時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

auhiyo 發表於 20-11-25 18:55
大陸3日已經驗成千萬人,其實停3日或者1星期真係唔可以咩?

佢話上次170萬市民做,歷時兩星期,俾多一倍人手,點都要停1個月先可以全港市民做晒。

講到底,香港係金融商業主導,付唔起代價

男爵府

廢 report

水晶宮

hnh_mami 發表於 20-11-25 21:09
而家唔係困難咁簡單,係要完全封城,所有人留家中不能出入,你認為可行嗎?

如果大家都自律留在家就唔會 ...

本土清0又點喎? 最後又是會被政府嘅防疫漏洞一鋪清袋

伯爵府

香港機場投資珠海機場嚟做咩?

珍珠宮

無話可說

伯爵府

而家唔係困難咁簡單,係要完全封城,所有人留家中不能出入,你認為可行嗎?

边個地方會靠自律成功抗疫呢?好多地方都封城,只有香港話唔得,到底唔得定唔肯?

子爵府

hnh_mami 發表於 20-11-25 21:23
佢話上次170萬市民做,歷時兩星期,俾多一倍人手,點都要停1個月先可以全港市民做晒。

講到底,香港係金 ...
比著我係阿爺 會覺得香港唔值得一而再再而三幫

男爵府

SaSally 發表於 20-11-25 19:58
大家忘記晒每逢政府出新政策新措施後都被為反而反嘅人講死晒, 所以政府為有少做少錯, 香港人自己攞黎架 :n ...

你講得沒錯

子爵府

loveshp238 發表於 20-11-25 21:30
比著我係阿爺 會覺得香港唔值得一而再再而三幫

認同,啲人又唔自律又唔團結。連香港人都未睇清成個形勢就一味投訴政策唔得,都未實行已經話唔ok, 仲邊度想會幫你地。

伯爵府

边國地方可以靠市民自律成功抗疫呢? 好多國家都封城,香港就話唔得,到底唔得定唔想?

公爵府

因為已經心死。
源頭減廢,佢地咪源頭囉。

子爵府

PacoMum 發表於 20-11-25 21:35
边國地方可以靠市民自律成功抗疫呢? 好多國家都封城,香港就話唔得,到底唔得定唔想?
...

不如你網上重溫記者點問,林太點答,我剛巧開電視聽到。

政策幾咁完善,人唔自律唔配合一樣實行唔到。

香港亦曾經零確診一段時間,當時一樣無封晒

男爵府

mother904 發表於 20-11-25 20:22
如果做到野,市民有眼睇的,好似一哥咁,夠大把黑媒黑暴反佢,但一樣好多市民都讚佢喎
...

Agree!

人哋反係人哋嘅事,佢嘅政策及態度確實係令人失望

男爵府

唔做強制性檢測,就知呢個政府有幾廢!

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

大力大力 發表於 20-11-25 18:32
唉~

成個港府官員全部都係廢、只有警察一哥、先真係做到嘢~

你有咩好提議呢?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

evip 發表於 20-11-25 22:12
你有咩好提議呢?

换走個特首先讲、班子都要大换血~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

bb560 發表於 20-11-25 20:25
佢話10之後有幾多樓佢做多一任先講啦

仲黎多一任唔好喇啩,香港唔想再衰多5年,放過大家喇

伯爵府

hnh_mami 發表於 20-11-25 21:43
不如你網上重溫記者點問,林太點答,我剛巧開電視聽到。

政策幾咁完善,人唔自律唔配合一樣實行唔到。

不如你又聽下建制派點講,長痛不如短痛,要有決心,强制全民檢测加禁足令,短時間內清零,香港經濟先有得救。靠市民自律即係死得啦,香港靠市民自律清零係好耐之前既事,而家市民抗疫疲勞,第三波咁耐,市民仲四周圍去玩,而家爆到全香港都係,林鄭仲只望市民自律,仲想花幾耐時間去清零?

子爵府

hnh_mami 發表於 20-11-25 21:23

講到底,香港係金 ...

唔想犧牲經濟,又可以俾個疫情拖泥帶水又好值得咩?

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 20-11-25 19:00
其實點解要封1個月? 內地幾日已搞掂喇喎

內地唔係香港,香港叫人戴口罩,唔出街、唔食飯、唔去staycation, 唔聽演唱會係唔得㗎!

首頁

尾頁

跳至