自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

係, 我中港兩邊走, 幾年前興起滴滴打車, 你唔用APP叫車根本好難好難截到車。優惠卡會員卡全部喺晒電子錢包, 要用優惠又係要用手機, 點餐用手機掃碼, 地鐵想搵部收現金增值的機愈來愈難, 索性又安個APP, 返工大堂入閘都係掃碼開閘, 唔裝唔得

珍珠宮

畀面勳章

kayen 發表於 20-11-26 09:39
亞爺做得好有目共睹,唔係疫情咁快攪掂,反觀香港~em....,
PS:針對電視討論~你啱既,香港公園起張椅都 ...

公道d, 阿爺一句點做, 全民支持架, 但香港人呢? 安心出行app都多多意見, 仲講咩健康碼

公園起張椅成百萬, 你要問下香港d承辦商, 成本點解會咁高

好似檢測咁, 如果唔係林鄭引入國內測試公司, 再由政府借出場地, 令檢測費用減到$240, 任由香港d醫療霸權做, 檢測費用就會係千幾二千蚊以上, 呢個就係政府關乎民生嘅工作,你睇到嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

老一輩嗰d唔清楚,但後生嗰批感覺配合度好高,你睇香港就咁話食肆要安心app,成個面書九成po都話要轉2G電話,又話太空卡,又話print out哂d code,亂掃就知幾難搞

我當年都係上去玩乜都做唔到先焗住申請電話銀行卡

珍珠宮

小肥兔 發表於 20-11-26 09:15
你又唔洗借意抺黑香港政府, 政府都做好多野, 但都係比人鬧, 好似數碼電視咁,政府出錢幫弱勢社群換數碼 ...
好同意你講嘅嘢, 就咁睇返BK入面, 好多人都講大陸點先進, 全部用電子支付, 香港點落後, 但係大部分人自己除咗搭車用八達通之外其餘消費都仲係用現金, 但八達通又唔敢用自動增值要去便利店每次$100咁增值, 信用卡唔敢用, 網上理財唔敢用, 電子月結單唔可靠要打簿先穩陣, 轉數快唔知係乜... 根本唔係淨係政府問題, 而係大家都唔去進步

Campenella    發表於 20-11-26 11:33

侯爵府

lina9316 發表於 20-11-26 07:55
我返到深圳都係冇手機用,只能用現金,好唔方便。

其實用電子付款方式又方便又衛生,d紙幣硬幣係市面流通幾十年,最唔衛生既應該就係紙幣硬幣!

侯爵府

lina9316 發表於 20-11-26 07:55
我返到深圳都係冇手機用,只能用現金,好唔方便。

其實用電子付款方式又方便又衛生,d紙幣硬幣係市面流通幾十年,最唔衛生既應該就係紙幣硬幣!

珍珠宮

我無時間睇完,只睇咗第一個貼文。

想講,香港都開始係咁。講就關愛長者,大家有無留意新的商場設施如洗手間顯示,男女變公仔或符號,洗衣液抺手紙圖像或字細細隻仲要淺色到差啲睇唔到,好多長者係睇唔到的。其實唔好話七老八十,有時我呢個中年都企係到。有無需要整成咁呢?

侯爵府

小肥兔 發表於 20-11-26 09:47
公道d, 阿爺一句點做, 全民支持架, 但香港人呢? 安心出行app都多多意見, 仲講咩健康碼

公園起張椅成 ...

咁公道D,一單還一單,你講電視,我回電視,但你又回我醫療,我未回你抗疫攞!
PS:回反正題~起張椅,買電視,承辦商收咁貴,難道冇其他選擇,還是唔想諗,唔想煩,定係D錢唔係自己是但啦?

水晶宮

好似好先進。但唔夠人性化。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

你又唔洗借意抺黑香港政府, 政府都做好多野, 但都係比人鬧, 好似數碼電視咁,政府出錢幫弱勢社群換數碼 ...

只怪現在既人太貪心,明明太陸有租收,有資產,都要去住公屋,攞綜援,見到呢班人好食好住,點會無矛盾

珍珠宮

電子化全世界都在做,難避免。
只希望開發者及業界同時考慮埋長者的使用方法,同埋唔好一刀切硬推,留多「條路」比人。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

whyyou 發表於 20-11-26 09:49
好同意你講嘅嘢, 就咁睇返BK入面, 好多人都講大陸點先進, 全部用電子支付, 香港點落後, 但係大部分人自己除 ...

說到底其實現金最方便,又最穩陣。雖然話電子支付好便利,但睇大家既習慣,就知咩係身體最誠實。

珍珠宮

畀面勳章

kayen 發表於 20-11-26 09:53
咁公道D,一單還一單,你講電視,我回電視,但你又回我醫療,我未回你抗疫攞!
PS:回反正題~起張椅,買電 ...

所以我咪比個例子你囉, 政府做任何野,香港d商家佬從中撈幾多油水, 一張櫈都成百萬, 你估政府唔知咩?

去到檢測費用, 就唔係一張櫈嘅事,係關乎全港民生問題, 政府咪要同個班醫療霸權搏鬥, 幾經辛苦先可以做到 $240, 你連呢d問題都辨別唔到,一味鬧政府,有無想過, 政府跟商家佬嘅搏鬥,係有幾艱辛? 商家佬最叻用傳媒抺黑, 愚民助攻,令政府舉步維艱

侯爵府

小肥兔 發表於 20-11-26 10:01
所以我咪比個例子你囉, 政府做任何野,香港d商家佬從中撈幾多油水, 一張櫈都成百萬, 你估政府唔知咩?

...

所以你嘅例子唔適當,政府任由商家用納稅人嘅錢?咁咪浪費攞!這些係星期日檔案之類已播過,問十個市民,十個都話超離地!得你咁奇弝
但你好鐘意搬龍門,講來講去又講檢測,明明講電視

瑪瑙宮

I'm the one who is still using cash, 八達通, 信用咭

珍珠宮

畀面勳章

0q.cathy 發表於 20-11-26 09:56
只怪現在既人太貪心,明明太陸有租收,有資產,都要去住公屋,攞綜援,見到呢班人好食好住,點會無矛盾
...

唔排除有咁嘅例子, 但所有綜援人士係國內都有租收? 有時間做下義工, 見多d綜援人士, 你會明白多d, 唔好坐井觀天

珍珠宮

畀面勳章

kayen 發表於 20-11-26 10:07
所以你嘅例子唔適當,政府任由商家用納稅人嘅錢?咁咪浪費攞!這些係星期日檔案之類已播過,問十個市民, ...

對牛彈琴

侯爵府

小肥兔 發表於 20-11-26 10:11
對牛彈琴

你講你自己,一張椅80/90萬行政費冇問題

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我識人,係弱勢家庭.本身已買左數碼電視,聽到政府免費換,即刻搵部舊電視返屋企扮無數碼電視換左部新電視.都知政府都做左好多野,不過有時做一半,攪到我地亂晒..有點吾開心架...做得慢真係抵話架,又吾係刻意去抺黑香港政府...自己係香港人都吾想香港衰架..希望發奮圖強啦..

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

電子付款方式又方便, 但我要去北京上海旅行, 我又真係無, 點算??? 另外, 我又見過很多中國人是喜歡比現金買付奢侈品, 睇到我眼都突, 超過10萬cash (約港元), 店方點算超過1小時, 因為櫃姐一次, 收銀一次, 當面數, 仲罵點解冇數錢機.....
◕順其自然啦~♥ ◕

首頁

尾頁

跳至