自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

公爵府

2021勳章

ken崽崽 發表於 20-11-26 00:08
呢個我知

我想問網語, 666是啥意思

大宅

2021勳章

近來youtube睇多咗內地嘅片, 都發覺內地人有唔少改變, 無以前咁鍾意攞著數, 又熱情又好笑容, 而且都幾有禮貌, 都唔係淨係廣東, 係全國都有咁嘅趨勢!

老實講俾香港嘅部份人好啲, 不過我地都仲有好多好樂意幫人嘅人.

仲有我真係好感動全國動員抗疫, 又齊心又團結, 而且有好多人去支援疫區, 希望終有一日包括埋我地都可以成功完全戰勝病毒!

子爵府

2021勳章

sjnl43 發表於 20-11-26 00:01
我係茶餐廳搭枱,唔知點解啊婆啊伯, 總係問人幾多歲

帶佢旅遊花園,話我痴線, 又再問幾歲

回答78,而且年年去韓國做醫美,一年花4、50萬做,需要介紹嗎?

sjnl43    發表於 20-11-26 00:20

公爵府

2021勳章

ken崽崽 發表於 20-11-25 23:56
最好就係大家合作啦,不破壞一國兩制之餘又可以一定程度解決偏見

唔係個個願意去了解包容別人, 係香港我都遇過一個宝媽

我提佢背包未關好, 佢幼稚園小娃, 立馬指責我口罩未戴好

但宝媽頭不回, 包無扣好, 無視我,直致我上了公車, 都一動不動

感覺有些人是有偏見, 要些時間去了解協調

複式洋房

sjnl43 發表於 20-11-26 00:14

好叻叻(emoji)意思

sjnl43    發表於 20-11-26 00:21

大宅

2021勳章

sjnl43 發表於 20-11-25 23:54
國內住校,不是習慣了全部脫光,集體洗澡嗎

日本人都有澡堂文化, 傳聞係日本老房子,無自家浴室

如今一些公共澡堂已經發展成為社交場所,不是港人想像中的樣子

摘一段廖信忠的描述

‘’這間洗浴中心竟然還辦過文藝沙龍;從主講人、主持人,聽眾,都洗香香後穿著浴衣坐在榻榻米上聽講座;簡直就像古希臘的雅典學院!

⋯⋯

這場沙龍談的是意大利文藝復興,我看東北文藝復興要從洗浴中心開始

我不否認南方也有很多功能性實用性俱佳的第三代洗浴或水會;但瀋陽的浴老闆們,已經跨入了實現自我夢想的第四代洗浴;他們似乎都想給浴場賦予世界觀,在賺錢之外尋求更多哲學意義。

⋯⋯

洗浴中心裡有餐廳、兒童遊戲區、電玩間,這都不算什麼,但在洗浴中心裡開書店!劃時代的文化意義,你們一定無法體會我當時的震撼⋯⋯

東北的洗浴,如同歐洲文明的發展,從泡熱水,到羅馬浴場,再到歐洲皇室,最終達到了北歐性冷淡風‘’

有沒有想去體驗一下?

複式洋房

sjnl43 發表於 20-11-26 00:20
唔係個個願意去了解包容別人, 係香港我都遇過一個宝媽

我提佢背包未關好, 佢幼稚園小娃, 立馬指責我口罩 ...

每個人教育水平不一樣,學習時間不同

複式洋房

SU213 發表於 20-11-26 00:16
近來youtube睇多咗內地嘅片, 都發覺內地人有唔少改變, 無以前咁鍾意攞著數, 又熱情又好笑容, 而且都幾有禮 ...

每個地方都有好人壞人噶

子爵府

2021勳章

ken崽崽 發表於 20-11-26 00:02
多數唔會問呢滴,不過熱情係真噶,之前在內地搭的士,個司機大佬見我有幾聲咳,落車去廁所,居然順路買左 ...

