自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

珍珠宮

Manmanca 發表於 20-11-25 21:07
其實點解要擺巴士總站?
因真係成日都見巴士總站放左好多像
...

因為有d 司機出車會裝下香, 對無主孤魂又好,保司機平安又好。 都係winwin.

伯爵府

育兒性格勳章

princesscupcake 發表於 20-11-25 21:08
你搜尋吓本書名就知

攞嗰時唔識嘢,依家知道係乜。
自此之後我都唔敢隨便攞。

侯爵府

SandyKL 發表於 20-11-25 19:53
如果你認同佛理,這一篇講解佛教關係「開光」非常好。

https://chrischao421953.pixnet.net/blog/post/21 ...

講得十分好!開光=佛開我們的光(智慧)。教識我們不同佛像的symbols!

======
在佛教來說, "公仔",是把大道理,用"公仔"形式去提醒我們。

我們受教的,常常把戒及慈好好實行,也會對"公仔"珍而重之。。。

=====
但真的勁多野躲在這些佛像。。。。 加上貢的人時時有所求。邪靈最愛!一拍即合。
=====
靈異分享:

我觀音,手指被貓弄斷的。巳即時痴好,但一直沒法"復位"。手指太幼了。。。。剛剛我去仔細清潔時,居然看不到駁位。完好無缺。。。。十分神奇。哈哈!

*我對觀音像,無所求。。。神奇/平凡也好,對我作用一樣。(提醒我做人要柔和慈祥)。
*公仔又好,佛像又好,我也覺得有"靈氣"的。 e.g. teddy bear 所以不要亂買/亂掉。好鬼邪。

珍珠宮

https://chrischao421953.pixnet.net/blog/post/21 ...

也是的,我爸妈剛開始行衰運時就買了神像,之後着了魔一樣,好多事也關連到因果

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

小詠 發表於 20-11-25 16:35
要搵CF 處理, 我媽以前又係咁, 唔開光求其買個像回家拜, 結果全家撞邪

撞邪事小,無命事大,識有人見到佛像就買當擺設,老公生意失敗2次,佢自己50就病死!

珍珠宮

pixie.pix 發表於 20-11-25 16:01
亞媽多年前喺賣佛像嘅街舖買咗觀音返屋企拜,未拜前家裡一直都無事,拜完後幾年家中便越來越多怪事發生,鬼 ...

或者,你試下,去佛寺,向地藏菩薩求救,多念地藏經/真言,地藏菩薩名號
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

3333 發表於 20-11-25 22:07
撞邪事小,無命事大,識有人見到佛像就買當擺設,老公生意失敗2次,佢自己50就病死!
...

我哋也差D無命,以後拜神只去廟,不再在家拜

男爵府

畀面勳章

pixie.pix 發表於 20-11-25 16:01
亞媽多年前喺賣佛像嘅街舖買咗觀音返屋企拜,未拜前家裡一直都無事,拜完後幾年家中便越來越多怪事發生,鬼 ...

一切唯心造,建議你在家每日念觀世音菩薩或南無阿彌陀佛數百聲,這樣做比開光更有效。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇咗,謝謝

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

在家吾好講點對付隻野,佢會聽到的。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

ada.sfng 發表於 20-11-25 22:10
一切唯心造,建議你在家每日念觀世音菩薩或南無阿彌陀佛數百聲,這樣做比開光更有效。
...

就咁念就可以辟邪嗎? 好似好簡單

男爵府

畀面勳章

christinefh 發表於 20-11-25 22:33
就咁念就可以辟邪嗎? 好似好簡單

佛法就係咁簡單,最有效念(南無阿彌陀佛),當然要天天念啦。
不妨試下,又不用花錢的。

珍珠宮

好有道理,多謝分享

男爵府

小詠 發表於 20-11-25 22:03
也是的,我爸妈剛開始行衰運時就買了神像,之後着了魔一樣,好多事也關連到因果
...

買咗神像之後變返好運?

珍珠宮

decemberain 發表於 20-11-25 23:12
買咗神像之後變返好運?

no,no

是有邪靈依付在神像裡,惡夢開始
所有遇見,皆有因果

伯爵府

拜得神佛點解唔肯去開光。一係你襯佢出街搵個師傅返屋企睇下點處理

公爵府

畀面勳章

sjnl43 發表於 20-11-25 21:28
同問, 有次個近巴士站個slope 一大堆,都唔知點放總之無趺

有次食環黎清走左, 以後無比人放,果邊d舖先有人 ...

嘩,咁恐怖
我只係見到覺得奇怪
你仲有埋感受tim

珍珠宮

hellowinn 發表於 20-11-25 22:21
在家吾好講點對付隻野,佢會聽到的。

咁係屋企諗住,出街揾人對付隻野, 佢會唔會阻你出街

我睇書師傅個個都話, 係大廈門口,隻野知有師傅到對付佢

男爵府

sjnl43 發表於 20-11-25 21:28
同問, 有次個近巴士站個slope 一大堆,都唔知點放總之無趺

有次食環黎清走左, 以後無比人放,果邊d舖先有人 ...

城門谷果頭真係好陰深,我行過都儘量快同吾敢亂講嘢

侯爵府

回覆樓主:

試吓去上環廟問吓有冇專業人士幫你。

首頁
23456...12

尾頁

跳至