自由講場

跳至
...  

首頁

尾頁

子爵府

cckuma 發表於 20-11-26 13:38
唔明,跟團買野由導遊幫手俾錢先?

除咗跟團,外國人自由行要克服好多困難

我哋去大陸現在都好麻煩,處境仲差過老人家。冇辦法網上預約景點門票,高鐵入閘冇辦法行自助,整健康碼又麻煩........

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

ddkaka 發表於 20-11-26 14:14

後生啲嘅多數用電子支付,亞叔亞嬸同老人就多數用現金

如果係香港,其實一半半,好多後生都係仲用現金,唔係話所有比錢都用,我都唔會,但都仲有用現金買野。

水晶宮

ejb-2007 發表於 20-11-26 14:25
用健康碼,可以將D市民分等級,十分容易方便!大家一定超like

係咩?點分法架?

男爵府

ydoris 發表於 20-11-26 08:42
阿爺做事快狠准,証明是有聽民意,為民著想.香港正苦,慢到出汁,自把自為,求其交數...
...

快狠準就有聽民意,咩logic

子爵府

上年我帶年老的父母去上海,本來設定好微訊支付的,但一返到內地自動入了內地版本,然後因為冇中國的銀行卡之類開通不了。那趟旅程每次要叫車真係很不容易,只有特定酒店才叫到會收現金的車,而且司機一百元也沒零錢找錢,要特意再車我到小商店買東西唱散... 沒手機真的很難生活。

翡翠宮

kekka 發表於 20-11-26 10:14
電子付款方式又方便, 但我要去北京上海旅行, 我又真係無, 點算??? 另外, 我又見過很多中國人是喜歡比現金買 ...

cash無紀錄,應該啲錢唔見得光

男爵府

回覆樓主:

我試過響北京首都機場買野俾cash 俾人黑面。最正係佢好唔願意打開收銀機找錢時我見裏面全是新銀紙。應該好耐冇人俾cash.

珍珠宮

小肥兔 發表於 20-11-26 09:15
你又唔洗借意抺黑香港政府, 政府都做好多野, 但都係比人鬧, 好似數碼電視咁,政府出錢幫弱勢社群換數碼 ...

講得好好

首頁

尾頁

跳至