自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

廣州,深圳年青人, 生活質素好高,.
佢地食既飲既物價貴過香港.
D 網紅店真係好靚, 好多選擇

而佢地打扮而家偏韓風, 整容,
好注重外表.
...

男爵府

ChuChu0808 發表於 20-11-25 22:56
理解唔到國內人排隊文化,喜歡人貼人,打尖(總之排排吓就攝左去你前面),由一人排變成一班人排,呢個係我喺 ...

所以有次去海洋公園,有個港媽大大聲鬧人「尼度係香港,請排隊。」

男爵府

大力大力 發表於 20-11-26 06:58
坐地鐵最明顕、眼見深圳、廣州超多人讓坐、香港超多人當睇唔到、扮瞓覺~
...

因為他們的公交成日有「讓座」的擴播。

大宅

zola 發表於 20-11-26 09:09
咁唔係,大陸多人讓坐我認同的,
但香港人讓坐都不少,我由大肚,到帶細路,都好多好多次有人讓坐。有時一 ...

有可能在香港讓座的很多是內地長大的

剛到香港時發現每次讓座後老人家都非常驚訝和感激,而在內地好像早就習以為常,雙方都覺得不是太大件事

因為好奇,試過見到老人家不第一時間站起身,之後發現周圍的人都習以為常低頭看手機,真的能無人讓座

可能內地洗腦的結果,看到老人小朋友等站旁邊是坐不住的,在香港讓個座這種小事對方鄭重道謝也覺得尷尬,所以如今基本都是裝作要下車起身站遠一點,結果幾次遇到被旁邊身強體壯者搶先一屁股坐下去的情況

男爵府

回覆樓主:

香港自由很多

https://hk.tv.yahoo.com/%E5%85%A7%E5%9C%B0%E5%B1%85%E6%B8%AF%E5%A5%B3%E5%AD%90%E7%8B%A0%E6%89%B9%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%94%BF%E5%BA%9C-%E4%BD%8E%E8%83%BD%E9%98%B2%E7%96%AB-080448741.html

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

ginevra 發表於 20-11-26 09:27
有可能在香港讓座的很多是內地長大的

剛到香港時發現每次讓座後老人家都非常驚訝和感激,而在內地好像早 ...
你咁樣講就唔啱了,
你覺得响香港會讓坐的,都係內地大的,就等於一見到有人打尖就話佢係內地人一樣不智。

首先我想話,係文化問題,咁俾人讓的,再三道謝有乜問題?原來要一個屁股坐落去理所當然先係好?我同我媽媽都係香港人,我同媽媽就算多次俾人讓坐,都唔會覺得習以為常而唔講唔該。其實我地唔驚訝有人讓,不過我地唔覺得有人讓係應分,亦唔覺得大安旨意,所以我地就係你口中鄭重道謝既人,但純粹係出於禮貌同感謝,無你諗得咁複雜。

我仲記得我陀住大仔既時候,果陣時自由行興旺,上車果陣我俾後面爭先恐後既自由行差d推跌,好彩有個太太扶住我,咁我可唔可以因為咁而覺得所有內地人都係咁?我自己就唔會咁諗囉!

當然,有沒有香港人唔讓坐?有!一定有!但你可唔可以因為咁就話讓坐既都係內地人?又可唔可以因為咁就認定香港人一定唔讓坐?

我想補充一句,好多時有人讓我,佢同我講:俾你坐丫。我係聽得出佢係香港人。但我亦好想公平咁講一句,亦有內地人讓過我和我小朋友的。我都係好鄭重咁向佢地道謝。

Amy7802    發表於 20-11-26 10:56

珍珠宮

zola 發表於 20-11-26 09:09
咁唔係,大陸多人讓坐我認同的,
但香港人讓坐都不少,我由大肚,到帶細路,都好多好多次有人讓坐。有時一 ...

