自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

內地人熱情、愛幫助同胞、有愛心、愛國、想法單純知足。香港人相對上冷漠自私、強悍、愛物質財富。

公爵府

2021勳章

ChuChu0808 發表於 20-11-25 22:56
理解唔到國內人排隊文化,喜歡人貼人,打尖(總之排排吓就攝左去你前面),由一人排變成一班人排,呢個係我喺 ...

講排隊, 我發火, 個後生仔30歲唔知有無, 打尖唔認,我比你先囉
總之講到好男不與女奮, 好風度咁, 明明係佢打尖

衰過啊婆, 口音100%本地人

自去年起成個社會無晒秩序, 打尖打一個半個都要打

複式洋房

sjnl43 發表於 20-11-25 23:34
我知我地用公筷, 好多北方朋友認為嬌情

各處鄉村各處例, 北方朋友環境生活習慣性,跟南方不同

聽聞北方人會一家大細訓埋一張床,不過每個地方不同文化,都要尊重

公爵府

2021勳章

sonmummy 發表於 20-11-25 23:36
內地人熱情、愛幫助同胞、有愛心、愛國、想法單純知足。香港人相對上冷漠自私、強悍、愛物質財富。 ...

睇地區啫, 農村互助我知

你過深圳, 上海, 都強悍冷漠, 都因為太忙,生活費高

多了解包容下

複式洋房

阿花花 發表於 20-11-25 23:34
回覆 ken崽崽 的帖子

其實近年越來越多人唔鍾意大陸人, 係因為太多大陸人來港, 影響本地人生活, 加上係香 ...

香港地寸土寸金,加埋歷史遺留問題,好難插手解決

公爵府

2021勳章

ken崽崽 發表於 20-11-25 23:44
聽聞北方人會一家大細訓埋一張床,不過每個地方不同文化,都要尊重

東北太冷, 睡在坑上, 都是環境做成

複式洋房

sjnl43 發表於 20-11-25 23:48
東北太冷, 睡在坑上, 都是環境做成

仲有澡堂文化啊,我接受不了

公爵府

2021勳章

內地人熱情、愛幫助同胞、有愛心、愛國、想法單純知足。香港人相對上冷漠自私、強悍、愛物質財富。 ...

國家地方大, 南北環境不同, 自然生活習慣文化不同

複式洋房

sjnl43 發表於 20-11-25 23:46
睇地區啫, 農村互助我知

你過深圳, 上海, 都強悍冷漠, 都因為太忙,生活費高

大家都係人,都有困難噶時候,互相共勉好快冇事噶

大宅

2021勳章

ken崽崽 發表於 20-11-25 23:46
香港地寸土寸金,加埋歷史遺留問題,好難插手解決

過度旅遊同外來人口唔係香港獨有的問題, 內地也有 某程度上內地政府做得唔錯.

歷史問題只是借口, 黨絕對有能力解決問題!

公爵府

2021勳章

ken崽崽 發表於 20-11-25 23:50
仲有澡堂文化啊,我接受不了

國內住校,不是習慣了全部脫光,集體洗澡嗎

日本人都有澡堂文化, 傳聞係日本老房子,無自家浴室

新建屋有自家浴室,都不用澡堂了,好多習慣是大環境做成

複式洋房

阿花花 發表於 20-11-25 23:53
過度旅遊同外來人口唔係香港獨有的問題, 內地也有 某程度上內地政府做得唔錯.

歷史問題只是借口, 黨絕 ...

最好就係大家合作啦,不破壞一國兩制之餘又可以一定程度解決偏見

sjnl43    發表於 20-11-26 00:16

複式洋房

sjnl43 發表於 20-11-25 23:54
國內住校,不是習慣了全部脫光,集體洗澡嗎

日本人都有澡堂文化, 傳聞係日本老房子,無自家浴室

有獨立浴室噶,大家排隊輪住沖涼

子爵府

2021勳章

ken崽崽 發表於 20-11-25 23:12
家中內地親戚中意問幾錢個月,跟住黎判斷你叻唔叻仔

佢哋係咩人都問
搭的士,個司機聽完地址後就會問你,租定買,租/買幾多錢,現在幾多錢,你是否剛剛下班?人工幾多錢?做咩職位?公司係咪外資?公司一個月搵幾多錢?
真係咩都夠膽問
我直接話,我唔認識你,冇必要回答你嘅問題
個司機夠膽死話,都唔識講都無所謂啦

公爵府

2021勳章

ken崽崽 發表於 20-11-25 23:51
大家都係人,都有困難噶時候,互相共勉好快冇事噶

有個別事件, 被無限放大, 做成國內朋友負面想法

大灣區特別深圳廣東, 過來旅遊方便, 自然了解,真係好個別唔尊重同胞

大家文化又近, 但小來旅遊朋友, 自然信傳聞,你係廣東人自然明白

公爵府

2021勳章

mizuho 發表於 20-11-25 23:57
佢哋係咩人都問
搭的士,個司機聽完地址後就會問你,租定買,租/買幾多錢,現在幾多錢,你是否剛剛下班? ...

我係茶餐廳搭枱,唔知點解啊婆啊伯, 總係問人幾多歲

帶佢旅遊花園,話我痴線, 又再問幾歲

大家集思廣益, 被人問幾歲,點答得體

男爵府

2021勳章

內地人,熱情好客,盡地主之宜,隣居互相幫忙,刻苦勤力好學,隨意隨心,謙卑。

香港人,有愛心但又冷漠自私,愛計較又愛比較,愛虛榮但有品味,高高在上,好食但又懶,埋怨多,想不勞而獲。

當然,以上不代表全部人,但都大部分。又其實都係睇你接觸過啲咩人,人人有唔同觀感。各有各好,純個人觀感。

sjnl43    發表於 20-11-26 00:11

複式洋房

mizuho 發表於 20-11-25 23:57
佢哋係咩人都問
搭的士,個司機聽完地址後就會問你,租定買,租/買幾多錢,現在幾多錢,你是否剛剛下班? ...

多數唔會問呢滴,不過熱情係真噶,之前在內地搭的士,個司機大佬見我有幾聲咳,落車去廁所,居然順路買左喉糖俾我,幾感動噶

複式洋房

sjnl43 發表於 20-11-25 23:58
有個別事件, 被無限放大, 做成國內朋友負面想法

大灣區特別深圳廣東, 過來旅遊方便, 自然了解,真係好個別 ...

呢個我知

子爵府

2021勳章

認識多啲上海人,你會有完全唔一樣嘅體驗
今日食lunch時,一台有上海人、無錫人、哈爾濱人、山西人,他們共同都話上海人最鍾意貪小便宜、八卦、攞著數、損人利己,浦西人鄙視浦東人,上海人食物鏈分區定位。
上海人對老外特別卑微,下屬有幾個歐洲嚟嘅,出去team食飯時就特別大支嘢,絕對無禮貌,覺得高人一等,所以必須serve佢哋老外先。連啲supporting staff都係特人特辦,咩Q都體貼服務,但又走嚟投訴,老外就係咁慣出嚟!

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