自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

亞媽多年前喺賣佛像嘅街舖買咗觀音返屋企拜,未拜前家裡一直都無事,拜完後幾年家中便越來越多怪事發生,鬼壓床、怪聲等全都有,唔止一個家人試過,家裡亦常常不和鬧交....勸了亞媽多次買新嘅已開光觀音拜,奈何不聽,不懂佛理卻亂拜一通.....請問jm有無辦法可分享?謝。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

pixie.pix 發表於 20-11-25 16:01
亞媽多年前喺賣佛像嘅街舖買咗觀音返屋企拜,未拜前家裡一直都無事,拜完後幾年家中便越來越多怪事發生,鬼 ...
隨心

公爵府

唔處理只會愈來愈多,但如果進駐左札埋根,唔係淨係掉左佢咁簡單。

男爵府

所為多個香爐多隻鬼, 未經開光, 姐係果觀音像入面無觀音坐陣. 但你又日日咁供奉, 咁自然吸引附近靈體進駐. 伯母心中係拜觀音, 但實際供奉緊其他靈體.

珍珠宮

亞媽多年前喺賣佛像嘅街舖買咗觀音返屋企拜,未拜前家裡一直都無事,拜完後幾年家中便越來越多怪事發生,鬼 ...

再同阿媽溝通下,或者搵下師傅睇下

大宅

神像又點可以唔開光就去拜呢....

大宅

你要搵法科師傅

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

要搵師傅清屋
再同觀音重新開光

Haz-mama    發表於 20-11-27 22:44
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

男爵府

回覆 fai_joan 的帖子

佢唔聽講....覺得唔洗開光都拜得,又話佢D朋友都無開光就拜都無事,好煩惱....

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

要請師傅先識搞

全家米再供奉隻鬼, 再拜只令佢力量更大, 害樓主及家人更金

快d找師傅

男爵府

回覆 小華子 的帖子

係....所以先難搞,佢好似俾野迷咁,死都唔肯請新嘅觀音拜

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

佢唔帶個觀音去開光.......真係無人幫到佢..........

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

回覆 Jasmine-4711 的帖子

佢唔肯搵師傅....佢長時間在家,好難搵師傅上門清屋....

伯爵府

在佛教來講, 觀音係唔需要開光, 因為要比高級過觀音的才有資格, 除非係佛祖....

男爵府

回覆 阿花花 的帖子

佢就係咩都唔識、人地話好佢就去買返來拜,但什麼禁忌也不知道就亂拜...

大宅

所有神像都一定要開光,唔可以未開就上香供奉,甘樣啲香只會比游魂野鬼食,只會吸引更多

wcpcelia    發表於 20-11-27 16:08

男爵府

回覆 miriam 的帖子

對....死牛一面頸唔聽人講,影響埋其他家人都唔理,繼續亂拜....

珍珠宮

要搵CF 處理, 我媽以前又係咁, 唔開光求其買個像回家拜, 結果全家撞邪
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

回覆 cheiching 的帖子

佢以前仲播過佛經(但佢自己唔聽唔念).....可能惹了更多

男爵府

回覆 小詠 的帖子

你後來點解決??係唔係一定要上門先清到屋?

首頁
12345...12

尾頁

跳至