啊婆出散手, 冬天唔沖涼, 上巴士第1件事跑上去

空氣同風景都好d 而家又2蚊車,架長途車, 啊婆坐兩個站

係唔會同你上樓上既,咪讓佢囉

珍珠宮

李露眉 發表於 20-11-26 09:09
廣州,深圳年青人, 生活質素好高,.
佢地食既飲既物價貴過香港.
D 網紅店真係好靚, 好多選擇

自住之外, 重有好多單位收租麻

深圳廣洲本地戶口, 老早拆樓補錢, 發晒啦

香港人自己住個層未供掂

大宅

zola 發表於 20-11-26 09:56
你咁樣講就唔啱了,
你覺得响香港會讓坐的,都係內地大的,就等於一見到有人打尖就話佢係內地人一樣不智。
...

你說的很有道理,我同意我說的“有可能在香港讓座的人很多是內地長大的”不夠嚴謹

但是你反駁的是“在香港會讓座的,都係內地大的”,這個不是我的話,即使我的話不夠嚴謹,也遠遠沒到這種絕對的程度

可能這樣說更貼合我的本意一些:在香港讓座的人中內地長大的人的比例很可能大於在所有香港居民中內地長大的人的比例

讓座同不讓座沒有絕對的對錯,每種文化都值得尊重,個人觀點香港這方面的問題不是讓座不夠普及,而是優先座的比例增長速度小於老齡化人口的比例增長速度。

內地因為讓座文化被人濫用,也有很多反思與批評,有個別老人家熱愛高峰期間出行,坐在年輕人讓的座位上看滿車被擠到東倒西歪的年輕人感到開心,相信內地未來也會更多採用優先座與讓座相結合的方式

至於我說的被道謝時的尷尬,你可以想像一下排隊買票被人圍住誇贊:好高素質,居然買票還要排隊!
就是那種感覺,沒有惡意。

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

ginevra 發表於 20-11-26 10:42
你說的很有道理,我同意我說的“有可能在香港讓座的人很多是內地長大的”不夠嚴謹

但是你反駁的是“在香 ...
明白,我會嘗試理解一下你所說的。

男爵府

2024年龍年勳章

ken崽崽 發表於 20-11-25 21:41
有咩係你覺得互相不能理解噶,不談政見

噶, 代表什麼?

子爵府

香港人忙急,但大陸人仲急,何時何地都要打尖及講說話大聲,但一個半個打尖我都費事出聲,我明白大家文化同教育唔同

象牙宮

回覆樓主:

一般人生活簡單d,唔似香港咩都咁高要求,尤其對食同住!有錢富豪除外

子爵府

ginevra 發表於 20-11-26 10:42

但是你反駁的是“在香 ...

「優先座的比例增長速度小於老齡化人口的比例增長速度」唔好意思我不太認同,良好公民教育好重要,如果年青人能自動自覺讓坐比有需要嘅人咁何需整咁多關愛座呢?我見普遍香港年輕人不會讓坐,只玩手機扮睇唔到,反而讓坐的大多數是中年人,我曾在地鐵內見過60+歲讓坐比7-80歲,隔兩個位的中學生仍坐着,唉!真係無言

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

周街柯屎柯尿

大宅

內地人主流是多神論和無神論者,包括佛教,道教,儒家不可知論,還有無神論。

港人似乎主流比較多基督教與天主教的一神論。

從宗教背景來看,內地人包容港人比港人包容內地人更容易。

大概率上,一個港人普通遊客在內地受到的當地百姓的對待要好於一個內地普通遊客在香港收到的當地百姓對待。

複式洋房

vcjs 發表於 20-11-26 11:09
噶, 代表什麼?

複式洋房

無話可說 發表於 20-11-26 11:16
一般人生活簡單d,唔似香港咩都咁高要求,尤其對食同住!有錢富豪除外

粗茶淡飯又一日

複式洋房

ginevra 發表於 20-11-26 12:14
內地人主流是多神論和無神論者,包括佛教,道教,儒家不可知論,還有無神論。

港人似乎主流比較多基督教與 ...

呢個要睇翻歷史,因為佛教係內地盛行較耐

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

香港某部份人想自己祖國 pk

首頁

尾頁

跳至