自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

侯爵府

未開光,又走去拜,入邊嗰個未必係觀音,可能係其他嘢,搵法科師傅睇吓
8-)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

pixie.pix 發表於 20-11-25 16:35
回覆 miriam 的帖子

對....死牛一面頸唔聽人講,影響埋其他家人都唔理,繼續亂拜.... ...

買返黎之前應該有好多靈體坐左係度,要請走真係要揾人搞
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珊瑚宮

回覆樓主:

送走未開光佛像
好多年前試過
當年親戚送吓佛像,又送吓觀音像擺設, 大家行過佛店會攞吓小卡(未開光的)
終於屋企滿天...., 自己祖先都入唔到屋,最後我地搵道士送走晒

珍珠宮

pixie.pix 發表於 20-11-25 16:37
回覆 小詠 的帖子

你後來點解決??係唔係一定要上門先清到屋?

最後家人差D命都無, 入左醫院, 我地要比錢搵CF 處理, 清屋, 神像掉左都無用, 要清屋( CF我唔介紹啦)

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

pixie.pix 發表於 20-11-25 16:35
回覆 miriam 的帖子

對....死牛一面頸唔聽人講,影響埋其他家人都唔理,繼續亂拜.... ...

下、咁真係好難搞
擔心你

男爵府

回覆 小詠 的帖子

清屋係點清?CF大概收幾錢?我都唔知去邊度搵CF....怕被人呃

男爵府

回覆 cbeyond 的帖子

道士係點請走D野?亞媽一定唔肯換走拜緊嘅觀音,佢迷到十足十唔聽人講....

男爵府

回覆 蘋果姐姐^_^ 的帖子

我自己都好驚....已經幾年係咁....好想搬,但短時間搬唔到....又驚搬走D野都會跟住我

珊瑚宮

pixie.pix 發表於 20-11-25 16:48
回覆 cbeyond 的帖子

道士係點請走D野?亞媽一定唔肯換走拜緊嘅觀音,佢迷到十足十唔聽人講.... ...

真係開壇作法, 佛像咭/海報即時燒晒, 佛像佢攞走幫我地搞。
清空之後, 再幫我地重新安過祖先, 地主
話全屋都係, 祖先根本就入唔到屋, 點保佑後人。
之前我地無地主的。

禁止訪問

伯爵府

cbeyond 發表於 20-11-25 16:56
真係開壇作法, 佛像咭/海報即時燒晒, 佛像佢攞走幫我地搞。
清空之後, 再幫我地重新安過祖先, 地主
話 ...

咁我想問,如果好多年前拎咗張佛像咭,一直放咗係銀包,會唔會惹鬼呢?

可唔可以就咁掉咗佢?

珊瑚宮

anniellm 發表於 20-11-25 17:06
咁我想問,如果好多年前拎咗張佛像咭,一直放咗係銀包,會唔會惹鬼呢?

可唔可以就咁掉咗佢?

咁就唔知道了
之後屋企人,包括我,再唔會行街見到就攞張海報/咭返屋企。
其實都有漏網之魚, 仲有d咭當日攞漏出來化
我就攞去廟,拜神順便化埋

珍珠宮

cbeyond 發表於 20-11-25 17:12
咁就唔知道了
之後屋企人,包括我,再唔會行街見到就攞張海報/咭返屋企。
其實都有漏網之魚, 仲有d咭當日 ...

咩係街會有人派佛像卡?海報架?

伯爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-11-25 17:18

齋舖都有

珊瑚宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-11-25 17:18

經過賣佛具的店, 食齋舖頭, 會有放出來俾人任攞
以前覺得靚, 行過咪攞張, 現在一定唔會

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

pixie.pix 發表於 20-11-25 16:30
回覆 Jasmine-4711 的帖子

佢唔肯搵師傅....佢長時間在家,好難搵師傅上門清屋.... ...

安排節目叫家人陪佢出街幾個鐘,
例如去寺廟拜觀音更誠心, 食埋齋先番

約定時間請師傅上家, 上來前打你手機,
確定你阿媽已出大廈門口

師傅可否趕完鬼之後開光? 如果掉左, 你阿媽一定再買, 前功盡廢

珍珠宮

cbeyond 發表於 20-11-25 17:26
經過賣佛具的店, 食齋舖頭, 會有放出來俾人任攞
以前覺得靚, 行過咪攞張, 現在一定唔會
...

哦,咁我都小心d先
好少去呢d地方 可能去佐真係會拎張袋住,以為會保佑自己

侯爵府

我家也有觀音。

其實,觀音要點拜?不是貢水+水果嗎?

====
我的也沒開光(我覺得也是騙人的。誰去開?得道大僧得鬼閒

=====
但我信很多污糟野在公仔/佛像。

最慘,佛像不能掉。(我不是拜"公仔"的人,但我也不敢掉。)

我只是覺得觀音+笑佛很好看

=====

伯爵府

育兒性格勳章

cbeyond 發表於 20-11-25 16:41
送走未開光佛像
好多年前試過
當年親戚送吓佛像,又送吓觀音像擺設, 大家行過佛店會攞吓小卡(未開光的)

jm見你講開攞小卡我都有差不多體驗。
由於知道亞媽鍾意睇佛書,有次行過街(已經忘記在哪裡)見到有書仔免費取,於是攊了一本畀亞媽立吓眼封面是講"中陰身",我唔識就咁送咗畀亞媽。
事後亞媽同我講本書有古怪,佢處理咗喇。佢叮囑我以後都唔好再响街度攞書。
(佢可能怕我驚無詳細講什麼古怪嘢。)

男爵府

20150618bb 發表於 20-11-25 16:04
隨心

其實你真係有心解答人哋嘅問題嗎?
如果你係覺得可以隨心真係不如唔好答

隨心俾鬼砸?
隨心有佢家庭安寧?

首頁
12345...12

尾頁

跳至