可能機會率問題,感覺真係成日都有問。啲司機真係好想搵人傾計,所以現在只搭神州、神馬、禮橙,註明需要安靜,舒服噻

子爵府

2021勳章

sjnl43 發表於 20-11-26 00:14

話說我在大陸第一份工,onboard時個admin興高采烈咁話特登留咗個666電話號碼比我,我立刻嚇死,666咪Omen?唔該立刻同我改過個號碼,比我生發好了

sjnl43    發表於 20-11-26 00:30

公爵府

2021勳章

近來youtube睇多咗內地嘅片, 都發覺內地人有唔少改變, 無以前咁鍾意攞著數, 又熱情又好笑容, 而且都幾有禮 ...

人性黎, 當一個人超窮,無生計, 雞毛蒜皮都貪

而家廣東請人飲, 唔收人情, 重要鬼咁豪唔貴唔請人食

幾多香港本地撈唔掂, 咪又係貪,差在係咪d無恥無敵啫

SU213    發表於 20-11-26 00:33

子爵府

2021勳章 畀面勳章

點解國內人咁多痰?成日卡two?

複式洋房

mmmo 發表於 20-11-26 00:44
點解國內人咁多痰?成日卡two?

屋企樓下天橋底滴阿伯咪一樣卡tow,都係文化水平問題姐,現在國內呢滴情況少見啦,罰錢加埋創文明城市,都有一定威懾力噶

男爵府

2021勳章

ken崽崽 發表於 20-11-25 23:44
聽聞北方人會一家大細訓埋一張床,不過每個地方不同文化,都要尊重

我識好多北京人,從來未聽過任何一個家庭會咁,even 20年前都唔會

男爵府

sjnl43 發表於 20-11-26 00:01
我係茶餐廳搭枱,唔知點解啊婆啊伯, 總係問人幾多歲

帶佢旅遊花園,話我痴線, 又再問幾歲

叫佢估下,答完話佢估到差不遠,再問答佢都係咁上下,笑一笑,再問就無限loop

sjnl43    發表於 20-11-26 01:37

子爵府

BK Milk勳章

ChuChu0808 發表於 20-11-25 22:56
理解唔到國內人排隊文化,喜歡人貼人,打尖(總之排排吓就攝左去你前面),由一人排變成一班人排,呢個係我喺 ...

所以要貼住前面個人先唔會被打尖
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

子爵府

BK Milk勳章

ken崽崽 發表於 20-11-26 00:02
多數唔會問呢滴,不過熱情係真噶,之前在內地搭的士,個司機大佬見我有幾聲咳,落車去廁所,居然順路買左 ...

有年上廣州玩搭地鐵,超多人,我行入去企喺阿嬸前面(阿嬸坐住嘅),唔知係咪個樣攰呀定生得肥有肚腩,阿嬸竟然夾硬逼多個位出嚟拍拍張凳叫我坐,我勁唔好意思,唔坐又驚hurt到佢,唯有夾硬坐落去,由五人位變六人,都好感動㗎!

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

子爵府

BK Milk勳章

最令我感動係內地多左好多人愛護動物, 救貓救狗的人不計其數! 武漢封城好多人返唔到屋企, 全靠義工鄰居幫手餵食.

子爵府

2021勳章

Piaget 發表於 20-11-26 01:09
我識好多北京人,從來未聽過任何一個家庭會咁,even 20年前都唔會

北方距離北京仲有好遠,應該指東北三省(遼寧、吉林、黑龍江)吧
北京08奧運開始就禁燒煤,近市區都唔會有坑。到鄉郊近河北開始會有,試過去啲傳統特色食肆都會有,雖然有啲乾而且會有少少缺氧,外面落雪裡面坐坑其實都幾爽

大宅

hohoho2013 發表於 20-11-25 23:22
內地擺酒係真係請人飲,唔在乎賓客封幾多人情,而且會即時回返一部份畀賓客。
香港就大不同,請飲有人情價 ...
呢個好似只限廣東

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