自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

在疫情下,如果有輕微病徵(如流鼻水,小感冒,喉嚨乾),大家會請病假嗎?

有時好矛盾,唔請又怕自己中招連累人,請又好似有點跨?

利申:早排係有點小感冒,有看醫生和做檢測,但請那刻又覺得自己跨張左

公爵府

回覆樓主:

睇咗醫生先啦
恭賀新禧,迎春接福!

珊瑚宮

回覆樓主:

同事病作發燒, 未發出來
醫生都即俾3日病假, 笑住同同事講, 廢事你嚇怕同事, 病好先返工。

水晶宮

BK Milk勳章

1314625 發表於 20-11-25 19:31
在疫情下,如果有輕微病徵(如流鼻水,小感冒,喉嚨乾),大家會請病假嗎?

有時好矛盾,唔請又怕自己中招 ...

點知咩事
疫情下吾舒服休息都係好事

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

最好請啦
出街聽到人咳都驚,更何況你啲同事
佢地都「唔舒服」埋一份

水晶宮

1314625 發表於 20-11-25 19:31

有時好矛盾,唔請又怕自己中招 ...

不用諗太多,有病就請囉.....

別墅

牛年勳章

有冇Sick leave 假?
拎sick leave 抖下先

wcpcelia    發表於 20-11-30 12:22

大宅

回覆樓主:

睇醫生,要請一日假。

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都有疑問,其實傷風1日病假都好唔返,就算請多日假去交檢驗樽,都係2日邊有咁快好,又未有咁快有檢驗結果,咁到底有結果前返唔返工好? 醫生都唔會因為等結果俾病假,公司又話政府冇要隔離就跟正常。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

anita_yps 發表於 20-11-26 12:27
我都有疑問,其實傷風1日病假都好唔返,就算請多日假去交檢驗樽,都係2日邊有咁快好,又未有咁快有檢驗結果 ...

同埋呢啲天氣,間唔中喉嚨有點癢,早上會乾咳兩聲,之後又好似冇乜野。咁又檢唔檢測?
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

anita_yps 發表於 20-11-26 12:27
我都有疑問,其實傷風1日病假都好唔返,就算請多日假去交檢驗樽,都係2日邊有咁快好,又未有咁快有檢驗結果 ...

我星期六日發燒,星期一睇醫生,星期二交樽,有報告前公司唔比我返工,醫生寫左5日假比我。

wcpcelia    發表於 20-12-2 16:39

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

apple_queen 發表於 20-11-26 14:19
我星期六日發燒,星期一睇醫生,星期二交樽,有報告前公司唔比我返工,醫生寫左5日假比我。
...

我估因為你有發燒,所以醫生寫5日病假,俾你stay at home等檢驗結果。

男爵府

anita_yps 發表於 20-11-26 14:30
我估因為你有發燒,所以醫生寫5日病假,俾你stay at home等檢驗結果。

係呀,原先寫到星期三,但仲未有結果,所以今朝幫我寫多2日。但我退左燒好耐啦。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至