自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

wtcys 發表於 20-11-25 17:12
其實好多女人人工仲高過男人, 但禮金仲要冇價講, 加埋影相/旅行/ 擺酒 ....可能男方出大多數, 怪不知香港 ...

仲要平日行街睇戲食飯送禮物 ,講真,搵得2皮,佢俾到38888同68888已經好好。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

20150618bb 發表於 20-11-25 10:27
睇得下...........相信都要4,,5

奶奶都要買比新抱。。。

水晶宮

回覆樓主:

講到"家鄉",咁個男仔鍾意國內美女,就係要跟番人地ga啦。

伯爵府

喺香港結婚,女方點解要依家鄉習俗?
如果要咁講,大陸好多地方女家都要帶返唔少嫁妝返去,佢又一樣咁做咩?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

16萬8真係太多,俾我係個男既,會話娶唔起佢,叫佢搵過個

公爵府

個女既都唔識體諒男友,都唔係真愛,梗係唔娶啦

珍珠宮

唔娶,因為娶咗,女家都會睇唔起自己。叫佢女朋友返鄉下揾個男人可以俾30萬至50萬禮金俾佢。大家滿意。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

當年C6比$68000禮金,女家無回禮,但我媽媽比錢佢買樓。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

crazypaper 發表於 20-11-25 19:31
唔娶,因為娶咗,女家都會睇唔起自己。叫佢女朋友返鄉下揾個男人可以俾30萬至50萬禮金俾佢。大家滿意。 ...

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

結乜野丫,唔結好過<<呢句係同個男既講

叫個女人返鄉下揾人娶,啱曬佢心意。

琥珀宮

紅酒 發表於 20-11-25 14:27
今次攞咗記者攞嘅料討論
如果只拍咗一年拖,月入得2萬一,
佢覺得要俾十幾萬禮金,比佢預期中多,

對月入二萬既階層,開口要十幾萬禮金,太多了吧!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

上年見識左一個北姑,3X仲有個女定仔16歲既,同23歲男拍拖,男揾2萬頭一個月,唔夠幾個月,女既話有左,向男要30萬禮金,男家唔同意婚事,最後個男既去銀行、財仔借到25萬。

真係好難相信個女係真愛,明知男無能力都要佢去借錢畀佢。又真係男既咁蠢會照做囉﹗

而家搞到男家一鑊泡﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

雖然我嫁咗,但唔明點解要有禮金,其實咪係兩口子的錢。就算男家有錢,有骨氣的男仔都唔會問屋企要。而如果男仔又未有錢到所有開支都出晒,個寶貝女咪要夾埋一分囉。結婚已經多開支,個阿媽就唔好趁火打劫啦。如果父母錫個女,應該唔收佢錢,等新人唔使唔夠錢使。

Astra00    發表於 20-11-25 22:09

珍珠宮

嘩,我原來我是地底泥

伯爵府

回覆樓主:

禮金應該係睇男方能力,冇咁大個頭帶咁大頂帽,大部分都不歡而散。
其實真係好睇咩父母,明知對方普通家庭,又開到個價咁高,有冇諗過個女婚後係要一齊捱面包?!
女方唔識做唔體諒,又係麻煩!

當年我老公都係俾意頭數字禮金,而我父母將禮金$全部買哂金器俾我出嫁
感恩我的父母對我及老公都好好!

水晶宮

yuyueng 發表於 20-11-25 14:48
其實禮金擺酒錢應該邊個比?呢D野唔系應該男女雙方自己搞掂佢?第時我個仔要結婚我真系唔覺得我有義務要比 ...
同意。將來仔女結婚,自己搞定算。不好煩咁多繁文縟節。

水晶宮

forgive?forget? 發表於 20-11-25 19:02
喺香港結婚,女方點解要依家鄉習俗?
如果要咁講,大陸好多地方女家都要帶返唔少嫁妝返去,佢又一樣咁做咩 ...
很多人輸打贏要,對自己有利就話跟鄉下做法。不出奇。

公爵府

我愛Corina 發表於 20-11-25 17:15
都真係幾貴。。。。

但外母會買十幾萬比個女婿?

當年聽個fd講佢父母開18萬,佢老公搵萬幾一個月,99要還價,父母話唔得,18萬都俾唔起點養得起佢個女同孫,佢地可以自己養番,果時fd有左所以要結,最後fd對父母買左隻金勞俾佢老公,仲有金介子頸鍊,仲有層樓陪嫁但父母唔轉名住,驚個男一個轉身走佬就咩都冇 依家買多層樓收租,女家供
另外個fd我諗起碼都俾30萬up, 佢老婆pre wedding 都影4次(港台日韓),仲話買左條20萬鑽石頸鍊好抵!用黎結婚果日帶only,仲未計其他
我依d貧窮限制我思想,我媽$1都冇收話唔係賣女

男爵府

回覆樓主:

大家傾唔掂數,唔好結婚啦,拍住先,橫掂遲早散,為錢鬧交,大家心中有條刺,點樣過一世

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

S_family 發表於 20-11-25 14:48
當年聽個fd講佢父母開18萬,佢老公搵萬幾一個月,99要還價,父母話唔得,18萬都俾唔起點養得起佢個女同孫 ...

Case 1, 個男搵$1萬幾,拎$18萬出黎又點,拎完出黎都係每月得$1萬幾,問心,唔係女家比層樓佢地住,都係難養老婆同仔啦。佢父母會唔會有d 多餘

我好多謝我媽無開天價,係直頭無開價,任男家比,拎個意頭就算。呢個年代男女平等,女家要錢養大個女,男家個仔唔洗錢養大咩

首頁

尾頁

跳至