4餐, 又是否叫工人只煮三餐?
不過, 工人總要吃飯, 你要預佢吃起碼三餐

以上一切視乎家庭成員需要及家中運作。

水晶宮

回覆樓主:

工人休息時間係 以 "合理" 來安排。

大宅

honeybid2 發表於 20-11-25 14:24
1)你講既「交錢」係指咩?2)唔使,佢亦唔稀罕。3 & 4)冇硬性規定,每間屋企習慣不同,你地同姐姐夾到就 ...
交錢意思係佢要陪婆婆落街買嘢,可能要買生菓、點心之類。因為婆婆有少少矇矇哋,我驚佢打斧頭。btw, 到時先算喇。謝謝你。

大宅

birdbird 發表於 20-11-25 18:21
工人休息時間係 以 "合理" 來安排。
謝謝你,因為婆婆有時睇電視睇到好夜,暫時諗住係床位隔離加簾,遮一遮住,希望唔會太影響工人瞓。

大宅

birdbird 發表於 20-11-25 18:17

你所問的, 冇標準答案, 但以 common sense 來思考就會有 ...
收到,我乜都唔知㗎,依家盡量學吓嘢,我其實都好頭痕,惟有見步行步。多謝你既意見。

子爵府

住家小男人 發表於 20-11-26 20:45
交錢意思係佢要陪婆婆落街買嘢,可能要買生菓、點心之類。因為婆婆有少少矇矇哋,我驚佢打斧頭。btw, 到時 ...

如果婆婆係咁情况,婆婆家中,唔好放咁多財物,手飾 ,錢都只係夠買餸,飲茶,monitor 住用到差不多,先再俾婆婆,錢對工人係好大誘惑,唔好試練佢哋,工人偷錢,係偷大大舊錢,首飾嗰d case, 聽唔少,唔好以為婆婆收埋,攝埋係屋企床下底,柜桶底,或者鎖住,工人會唔知,工人24小時係屋企,乜都摷到出嚟架!

大宅

細姐姐 發表於 20-11-28 08:55
如果婆婆係咁情况,婆婆家中,唔好放咁多財物,手飾 ,錢都只係夠買餸,飲茶,monitor 住用到差不多,先再 ...
收到。唉,好麻煩,諗住擺錢嘅櫃桶安把鎖,但又驚婆婆唔識開,因為婆婆頭腦有d亂。我會留意一下。惟有到時再叫婆婆將大部分存銀行先。多謝你先

子爵府

住家小男人 發表於 20-11-29 21:02
收到。唉,好麻煩,諗住擺錢嘅櫃桶安把鎖,但又驚婆婆唔識開,因為婆婆頭腦有d亂。我會留意一下。惟有到時 ...

仲有工人好識做戲,遇到個老實固然好,但有好多係扮嘢,總之,一定要提防,唔好以為你對佢好,佢就一定對你好,一定要提防,大家表面客氣,做到好似好信佢就得,錢銀一定要鎖好。

複式洋房

1)不用,除非你要叫佢幫你買野
2)佢地自己肯定有的

首頁

尾頁

跳至